Jelenlegi hely

Átlagos autóéletkor Magyarországon

Te mit saccolnál? Sokszor halljuk itt-ott, hogy hazánkban még olyan matuzsálemi korú, ócskavasnak titulált csotrogányok is közlekednek az utakon, amiknek már régen a roncstelepen lenne a helye. Vajon, mennyi igazság van ebben az állításban, és mi a helyzet egész Európa viszonylatában? Mennyi egy autó átlagos életkora hazánkban?

Az autókor legjei

Nyugat-Európában az autók átlagéletkora helyenként feleakkora is lehet, mint a posztkommunista országokban. Azt gondolnád, hogy országunké a hírhedt első hely az öreg kontinens országainak listáján? Nos, ki kell ábrándítsunk, ha „igen” volt a tipped. A járművek átlagos életkorának megmérettetésén Magyarország az Európai Unió 25 országa közül a hetedik helyen végzett, előttünk van Litvánia, Románia, Lettország, Észtország, Görögország és a 16,6 évvel aranyérmes Lengyelország is. És vajon, mi a mi kvótánk? Nos, 13,6 év, közép pubertáskor, átmenet a gyermekkor és a felnőttség között. Meglepő? Igazság szerint, azért attól függ, hogy honnan nézzük. Luxemburgban ez a mutató 6,4 év, ami már egészen más fényben tünteti fel az első blikkre nem is olyan kőkemény jelzőszámot. Egy biztos, akár belföldről vásárolsz új járművet, akár külföldről hozatsz be egy verdát, a carVertical segíthet elkerülni a rossz vételeket, mert a hatalmas jármű nyilvántartási adatbázis-hálózatban elérhető előzmények ismeretében elkerülheted a megtévesztő használtautós hirdetéseket. Ismerd meg a kinézett autó előtörténetét, mert a visszatekert kilométerórák és a letagadott évek bizony gondokat okozhatnak.

Konklúziók

Mi ebből a következtetés? Abszolút semmi. Igen, lehet átlagokat összehasonlítani, de ebből nem lehet konkrét konzekvenciákat levonni. Az autók kora például Németországban is alacsonyabb, elsősorban a náluk jóval korábban bevezetett finanszírozási programok miatt. Egyes országokban a furgonok és a teherautók erősen vonzzák a fiatalabb kalibereket, ami megnehezíti magának az eredménynek a felhasználását, hiszen az számos különböző szegmensből származó járművet takar. Egész Európát figyelembe véve az autók átlagéletkora 11 év. Ez a szituáció például Spanyolországban, Finnországban és Szlovákiában. A legfiatalabb autók nyugaton, pontosabban, ahogy már említettük Luxemburgban, Németországban, Franciaországban, Dániában és Ausztriában közlekednek. Belgium, Hollandia és Svédország is felzárkózik a 9 éves átlagéletkorhoz. A legrégebbi autók és az egykori keleti blokk országainak kapcsolatát már említettük, ebben a klasszisban csak Görögország és Szlovénia szakad ki a függőségből. Összességében elmondható viszont, hogy az Európai Unióban az autók évről évre öregszenek. A személygépkocsik átlagosan 10,8 évesek, a kisteherautók 10,9, a nehéz haszongépjárművek pedig 12,3 évesek. Az emelkedő árak érezhetően befolyásolják az autók átlagéletkorát. Az európai autópark további öregedésére számíthatunk az elkövetkező években, az új autók eladása csökken, az emberek sokkal tovább maradnak a jelenlegi modelleknél, illetve a használtautó piacon is várható némi fellendülés.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pályázat típusa: alkotói pályázat óvodsoknak és kisiskolásoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
"Ez a gyerek egyszerűen csak épp kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

"Ez a gyerek épp csak kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

Esik a havaseső és fagyos szél csípi arcom a délutáni szürkületben, mikor várom a villamost egy hosszú és megterhelő januári munkanap után.Annyira elfáradtam ma, csak bámulni szeretnék ki az ablakon, és nézni, ahogy a város elhalad mellettem.Éppen csak lehuppanok az ülésre, mikor két korombeli nő foglal helyet előttem.
Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Ha január, akkor sokak fogadalmában az életmódváltás szerepel. Hogy egészségesebben fognak táplálkozni, esetleg bevezetik a rendszeres testmozgást az életükbe. Ehhez szeretnék nektek segítséget nyújtani 10 egyszerű lépésben.
Ugrás az oldal tetejére