Jelenlegi hely

Rólam is lehet végre egy épkézláb fotó?

Valószínűleg minden fényképész nevében mondhatom, hogy az ügyfelek nagy része azzal kezdi, miután belépett a stúdióba és bemutatkoztunk, hogy “Rólam még sosem készült normális fotó!” vagy “Hát, igazából utálom, ha fotóznak!”  Innen szép nyerni! Tökéletes fénykép mindenkiről készülhet, csak meg kell találni hozzá a megfelelő eszközöket. Mindjárt el is mondom hogyan, mégpedig úgy, hogy a legnépszerűbb kategóriákat - kismama, újszülött és családi fotózás - külön-külön megnézzük.


Fotó: Juhász Anikó (rawphoto)

Kezdjük rögtön a kismamákkal! Ha magazinban látsz egy várandós fotót, árad belőle a báj, kiegyensúlyozottság és boldogság. Én nem minden percében éreztem így magam…

Általánosságban a kismama fotózást a terhesség 26-32. hetére jó időzíteni, de bármikor lehet jönni, amikor a pocak már elkezd gömbölyödni és még nem esik nehezedre a mozgás. A legtöbb fotóshoz érdemes legalább egy hónappal előbb bejelentkezni és eldönteni, hogy kültéri vagy stúdiós fotózást szeretnél, lazát vagy elegánsat, egyedül, a pároddal vagy a nagytesóval együtt akár. Ami sokat hozzátesz a fotókhoz, az a smink és a frizura, még akkor is, ha Te visszafogottabb vagy: egy teljesen natúr smink is sokat számít  és a hajad is legyen ápolt. Nem muszáj miatta szakemberhez fordulni, ha Te is el tudod készíteni, de fontos hogy időt szánj rá, mert nagyban meghatározza a végeredményt. A másik fontos dolog a ruha. A legtöbb fotós rendelkezik kismama gardróbbal, ami illik a stúdió enteriőrjéhez és több méretet átölel, így szinte mindenkire passzol. Kérdezz rá, segíteni fog szívesen, hogy miben legyél a fotózáson. Amiről neked kell gondoskodnod, a testszínű fehérnemű, lehetőség szerint pánt nélküli. Ne feledd, a körmeid is látszanak a képeken, célszerű egy semleges színű francia manikűr, vagy a teljesen természetes, festés nélküli köröm. A többi már nagyon egyszerű lesz és a fotósod intézi: segít a pózokban, igazítja a ruhát, szép világítást ad és a kész képeket még szebbé utómunkázza, megőrizve a karakteredet. Akiket a fotóin látsz, hétköznapi emberek, pont mint te.


Fotó: Juhász Anikó (rawphoto)

Ha újszülött fotózásra érkeztek, a közös családi képekre mindenképp kell időt szánni, és pár aprósággal itt is tudsz készülni. Az újszülött fotózás bizalmi műfaj. Különleges területe a fotózásnak, aki ezzel is foglalkozik speciális tudással rendelkező szakember és olyan műteremben dolgozik, ami fel van készülve egy pici baba érkezésére. Biztosan nagyon meleg lesz bent, így ne öltözzetek túl. A fotózás a baba igényeihez alkalmazkodva több órát is eltart, készüljetek kis innivalóval, nasival, és a kispapa is legyen felkészítve hogy mire számíthat. A türelem a fő mottója ezeknek a fotózásoknak, és ez nem csak a fotósra, de a szülőkre is vonatkozik. Ha izgulsz, hogy sikerülnek-e a képek, az átragad a picire is. Bízz a fotósodban, helyezd magad kényelembe és élvezd ki ezt a pár órát, amíg ő foglalkozik a babával. Ott lehetsz mellette, és amint szüksége lesz rád, azonnal megkapod :) A közös képeken elsősorban deréktól felfelé látszotok, így fontos, hogy a felsőtök (ami lehet póló, blúz, ing) legyen semleges színű, minta és felirat nélküli. Nem muszáj egyformában lennetek, de ha egymás mellé álltok, legyenek a színek harmóniában. A babának (az ennivalóján és pár peluson kívül) semmivel nem kell készülnöd, a stúdióban minden kellék és kiegészítő rendelkezésre áll.

A családi fotózások lehetnek a természetben vagy stúdióban, lehet apropójuk a karácsony, az első szülinap, anyák napja, vagy csak az, hogy megörökítsétek, milyen szépek vagytok együtt :) A fotóssal történő előzetes egyeztetések nagyon fontosak, hiszen ő tudja, hogy az adott enteriőrhöz milyen színvilágú ruhák állnak jól, és segít ez alapján a választásban, illetve sok fotós rendelkezik gyermek gardróbbal is. Itt is fontos, hogy nem kell egyformában lennetek, viszont egymás mellé állva harmonizáljon a ruhátok stílusa és színvilága. 


Fotó: Juhász Anikó (rawphoto)

Két kisgyerekem van és a férjem is fotós, időnként rólunk is készülnek képek; pontosan tudom, hogy milyen idegőrlő elindulni a fotózásra, és fejben tartani minden információt, ruhát és egyebet: hogy pont most kell pisilnie, pont most éhes, pont most ette le magát, és mire odaérünk, már nagyon izgulunk. A legjobb döntés ilyenkor elengedni minden előre elképzelt dolgot, ellazulni amennyire lehet és rábízni magunkat a fotósra. Így nem kell azzal szembesülnünk, hogy mindenki jól néz ki a képen rajtunk kívül, mert mi épp fegyelmezünk/ruhát igazítunk/sírunk. És ha sikerül elhinni, hogy most tényleg nem nekünk kell foglalkozni a dolgokkal, akkor a fotósunk megmutathatja a szuperképességeit, mi pedig remek képekkel gazdagodhatunk.

Írta - Juhász Anikó (Mindig ketten fotó & film)

www.rawphoto.hu

- Pécsimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére