Jelenlegi hely

A kutyás terápia pozitív hatásai

"A kutyák nem önmagukról beszélnek neked, hanem meghallgatják azt, amit te mondasz el magadról." (Jerome K. Jerome)

Négylábú barátaink egyben a pszichológusaink is. Meghallgatnak minket, együttéreznek velünk, ha a közelünkben vannak, sokkal jobban érezzük magunkat.

Hogy mi is lehet a kutyák titka? Képesek figyelni ránk, átveszik a hangulatunkat, ráhangolódnak az emberre. Kutatások bizonyítják, hogy a felnőttek egészségére is pozitívan hatnak, gyermekek esetében pedig olyan spontán szeretet megnyilvánulások figyelhetők meg, amik pozitívan befolyásolják személyiségfejlődésüket.

Az állatasszisztált terápiák kezdenek egyre nagyobb népszerűséggel bírni hazánkban is. A kutyás terápia története az 1960-as évekbe nyúlik vissza, amikor egy amerikai pszichológus, Boris Levinson egy magatartási zavarokkal küzdő gyermekkel foglalkozott. A gyermek nem igazán nyílt meg a pszichológus előtt több terápiás alkalom során sem. Egy nap azonban a pszichológus kénytelen volt a kutyáját elvinni magával a rendelőbe, s legnagyobb meglepetésére az addig zárkózott gyermek megnyílt, elkezdett kommunikálni a kutyával, s így a kutyán keresztül juthatott el Levinson a gyermek belső világába. A kutya úgynevezett „híd” szerepet töltött be a terápiában, kommunikációs katalizátorként működve nyitotta meg a gyermekek lelkét a szakember előtt.

Természetesen az állatasszisztált terápiát nagyon képzett, a jogszabályoknak megfelelően vizsgázott, szigorú állategészségügyi előírásoknak megfelelő, a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület (MATESZE) által kibocsátott terápiás igazolvánnyal rendelkező kutyákkal, alapítványhoz csatlakozva szabad működtetni.

A terápiás kutyák nagy segítséget nyújtanak abban, hogy egy nehezen megnyíló, visszahúzódó, szorongó gyermek is feloldódjon a környezetükben, így lehetővé váljon vele egy egyéni terápiás folyamatot elkezdeni. Képesek új szociális kapcsolatokat létesíteni, kutatások szerint oldják a stresszt, optimalizálják a vérnyomást, és a depresszióra is pozitív hatással vannak. Ezek a rendkívül képzett kutyák mindig örömmel fogadják az emberek közeledését, kiegyensúlyozottak minden helyzetben.

Csoportos kutyás terápia során meghatározott célkitűzéssel dolgozva, a folyamatba aktív motiváló résztvevőként illesztjük be a terápiás állatot. Többek között olyan fizikai, érzelmi, szociális és kognitív funkciók fejlesztésére is lehetőség adódik, melyek a gyermekek iskolai életben való boldogulását is elősegítik.

A kutyás terápia minden életkorban hatékonyan alkalmazható módszer. Egészen kicsi korban korai fejlesztés során, például beszédindításnál, gyermekkorban pedig kiválóan fejlesztik a különböző részképességek mellett az érzelmi intelligenciát is. Nagyon hasznos tud lenni kamaszkorban, amikor hajlamosak bezárkózni saját világukba a fiatalok. De pszichiátriai beteg felnőtteknél, idősek otthonában szintén nagyon jól működik a kutyás terápia, amikor a magányt csökkentve érzelmi karbantartó szerepet töltenek be négylábú barátaink.

Végül Roger Andrew Caras szavait idézném: „A kutyák nem a teljes életünk, de ők teszik teljessé az életünket.”

Ha felkeltette érdeklődését a kutyás terápia, keressen bizalommal!

Szívesen várjuk az érdeklődő gyermekeket októberben induló csoportos kutyás terápiánkra is!

 

 

Teveliné Horváth Melinda – okleveles pszichológus, pedagógus, terápiás kutya felvezető, life coach

Elérhetőség:

+36 70 243-5048

tevelimelinda@gmail.com

https://www.facebook.com/tevelinemelinda/

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ásd bele magad!

Ásd bele magad!

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 15.Korcsoport: 9. - 12. osztályos diákoknak
A Balokány-ligetért Egyesület RAJZVERSENYT hirdet “Méhek, a természet apró csodái” címmel!

A Balokány-ligetért Egyesület RAJZVERSENYT hirdet “Méhek, a természet apró csodái” címmel!

Pályázat típusa: alkotópályázat fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számáraBeküldési határidő: 2023. szeptember 15.Korcsoport: 6-14 év közötti gyerekek
Ugrás az oldal tetejére