Jelenlegi hely

Szabadulj meg a háztartási vegyszerek 75 százalékától!

Az ÖkoKör praktikáival több pénz marad a családi kasszában, és a bolygónkat is megkíméljük. A Tudatos Vásárlók Egyesülete Tiszta otthon ÖkoKör programja során a résztvevők olyan új környezetkímélő praktikákat tanultak meg, amellyel negyedére (!) csökkentették a háztartási vegyszereik mennyiségét a lakásukban. Nem csak az ÖkoKör tanulócsoportok néhány hete alatt, de akár egy évvel az ÖkoKör után is, jóval kevesebb takarítószerrel és csomagolási hulladékkal terhelték a környezetüket és az egészségüket. Ez nemcsak a pénztárcájukat terhelte meg jóval kevésbé, hanem a Földnek is jót tettek vele. 

A Tiszta otthon ÖkoKör egy ingyenes, kicsoportos tanulókör. A résztvevők 5 héten keresztül, heti rendszerességgel járnak össze, hogy a gyakorlatban is bevált zöld praktikákat tanuljanak egymástól, illetve közösen is kipróbáljanak új, környezetkímélő tisztítószereket. A tanulócsoportok munkáját a Tudatos Vásárlók által összeállított munkafüzet és háttéranyag, valamint egy képzett csoportvezető segíti. 

Ahhoz, hogy lássák mennyit változnak az öt hét alatt, a résztvevőknek azt is tudniuk kell, honnan indultak. Ezért az ÖkoKör elején és a végén is megmérik, mennyi és milyen típusú tisztítószert használnak otthon.

Az ÖkoKör elején a független ökominősítéssel nem rendelkező tisztítószerekből volt a legtöbb ezekben a háztartásokban: csaknem 5.000 darab volt mintegy 500 családnál. Ez a mennyiség az ÖkoKör 5 hete alatt a háromnegyedére csökkent. Az egyszer használatos tisztítókendőknél pedig még nagyobb volt a változás. Felére csökkent a résztvevőknél ennek a terméknek a mennyisége. Vagyis aki eredetileg használt ilyet, azok nagy része már elhasználta az ÖkoKör során, de nem vett újat.

Mivel helyettesítik a kieső vegyszereket?

Az ÖkoKörben szerzett információk és csoporttámogatás hatására a résztvevők több mint 70 százaléka nem csak csökkentette a „hagyományos” takarítószerek mennyiségét, de kipróbált környezetkímélő alternatívákat is.

A kieső vegyszereket környezetkímélőbb szerekkel pótolták. Független minősítésű ökocímkés (EU Ecolabel) tisztítószerekből, valamint a mosószódához és ecethez hasonló alternatív szerekből több mint 50 százalékkal használtak többet.

Az ÖkoKörösök megbizonyosodtak arról, hogy az alternatív szerek és az EU Ecolabel minősítéssel rendelkező tisztítószerek is vannak olyan hatékonyak mint a „kommersz” társaik, ahogy ezt a Tudatos Vásárlók több laboratóriumi tesztje is bizonyítja.

Hosszú távú magatartásváltozás

Az ÖkoKör program legfőbb eredménye, hogy hosszú távú magatartásváltozást eredményez. A résztvevők ugyanis nem csak az ÖkoKör néhány hete alatt zöldülnek, hanem az itt bevezetett új szokásokat akár egy évvel az ÖkoKör után is megtartják.

Ezt bizonyítja a Tudatos Vásárlók Egyesületének felmérése is: a résztvevők még 1 évvel az ÖkoKör után is összességében 21 százalékkal kevesebb vegyszert tartottak otthon, mint az ÖkoKör elején. Ezt úgy érték el, hogy még az ÖkoKör képzése után is tovább csökkentették a tisztítószerek számát a lakásukban, és észszerűbben használták őket.

 

Érdekli az ÖkoKör? Praktikákat tanulna? Csatlakozna? Megteheti ITT

Budapest, 2022. október 11. 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére