Jelenlegi hely

Hova tegyem, kinek hasznos? Avagy hogyan szanálhatsz zölden?

Kurta-furcsa lett az idei tavaszi nagytakarításom, nem is igazán nevezhető annak. Azt hiszem, nem vagyok ezzel egyedül. Folyton kerülgetni az itthon tanuló és dolgozó családtagokat, miközben ablakot pucolnál vagy épp a garderobe-ot pakolnád át és szanálnál… igazi türelemjáték. A szanálás komplex lelki folyamata helyett most inkább a gyakorlati oldalára helyeztem a hangsúlyt: hova, mit, gyorsan és környezetkímélően, hogy mihamarabb rendezett tereink legyenek.

 

Mielőtt nekiállnál a szanálásnak, gondold végig, ha kicsit finomítanál az otthoni szelektív rendszeren, talán nem is halmozódna fel annyi minden.

Állíts be a csatasorba pár új dobozt, amibe a használt elemeket, égőket, gyógyszereket tudod gyűjteni! Negyedévente egy-egy bevásárlások vagy iskola- és óvodai kör közé iktatott megállóval elpasszolhatod otthonról.

  Amit egész évben megtehetsz hogy ne halmozódjon fel

  • A lejárt szavatosságú gyógyszereket vidd vissza a patikába, ingyenesen átveszik.
  • A kiégett égőknek, lemerült elemeknek országszerte több ezer gyűjtőpontjuk van. A legegyszerűbb, ha az élelmiszerüzletekben, hiper- vagy szupermarketekben, illetve bevásárlóközpontokban, iskolákban adod le. De aki elemet vagy égőt árul, köteles visszavenni.
  • Megdöbbentően sok festék, veszélyes anyag, építési hulladék tud felhalmozódni, ami előtt tanácstalanul állunk évek múlva, hogy hova is kellene vinni megsemmisíteni.
   A leadható hulladékok listáját itt találod.
  • A sütőolajat, fáradt olajat nemcsak a hulladékudvarban, de a Mol benzinkutakon is le tudod adni.
  • A kozmetikai termékek is veszélyes hulladéknak minősülnek, ennek megfelelően nem szabad őket simán a háztartási hulladékkal együtt kidobni, a

   lakossági veszélyes hulladék udvarokban kell leadni.

  • A CD, DVD lemezek alumínium bevonatú polikarbonátból készülnek, s nem minősülnek veszélyes hulladéknak (legkevésbé elektronikai hulladéknak).

  Akinek felhalmozódnak otthon a holmijai és zöld szemléletű vagy legalábbis úgy próbál élni, igazán nehezen válik meg céltalanul a tárgyaktól. Boldogabb, ha új életük, funkciójuk lesz. Van néhány hasonlóan zöldszemlélettel megáldott cég, akik visszaváltanak ezt-azt. Befőttesüveget, filcet, zoknit…

  A zöldszanálás ötparancsolata

  1. Biztos, hogy nem tudod máshol, másra használni?
  2. Meg tudod határozni, miért nem kell?
  3. Biztos, hogy nem akarod átalakítani, átfesteni, átszabni, lerövidíteni a hosszát, kettévágni?
  4. Biztos, hogy senkinek az ismerőseid közül nem kellene a lakásba, hétvégi házba, óvodába vagy a szomszéd sokgyerekes családnak?
  5. Biztos, hogy biztos?

  Itt egy ötlet és helylista...

  Befőttesüveg-visszaváltás

  Ugyan nem egy darabot és nem is mindegyik fajtát, de visszaveszik őket például itt. Hidd el, pár év alatt rengeteg tud felhalmozódni a házban.

  Ha kevesebb van, a környékbeli csomagolásmentes boltok is örülnek a kimosott befőttes üvegeknek, az országos listát itt találod.

  Ha ez sem segít rajtad hirtelenjében, keresd fel a piacot! Például az ott árusító méhészeket, nekik általában mindig szükségük van üvegre.

  Fontos, hogy a mérete mellett (360, 720 ml-es és esetleg kisebb) legyen csavaros, címkementes, erőteljes szagtól mentes. Megkérdezheted ugyanitt a savanyúságot árusító kistermelőket, ők is ilyen üvegeket szoktak használni a díszesebb savanyúsággal teli kiszerelések elkészítéséhez.

  Gyerekmedence

  A kilyukadt gumimatracok, gyerekmedencék, úszógumik egy magyar családi kézműves műhelyben kapnak új életet például táskaként.

  Hét éves az első magyar zoknicsere program

  A használt zoknikból szigetelőanyag készül a bútoripar számára, valamint geotextília utak építéséhez. Tudtad, hogy minden tonna újrahasznosított zokniból egy egész focipályányi szigetelőanyag (tűnemezelt filc) készül? Elég ha összegyűjtöd és két kattintással regisztrálsz a programba itt.

  Gondoltad volna, hogy egy négytagú családnál egy szemeteszsáknyi menthetetlen zokni gyűlik össze egy év alatt?

  Bútor

  A bútorfelújítás divat lett, se szeri, se száma a workshopoknak, előtte-utána posztoknak a neten. Kitartás és türelem a legfontosabb két kellék hozzá a fantázián kívül.

  Mielőtt megszabadulnál régi darabjaidtól, kérdezd meg magadtól: másik színben, polcokkal vagy fiókokkal, ajtó nélkül, új térben nem tudnád használni? Sok civil szervezet rengeteg olyan családot ismer, aki örömmel fogad egy-egy bútort, de sokszor a saját irodájukba sincs elég irattartó, tároló.

  A fenntartható fejlődést mindig szem előtt tartotta a svéd bútoróriás-lánc, és ők is visszaveszik már vidéken is vásárlóiktól azokat az általa gyártott bútorokat, amelyekre azoknak már nincs szükségük.

  Üres kozmetikai és mosószeres flakonok

  Gondolnád, hogy a

  kozmetikai cikkek veszélyes hulladéknak minősülnek?

  Így a lakossági veszélyes hulladék lerakóknál adhatóak le. Vagy vissza is adhatóak! De kinek?

  Jó hír, hogy egyre több környezetbarát felfogású cég létezik, aki saját gyártású kozmetikai, mosó- és tisztítószereiket cserélhető flakonokba tölti. Nálunk a kozmetikusom például nagy kiszerelésben veszi a krémeket és a régebbi arckrémes tégelyekbe kimérve adja. Debrecenben több magyar bio tisztító-, mosó-, mosogatószer kannái, és kozmetikai tégelyei, flakonok visszaadhatóak az új megrendelés megérkeztekor. A flakoncsere-programot itt nézheted meg.

  Régi mobilból élőhely a csimpánzoknak

  „Passzold vissza, Tesó!” – kéri egy csimpánz a Jane Goodall Intézet kezdeményezésére kihelyezett gyűjtődobozokon. S hogy miért dobjuk ide régi, nem használt telefonunkat, ahelyett, hogy a fiókban őrizgetnénk vagy a kukába hajítanánk? Egy régebbi cikkünkben részletesen is megtalálod, mely érceket bányásznak a mobiltelefonok előállításához Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni a régi mobilokból kinyert nemes és ritka fémek újrahasznosításával.

  Az országos - folyton bővülő - mobil gyűjtőpontok listáját itt találod.

   Törölköző, paplan, háztartási, konyhai textil, régi póló

   A pamut ruhaneműknek, plédeknek, háztartási textíliáknak egy állatmenhelyen mindig hasznát veszik. Nem kell 60 C-os fertőtlenítő mosást alkalmaznod a törülközőkön, mielőtt elvinnéd nekik. Elég ha szekrénytisza, örülni fognak neki a hideg betonra téve télen.

   Ha dúl benned a varrás iránti szenvedély, akár nagyobb, mosható anyaggal kitömött takarókat is fonhatsz, varrhatsz, köthetsz-csomózhatsz belőlük.

   Tévék, elektronikai eszközök

   Ellenbacher Attila műszerész, a Ne Dobd Ki Alapítvány kurátora, hosszú évek óta újítja fel a felesleges, de mások számára még megfelelően működő vagy működésképtelen elektronikai eszközöket, főként televíziókat. A hozzájuk eljuttatott készülékek átnézés és javítás után magyarországi egészségügyi intézetekbe kerülnek.

   Üres ételes házhozszállítós dobozok

   Túl sokszor rendeltetek a munkahelyen és most nincs gazdája? Ételosztással foglalkozó szervezetek között többen is hirdetnek meg a kék közösségi oldalon dobozgyűjtést. Pl. a Bike Maffia helyi csoportjai.

   Könyvek

   Az egyik legfájdalmasabb feladat életed mérföldkövei között rendet vágni: miután szembenéztél a ténnyel, hogy tucatnyi imádott könyved nem fogja egy utódod sem elolvasni, azért abba belekapaszkodhatsz, hogy igenis van, aki örülni fog neki. De hol?

   Fotózd le a könyveket kupacokban, ez lehet témánként vagy korosztályonként, és mehet is az otthonkeresés: az iskolai könyvtárak, civil szervezetek, oktatással, gyerekekkel foglalkozó intézmények, idősotthonok ideális helyek lehetnek.

   A közösségi vagy utcai könyvszekrények, polcok olvasói is örömmel fogadják az új töltést.

   Közösségi online megoldások

   A közösségi plattformok számtalan lehetősége közül az ingyenesen és gyorsan összeálló csoportok ereje hatalmas (szemét és lom) hegyeket tud megmozgatni.

   Annyi a lehetőség a bútorfelújítós csoportoktól a garderobe cserélősig, a kismamáktól az építkezésről felesleget felajánlókig, hogy egy cikkbe sem férne el.

   Két listát emelnénk ki a Minden ingyen-t, és a Humusz oldalán található Hol találhatok új gazdát feleslegessé vált dolgaimnak-ot.

   Jó zöldszelektálást!

   ADL - Debrecenimami -

   Forrás: Pixabay.com; Simphome.com, Humusz;

   Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

   Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
   Iratkozz fel hírlevelünkre!

   Neked ajánljuk!

   Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

   Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

   "Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
   Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

   Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

   Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
   Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

   Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

   Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
   Az Édesanya teremtése

   Az Édesanya teremtése

   Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
   Ugrás az oldal tetejére