Jelenlegi hely

Dúlai jelenlét a szülés körüli időszakban

A dúlai kísérés többféle időszakban, többféle módon jelenhet meg egy család életében. Fontos szempont, hogy a dúla nem adhat válaszokat szakmai kérdésekben, de segíthet a megfelelő szakemberek megtalálásában (pl. pszichológus, gyógytornász stb ) és figyelmes meghallgatással támogathatja az adott szülőpárt a változások útján.


Fotó: Freepik.com

Sokszor már az nagy segítség, ha valakinek megfogalmazzuk mi a problémánk, átbeszéljük és ezáltal megtaláljuk azokat a saját erőforrásainkat, amiket egyedül nem tudtunk fellelni.

A várandósság alatt

A várandósság alatti kísérés az anya vagy az anya és apa szülésre készülődésével kapcsolatos kérdések, vágyak, elképzelések, félelmek, praktikus szempontok átbeszélésével valósulhat meg.

A szülés alatt

A szülés alatti kísérés lehet konkrétan a kórházban történő gyakorlati segítségnyújtás (biztatás, masszírozás stb), de van akinek elég az, ha a kórházba indulás előtt beszélhet a dúlájával és tudja, hogy ő gondolni fog rá a vajúdás ideje alatt, majd megoszthatja a dúlával a szülésélményt. A szülésélmény átbeszélés minden esetben sokat tud adni- hisz olyan katartikus, nagy mélységeket megmozgató lelki élményről van szó, ami megérdemli, hogy időt és figyelmet szenteljünk rá. Teljesen normális, hogy az anya és apa élménye más szinten jelenik meg a szülésnél- egy családtól kívülálló, értő figyelmet nyújtó dúla sokat jelenthet mindkettőjüknek a saját élmény megosztásban.

Gyermekágyas dúlaság

A gyermekágyas dúlaság a szülés utáni napok, hetek fontos gyakorlati és lelki segítsége. A dúla nem családtag, így nem kell a családrendszeri kapcsolódásokkal bajlódni- a dúla nem fog kéretlen tanácsokat osztani, hanem pont abban és annyira segít amiben az adott anyának szüksége van. Ha kell elmosogat, vagy ringatja a babát, játszik a nagyobb gyermekkel, teát főz vagy éppen kiteregeti a mosást. Közben meghallgatja az anyát - ha az anyának arra van szüksége- és pontosan tudja, hogy a szülés utáni labilis lelkiállapot mélységekkel és magasságokkal teli hullámzása normális és múlandó. Kivéve gyermekágyi depresszió esetén- ennek gyanújakor szakember felkeresését tudja javasolni.

A család igényeihez igazodva

A dúlai szolgáltatás időben igazodik a család igényeihez- előre megbeszélve lehet egyeztetni, hogy milyen rendszerességgel, milyen időintervallumban lesz rá szükség. A dúla nem zárja ki a családtagok (nagyszülők, rokonok) szerepét, hanem kiegészíti, szükség esetén (távol élő család) visszapótol belőle valamennyit. A szolgáltatás egyensúlyát az adja, hogy a dúla a családhoz igazodva alakítja ki a segítségnyújtás módját.

Bóni Tünde

független bába, szülésznő, védőnő, dúla, szülésfelkészítő
http://bonitunde.hu/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére