Jelenlegi hely

Kínai kólás csirke - Imádni fogod!

Nem tudod, hogy mit varázsolj hétvégén az asztalra? Nem szeretnél pepecselni? De mégis jó lenne látni az elégedett arcokat? Akkor ezt szeretni fogod!

Talán tudjátok, hogy a kínai éttermek kínálatának nem sok köze van, a hagyományos kínai konyhához. Szakácsaik hosszú ideig tanulják, az európai/amerikai szájízre formált "kínainak" kikiáltotta ételek elkészítését. 

Na ez sem egy autentikus recept, hiszen a Coca-cola élete sem túl hosszú és a fene sem tudja mikor jutott el Kínába, vagy a külföldön élők kezdték-e először használni...

Minden esetre ez az étek az ünnepi asztalon és a hétköznapokban is megállja a helyét.

Kína barátaink bátran kísérleteznek az éttermekben, mert nálunk nagy meglepetés nem éri őket akkor sem, ha csak találomra böknek rá az étlapra, vagy az aktuális menüt kérik. Fordítva azért egészen más a helyzet. Így a "gyerekcsere" program melléktermékeként megszokott, hogy kaját is cserélünk. Ki mit főz, abból küld egy-egy adagot a másiknak. Jönnek mennek a dobozok és a visszajelzések is, időként jót nevetünk, mert sokszor pont az nem ízlik, amiről azt gondoltuk tetszeni fog. Vagy éppen fordítva. Persze vannak nagyon hasonló ételeink, de egyértelműen mi vagyunk a válogatósabbak. Ez most egy olyan étel, ami a magyar ízlésnek is igazán bejön.

Bizony első hangzásra furcsának tűnhetnek az édes és sós kombinációk, de ha megkóstoltad, biztosan a család kedvencévé válik. A családtagoknak az ízek miatt, a szakácsnőnek pedig a gyorsaság miatt. 3 perc alatt bedobsz mindent a sütőbe, néha ránézel, hogy megforgasd és már tálalhatod is.

Hozzávalók:

  • csirkehús
  • VALÓDI szójaszósz 
  • kóla

Mennyiségeket arányában fogok írni. Bármilyen csikehúst használhatsz, akár vegyesen is, amit máskor is szoktál sütni. Ami fontos, hogy bőrös részek is kerüljenek bele és hagyd is rajta a bőrt!

Egy tálca (~80 dkg) alsó combot, egy tálca felső combot és egy csirke mellet (csíkokra szelve) tettem a tepsibe. Azt már korábban kitapasztaltam, hogy akkor az igazi, ha jól választom meg a tepsi méretet, és nem marad túl sok felesleges hely a húsok mellett. A 1,5-2 kg húshoz a tepsi aljára tettem egy teáskanál zsiradékot (liba vagy kacsazsírt), behelyeztem a husikat, majd ráöntöttem a 1,5 dl cukors kólát (Coca-colát használok) és 5-6 evőkanál valódi* szója szószt. Só nem kell rá, hiszen a szója szósz kifejezetten sós. Ezután betoltam a sütőbe. (Az áruházláncokban kapható 150 ml-es szója szósz, nem valódi szója szósz!)

Az első fél órában lefedett állapotban hagytam sülni, párolódni, pácolódni, utána megforgattam és "takarás" nélkül sütöttem tovább. 10-15 percenként érdemes ránézni és időnként forgatni. Akkor van kész, amikor te úgy ítéled. Én akkor gondolom jónak, ha omlós és a combból kibújik a csont, sőt szeretem ha picit meg is pirul a teteje. Nagy fokozaton kezdem a sütést (200-250 fok) és később szoktam lejjebb tekerni (~180 fok).

A kólás-szójás cucc frankón egybeolvad a húsból, bőrből kisülő anyaggal és fantasztikus ízt ad az egésznek. Rengeteg variációra ad lehetőséget anélkül, hogy elronthatnád. Ha hagyod a pácban órákat, vagy egy éjszakát, az is jó, de ha a fagyasztóból kapod elő a húst és a sütőben lesz ideje ki- és beleolvadni, ebbe a "sötét anyagba", akkor sincs gond. Sőt akkor sem, ha félidőben öntöd nyakon ezzel a "fekete levessel"... (Eredetileg beirdalt csirkeszárnyból készítve és pirított földimogyóróval megszórva kaptunk ebből a csemegéből.)

Ha szeretnéd variálni, akkor meghintheted bámilyen pirított olajos maggal a végén, tehetsz a lébe mézet, chillit vagy akár fokhagymát is!

Ne felejtd el, azt fenséges fekete ragacsot! 

...ha marad... és mire észbe kapsz, nem kanalazták el, nyalogatták fel. A köretre locsolva, más étel főzőlevébe téve, levesalapként, önmagában, vagy kenyérre kenve is mennyei lakoma... vigyázzunk! :-) Michelin-csillagra gyúrunk, nem Michelin baba hurkákra!!!

Elvetemült tipp: én mindenből a nagy (és olcsóbb) kiszerelést választom. Mivel a kóla nálunk "alkalmi" ital, a sütéshez szánt kólát 1,5 dl-ként műanyagdobozkákban, vagy zacskókban lefagyasztom. A fagyasztómban kutatva nem biztos, hogy megfejtenéd, mi is ez rejtélyes csomagocska... Mivel a "szénsavra" az ízhez nincs szükséges, nekem ez így takarékos és kényelmes is.  
 

Gutheil Gabriella - Kaposvárimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Ugrás az oldal tetejére