Jelenlegi hely

Szabadulj meg a háztartási vegyszerek 75 százalékától!

Az ÖkoKör praktikáival több pénz marad a családi kasszában, és a bolygónkat is megkíméljük. A Tudatos Vásárlók Egyesülete Tiszta otthon ÖkoKör programja során a résztvevők olyan új környezetkímélő praktikákat tanultak meg, amellyel negyedére (!) csökkentették a háztartási vegyszereik mennyiségét a lakásukban. Nem csak az ÖkoKör tanulócsoportok néhány hete alatt, de akár egy évvel az ÖkoKör után is, jóval kevesebb takarítószerrel és csomagolási hulladékkal terhelték a környezetüket és az egészségüket. Ez nemcsak a pénztárcájukat terhelte meg jóval kevésbé, hanem a Földnek is jót tettek vele. 

A Tiszta otthon ÖkoKör egy ingyenes, kicsoportos tanulókör. A résztvevők 5 héten keresztül, heti rendszerességgel járnak össze, hogy a gyakorlatban is bevált zöld praktikákat tanuljanak egymástól, illetve közösen is kipróbáljanak új, környezetkímélő tisztítószereket. A tanulócsoportok munkáját a Tudatos Vásárlók által összeállított munkafüzet és háttéranyag, valamint egy képzett csoportvezető segíti. 

Ahhoz, hogy lássák mennyit változnak az öt hét alatt, a résztvevőknek azt is tudniuk kell, honnan indultak. Ezért az ÖkoKör elején és a végén is megmérik, mennyi és milyen típusú tisztítószert használnak otthon.

Az ÖkoKör elején a független ökominősítéssel nem rendelkező tisztítószerekből volt a legtöbb ezekben a háztartásokban: csaknem 5.000 darab volt mintegy 500 családnál. Ez a mennyiség az ÖkoKör 5 hete alatt a háromnegyedére csökkent. Az egyszer használatos tisztítókendőknél pedig még nagyobb volt a változás. Felére csökkent a résztvevőknél ennek a terméknek a mennyisége. Vagyis aki eredetileg használt ilyet, azok nagy része már elhasználta az ÖkoKör során, de nem vett újat.

Mivel helyettesítik a kieső vegyszereket?

Az ÖkoKörben szerzett információk és csoporttámogatás hatására a résztvevők több mint 70 százaléka nem csak csökkentette a „hagyományos” takarítószerek mennyiségét, de kipróbált környezetkímélő alternatívákat is.

A kieső vegyszereket környezetkímélőbb szerekkel pótolták. Független minősítésű ökocímkés (EU Ecolabel) tisztítószerekből, valamint a mosószódához és ecethez hasonló alternatív szerekből több mint 50 százalékkal használtak többet.

Az ÖkoKörösök megbizonyosodtak arról, hogy az alternatív szerek és az EU Ecolabel minősítéssel rendelkező tisztítószerek is vannak olyan hatékonyak mint a „kommersz” társaik, ahogy ezt a Tudatos Vásárlók több laboratóriumi tesztje is bizonyítja.

Hosszú távú magatartásváltozás

Az ÖkoKör program legfőbb eredménye, hogy hosszú távú magatartásváltozást eredményez. A résztvevők ugyanis nem csak az ÖkoKör néhány hete alatt zöldülnek, hanem az itt bevezetett új szokásokat akár egy évvel az ÖkoKör után is megtartják.

Ezt bizonyítja a Tudatos Vásárlók Egyesületének felmérése is: a résztvevők még 1 évvel az ÖkoKör után is összességében 21 százalékkal kevesebb vegyszert tartottak otthon, mint az ÖkoKör elején. Ezt úgy érték el, hogy még az ÖkoKör képzése után is tovább csökkentették a tisztítószerek számát a lakásukban, és észszerűbben használták őket.

 

Érdekli az ÖkoKör? Praktikákat tanulna? Csatlakozna? Megteheti ITT

Budapest, 2022. október 11. 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Mindannyian szembetaláltuk már magunkat ezzel a kérdéssel. Első alkalommal, mikor mi magunk szerettük volna tudni, most meg a ló másik oldalán állva. Amennyire gyerekként szerettük volna tudni, épp annyira szeretnénk most elkerülni a válaszadást.
Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Ugrás az oldal tetejére