Jelenlegi hely

Anyaként ránk hárul a feladat hogy megszervezzük a háztartásunk szemét mennyiségét, milyenségét

Műanyag mentes július van, igyekszünk minnél kevesebb műanyagot használni. De hogy lehet ezt megvalósítani kisgyerekek mellett?

Anyaként ránk hárul a feladat hogy megszervezzük a háztartásunk szemét mennyiségét, milyenségét. Kis gyerekek mellett ez elég nehéz feladat, mert könnyen nyúlunk egy egyszer használatos dolgok után, pl.nejlon zacskó, szívószál, műanyag pohár, reklám szatyor, folpack, 10-vel csomagolt papír zsebkendő, fél literes üdítő, víz.

Leírom nálunk hogyan próbáltam csökkenteni a kidobandó műanyag mennyiségét. Biztos lesz olyan tipp, ötlet amit szívesen átvesztek a háztartásotokban.

Szívószál kérdés

Mi vastagabb műanyagból készült szívószálat használunk, amit rendszeresen elmosogatok, így már kb. 1 éve használjuk. A 6 évesem azzal issza minden reggel a kakaóját, simán berakom mosogatógépbe is.

Van egyéb műanyag szívószál is itthon, azokat simán elmosogatom és újra felhasználjuk.

Ha buli van akkor pedig papír szívószálat használunk, amit szelektíven gyűjtök, nem nagy mennyiség fogy belőle, de lássuk be, van ami szívószállal az igazi (Aperol spritz).

Piaci bevásárlás

A piacra menés előtt gondosan előkészítem a kosaramat, bevásárló táskáimat, és múlt héten először vittem lezárható tetejű edényt magammal, húst vásároltam, és abba kértem. Szivesen vették az eladók, sőt amikor mondtam, hogy műanyagmentes július van, akkor egy mosolyt kaptam érte és azt válaszolta rá a húspultos eladó: „ez lesz úgyis a jövő”. Ez egy igazán nagyszerű hozzáállás.

A zöldségeket kiválasztom egy műanyag kosárba, mit a kosaramba pakoltatok a zöldségessel. A végére olyan szép lesz a belepakolt zöldség, gyümölcs, hogy öröm elhozni a piacról.

Sajtot rendszerint lezárható tetejű edénybe kérem. Ha nem fér bele a sajt az edényembe, amit viszek. Akkor minden sajtot, még ha különbözőeket is veszek ízesítésben, 1 nejlon zacskóba kérek. Nem kérem mindet külön csomagolva.

Tovább a nejlonokról

Ha már zacskót használunk…érdemes egy nejlonzacskót többször is felhasználni, ha nem piszkos, simán lehet, semmi baja, vagy ha kiflit, kenyeret veszünk benne, akkor csak egyszerűen kirázzuk a morzsát és kész.

A fagyasztószekrénybe szánt húst, gyümölcsöt jobb műanyag edénybe tenni, nem nejlon zacskóba.

Reklámszatyor helyett viszek minden alkalommal bevásárló táskát.

Az üzletekben bátran utasítsul el a nejlon zacskót, szatyrot, ha van nálunk egy kisebb összehajtható vászon vagy más anyagból készült szatyor, akkor ezt könnyen megoldhatjuk, hogy belepakolunk.

Nagy bevásárlások alkalmával ha csak 1 db zöldséget vagy gyümölcsöt veszünk, a cimkét ragasszuk rá, ne kelljen használni ezért nejlon zacskót, de ami ennél is jobb, többször felhasználható szütyőket vigyünk. Sajnos nekem még nincs, de hamarosan lesz, mert le fogok cserélni egy függönyt, amiből helyes kis szütyők fognak készülni. Már alig várom, hogy használhassam őket.

Igyekszek mindig nagyobb kiszerelésű termékeket vásárolni, na mondjuk nálunk ez nem is túl nehéz, hiszen 5 tagú a családunk van fogyasztás. De gondoljatok bele, egy nagyobb sampon, folyékony szappan, tusfürdő olykor olcsóbb is, mint kisebb társaik. Ez igaz a palackos üdítőkre, szörpökre…stb.

2 hete kicseréltem az eldobható PET palackokat, szódavízre, vettem egy lába szóda vizet, olcsóbb is, és olyan retró feelingem van tőle, úgy iszom, mint ha valami csoda lenne.

Amin még a közelmúltban változtattam, az az, ha megmaradt egy darab sajt, szalámi, kolbász, uborka, nem csomagolom be, hanem lezárható tetejű edénybe rakom el a hűtőben. Így ismét nincs hulladék nejlon, folpack.

Szelektálás

Első körön szelektíven gyűjtöm a szemetet. Itt nálunk szerencsére házhoz menő szelektív szemétgyűjtés van, így csak annyi a dolgom, hogy egy sárga zsákba gyűjtjük és a megadott napon, 2 hetene kihelyezzük a háztartási hulladék mellé.

Főzés alkalmával nem mindent kell a háztartási szemetesbe dobni, van, amit kiöblítek és mehet a szelektívbe, fagyasztott zöldségek zacskója, felvágottak csomagolása, virsli csomagolása…stb. Van amit szivacssal letörlök és úgy dobom a szelektívbe, csemege pultban vásárolt kenőmájas csomagolása, felvágottak csomagolása, csoki nejlonja…stb.

Ha elmegyünk itthonról,  akkor mindig viszek kulacsba vizet, a meleg miatt is kell, meg a gyerekek mindig szomjasak, így elkerülöm, hogy eldobható palackos vizet vegyek.

Ez nem kimondottan műanyag, de igyekszek újrahasznosított termékeket vásárolni, mondjuk WC papír, papírtörlő, papír zsebkendő, szívószál, alufólia, dobozos papírtörlő…stb.

A gyerkeknek újrahasznosított lapot adok rajzolni, ami egy kidobásra szánt lap, de a hátulja még üres, arra nagyom tanítja a kicsiket, hogy fordítsák meg a lapokat és arra is rajzoljanak, ezt az oviban tanulta.

Ha itthon kiömlik valami az asztalra, földre a legkönnyebb a papírtörlő után nyúlni, de azzal is teszünk a környezetért, ha szivacssal vagy egy ronggyal töröljük fel.

Ablaktisztításkor nem papírtörlőt, hanem mosható mikorszálas, vagy egyéb törlőt használunk.

Először nehéznek tűnt megszabadulni ettől az egyszer használatos műanyag tengertől, ami körbevesz minket, de egyre jobban ráálltam és közben rájöttem nem is olyan nehéz, sőt ha hozzászokunk szinte napi rutinná válik.

Viszont nagyon jó érzés, hogy teszek a környezetért, a fenntartható létért, és ha a gyerekek is ebben nőnek fel, felnőtt korukban nekik ez már természetes lesz!

Próbáljátok ki a tippjeimet!

 

Atkári Márti - Kecskemétimami

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére