Jelenlegi hely

Hova tegyem, kinek hasznos? Avagy hogyan szanálhatsz zölden?

Kurta-furcsa lett az idei tavaszi nagytakarításom, nem is igazán nevezhető annak. Azt hiszem, nem vagyok ezzel egyedül. Folyton kerülgetni az itthon tanuló és dolgozó családtagokat, miközben ablakot pucolnál vagy épp a garderobe-ot pakolnád át és szanálnál… igazi türelemjáték. A szanálás komplex lelki folyamata helyett most inkább a gyakorlati oldalára helyeztem a hangsúlyt: hova, mit, gyorsan és környezetkímélően, hogy mihamarabb rendezett tereink legyenek.

 

Mielőtt nekiállnál a szanálásnak, gondold végig, ha kicsit finomítanál az otthoni szelektív rendszeren, talán nem is halmozódna fel annyi minden.

Állíts be a csatasorba pár új dobozt, amibe a használt elemeket, égőket, gyógyszereket tudod gyűjteni! Negyedévente egy-egy bevásárlások vagy iskola- és óvodai kör közé iktatott megállóval elpasszolhatod otthonról.

  Amit egész évben megtehetsz hogy ne halmozódjon fel

  • A lejárt szavatosságú gyógyszereket vidd vissza a patikába, ingyenesen átveszik.
  • A kiégett égőknek, lemerült elemeknek országszerte több ezer gyűjtőpontjuk van. A legegyszerűbb, ha az élelmiszerüzletekben, hiper- vagy szupermarketekben, illetve bevásárlóközpontokban, iskolákban adod le. De aki elemet vagy égőt árul, köteles visszavenni.
  • Megdöbbentően sok festék, veszélyes anyag, építési hulladék tud felhalmozódni, ami előtt tanácstalanul állunk évek múlva, hogy hova is kellene vinni megsemmisíteni.
   A leadható hulladékok listáját itt találod.
  • A sütőolajat, fáradt olajat nemcsak a hulladékudvarban, de a Mol benzinkutakon is le tudod adni.
  • A kozmetikai termékek is veszélyes hulladéknak minősülnek, ennek megfelelően nem szabad őket simán a háztartási hulladékkal együtt kidobni, a

   lakossági veszélyes hulladék udvarokban kell leadni.

  • A CD, DVD lemezek alumínium bevonatú polikarbonátból készülnek, s nem minősülnek veszélyes hulladéknak (legkevésbé elektronikai hulladéknak).

  Akinek felhalmozódnak otthon a holmijai és zöld szemléletű vagy legalábbis úgy próbál élni, igazán nehezen válik meg céltalanul a tárgyaktól. Boldogabb, ha új életük, funkciójuk lesz. Van néhány hasonlóan zöldszemlélettel megáldott cég, akik visszaváltanak ezt-azt. Befőttesüveget, filcet, zoknit…

  A zöldszanálás ötparancsolata

  1. Biztos, hogy nem tudod máshol, másra használni?
  2. Meg tudod határozni, miért nem kell?
  3. Biztos, hogy nem akarod átalakítani, átfesteni, átszabni, lerövidíteni a hosszát, kettévágni?
  4. Biztos, hogy senkinek az ismerőseid közül nem kellene a lakásba, hétvégi házba, óvodába vagy a szomszéd sokgyerekes családnak?
  5. Biztos, hogy biztos?

  Itt egy ötlet és helylista...

  Befőttesüveg-visszaváltás

  Ugyan nem egy darabot és nem is mindegyik fajtát, de visszaveszik őket például itt. Hidd el, pár év alatt rengeteg tud felhalmozódni a házban.

  Ha kevesebb van, a környékbeli csomagolásmentes boltok is örülnek a kimosott befőttes üvegeknek, az országos listát itt találod.

  Ha ez sem segít rajtad hirtelenjében, keresd fel a piacot! Például az ott árusító méhészeket, nekik általában mindig szükségük van üvegre.

  Fontos, hogy a mérete mellett (360, 720 ml-es és esetleg kisebb) legyen csavaros, címkementes, erőteljes szagtól mentes. Megkérdezheted ugyanitt a savanyúságot árusító kistermelőket, ők is ilyen üvegeket szoktak használni a díszesebb savanyúsággal teli kiszerelések elkészítéséhez.

  Gyerekmedence

  A kilyukadt gumimatracok, gyerekmedencék, úszógumik egy magyar családi kézműves műhelyben kapnak új életet például táskaként.

  Hét éves az első magyar zoknicsere program

  A használt zoknikból szigetelőanyag készül a bútoripar számára, valamint geotextília utak építéséhez. Tudtad, hogy minden tonna újrahasznosított zokniból egy egész focipályányi szigetelőanyag (tűnemezelt filc) készül? Elég ha összegyűjtöd és két kattintással regisztrálsz a programba itt.

  Gondoltad volna, hogy egy négytagú családnál egy szemeteszsáknyi menthetetlen zokni gyűlik össze egy év alatt?

  Bútor

  A bútorfelújítás divat lett, se szeri, se száma a workshopoknak, előtte-utána posztoknak a neten. Kitartás és türelem a legfontosabb két kellék hozzá a fantázián kívül.

  Mielőtt megszabadulnál régi darabjaidtól, kérdezd meg magadtól: másik színben, polcokkal vagy fiókokkal, ajtó nélkül, új térben nem tudnád használni? Sok civil szervezet rengeteg olyan családot ismer, aki örömmel fogad egy-egy bútort, de sokszor a saját irodájukba sincs elég irattartó, tároló.

  A fenntartható fejlődést mindig szem előtt tartotta a svéd bútoróriás-lánc, és ők is visszaveszik már vidéken is vásárlóiktól azokat az általa gyártott bútorokat, amelyekre azoknak már nincs szükségük.

  Üres kozmetikai és mosószeres flakonok

  Gondolnád, hogy a

  kozmetikai cikkek veszélyes hulladéknak minősülnek?

  Így a lakossági veszélyes hulladék lerakóknál adhatóak le. Vagy vissza is adhatóak! De kinek?

  Jó hír, hogy egyre több környezetbarát felfogású cég létezik, aki saját gyártású kozmetikai, mosó- és tisztítószereiket cserélhető flakonokba tölti. Nálunk a kozmetikusom például nagy kiszerelésben veszi a krémeket és a régebbi arckrémes tégelyekbe kimérve adja. Debrecenben több magyar bio tisztító-, mosó-, mosogatószer kannái, és kozmetikai tégelyei, flakonok visszaadhatóak az új megrendelés megérkeztekor. A flakoncsere-programot itt nézheted meg.

  Régi mobilból élőhely a csimpánzoknak

  „Passzold vissza, Tesó!” – kéri egy csimpánz a Jane Goodall Intézet kezdeményezésére kihelyezett gyűjtődobozokon. S hogy miért dobjuk ide régi, nem használt telefonunkat, ahelyett, hogy a fiókban őrizgetnénk vagy a kukába hajítanánk? Egy régebbi cikkünkben részletesen is megtalálod, mely érceket bányásznak a mobiltelefonok előállításához Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni a régi mobilokból kinyert nemes és ritka fémek újrahasznosításával.

  Az országos - folyton bővülő - mobil gyűjtőpontok listáját itt találod.

   Törölköző, paplan, háztartási, konyhai textil, régi póló

   A pamut ruhaneműknek, plédeknek, háztartási textíliáknak egy állatmenhelyen mindig hasznát veszik. Nem kell 60 C-os fertőtlenítő mosást alkalmaznod a törülközőkön, mielőtt elvinnéd nekik. Elég ha szekrénytisza, örülni fognak neki a hideg betonra téve télen.

   Ha dúl benned a varrás iránti szenvedély, akár nagyobb, mosható anyaggal kitömött takarókat is fonhatsz, varrhatsz, köthetsz-csomózhatsz belőlük.

   Tévék, elektronikai eszközök

   Ellenbacher Attila műszerész, a Ne Dobd Ki Alapítvány kurátora, hosszú évek óta újítja fel a felesleges, de mások számára még megfelelően működő vagy működésképtelen elektronikai eszközöket, főként televíziókat. A hozzájuk eljuttatott készülékek átnézés és javítás után magyarországi egészségügyi intézetekbe kerülnek.

   Üres ételes házhozszállítós dobozok

   Túl sokszor rendeltetek a munkahelyen és most nincs gazdája? Ételosztással foglalkozó szervezetek között többen is hirdetnek meg a kék közösségi oldalon dobozgyűjtést. Pl. a Bike Maffia helyi csoportjai.

   Könyvek

   Az egyik legfájdalmasabb feladat életed mérföldkövei között rendet vágni: miután szembenéztél a ténnyel, hogy tucatnyi imádott könyved nem fogja egy utódod sem elolvasni, azért abba belekapaszkodhatsz, hogy igenis van, aki örülni fog neki. De hol?

   Fotózd le a könyveket kupacokban, ez lehet témánként vagy korosztályonként, és mehet is az otthonkeresés: az iskolai könyvtárak, civil szervezetek, oktatással, gyerekekkel foglalkozó intézmények, idősotthonok ideális helyek lehetnek.

   A közösségi vagy utcai könyvszekrények, polcok olvasói is örömmel fogadják az új töltést.

   Közösségi online megoldások

   A közösségi plattformok számtalan lehetősége közül az ingyenesen és gyorsan összeálló csoportok ereje hatalmas (szemét és lom) hegyeket tud megmozgatni.

   Annyi a lehetőség a bútorfelújítós csoportoktól a garderobe cserélősig, a kismamáktól az építkezésről felesleget felajánlókig, hogy egy cikkbe sem férne el.

   Két listát emelnénk ki a Minden ingyen-t, és a Humusz oldalán található Hol találhatok új gazdát feleslegessé vált dolgaimnak-ot.

   Jó zöldszelektálást!

   ADL - Debrecenimami -

   Forrás: Pixabay.com; Simphome.com, Humusz;

   Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

   Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
   Iratkozz fel hírlevelünkre!

   Neked ajánljuk!

   Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

   Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

   Mindannyian szembetaláltuk már magunkat ezzel a kérdéssel. Első alkalommal, mikor mi magunk szerettük volna tudni, most meg a ló másik oldalán állva. Amennyire gyerekként szerettük volna tudni, épp annyira szeretnénk most elkerülni a válaszadást.
   Szeretethiányban felnőni

   Szeretethiányban felnőni

   Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
   Csomagolj zölden karácsonykor!

   Csomagolj zölden karácsonykor!

   Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
   20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

   20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

   Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
   Ugrás az oldal tetejére