Jelenlegi hely

A kutyás terápia pozitív hatásai

"A kutyák nem önmagukról beszélnek neked, hanem meghallgatják azt, amit te mondasz el magadról." (Jerome K. Jerome)

Négylábú barátaink egyben a pszichológusaink is. Meghallgatnak minket, együttéreznek velünk, ha a közelünkben vannak, sokkal jobban érezzük magunkat.

Hogy mi is lehet a kutyák titka? Képesek figyelni ránk, átveszik a hangulatunkat, ráhangolódnak az emberre. Kutatások bizonyítják, hogy a felnőttek egészségére is pozitívan hatnak, gyermekek esetében pedig olyan spontán szeretet megnyilvánulások figyelhetők meg, amik pozitívan befolyásolják személyiségfejlődésüket.

Az állatasszisztált terápiák kezdenek egyre nagyobb népszerűséggel bírni hazánkban is. A kutyás terápia története az 1960-as évekbe nyúlik vissza, amikor egy amerikai pszichológus, Boris Levinson egy magatartási zavarokkal küzdő gyermekkel foglalkozott. A gyermek nem igazán nyílt meg a pszichológus előtt több terápiás alkalom során sem. Egy nap azonban a pszichológus kénytelen volt a kutyáját elvinni magával a rendelőbe, s legnagyobb meglepetésére az addig zárkózott gyermek megnyílt, elkezdett kommunikálni a kutyával, s így a kutyán keresztül juthatott el Levinson a gyermek belső világába. A kutya úgynevezett „híd” szerepet töltött be a terápiában, kommunikációs katalizátorként működve nyitotta meg a gyermekek lelkét a szakember előtt.

Természetesen az állatasszisztált terápiát nagyon képzett, a jogszabályoknak megfelelően vizsgázott, szigorú állategészségügyi előírásoknak megfelelő, a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület (MATESZE) által kibocsátott terápiás igazolvánnyal rendelkező kutyákkal, alapítványhoz csatlakozva szabad működtetni.

A terápiás kutyák nagy segítséget nyújtanak abban, hogy egy nehezen megnyíló, visszahúzódó, szorongó gyermek is feloldódjon a környezetükben, így lehetővé váljon vele egy egyéni terápiás folyamatot elkezdeni. Képesek új szociális kapcsolatokat létesíteni, kutatások szerint oldják a stresszt, optimalizálják a vérnyomást, és a depresszióra is pozitív hatással vannak. Ezek a rendkívül képzett kutyák mindig örömmel fogadják az emberek közeledését, kiegyensúlyozottak minden helyzetben.

Csoportos kutyás terápia során meghatározott célkitűzéssel dolgozva, a folyamatba aktív motiváló résztvevőként illesztjük be a terápiás állatot. Többek között olyan fizikai, érzelmi, szociális és kognitív funkciók fejlesztésére is lehetőség adódik, melyek a gyermekek iskolai életben való boldogulását is elősegítik.

A kutyás terápia minden életkorban hatékonyan alkalmazható módszer. Egészen kicsi korban korai fejlesztés során, például beszédindításnál, gyermekkorban pedig kiválóan fejlesztik a különböző részképességek mellett az érzelmi intelligenciát is. Nagyon hasznos tud lenni kamaszkorban, amikor hajlamosak bezárkózni saját világukba a fiatalok. De pszichiátriai beteg felnőtteknél, idősek otthonában szintén nagyon jól működik a kutyás terápia, amikor a magányt csökkentve érzelmi karbantartó szerepet töltenek be négylábú barátaink.

Végül Roger Andrew Caras szavait idézném: „A kutyák nem a teljes életünk, de ők teszik teljessé az életünket.”

Ha felkeltette érdeklődését a kutyás terápia, keressen bizalommal!

Szívesen várjuk az érdeklődő gyermekeket októberben induló csoportos kutyás terápiánkra is!

 

 

Teveliné Horváth Melinda – okleveles pszichológus, pedagógus, terápiás kutya felvezető, life coach

Elérhetőség:

+36 70 243-5048

tevelimelinda@gmail.com

https://www.facebook.com/tevelinemelinda/

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére