Jelenlegi hely

Életünk a ritmikus gimnasztika - légy részese te is!

Dr. Balogh Orsolyával, a Kaposvári Egyetem Lovasakadémia SC ritmikus gimnasztika szakosztályának vezetőjével beszélgettünk. Orsi többszörös magyar bajnok, volt válogatott rg-s, orvos, emellett két gyermek anyukája. A Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának tagja, regionális utánpótlás edző.

Mit érdemes tudni a ritmikus gimnasztikáról?

A legnőiesebb olimpiai sportág, mely 1984 óta szerepel az olimpiák műsorán.
Egyéni és csapat versenyszámok léteznek, a csapatok 5 fősek lehetnek, illetve diákolimpiákon, szabadidős versenyeken ettől eltérően 2-8 fős gyakorlatokat is be lehet mutatni.

A kisebbek még csak szabad gyakorlattal lépnek szőnyegre, a nagyobbak kéziszerekkel, melyek: a kötél, karika, labda, buzogány és szalag. A sportág ötvözi a gimnasztika, a tánc, a balett, az akrobatika elemeit is, és még ehhez jönnek a kéziszerek, melyek további koordinációs készséget igényelnek, a lazaság, rugalmasság, erő, dinamika mellett.

Mesélj kicsit az egyesületetekről, a Lovasakadémia SC-ről!

Kaposváron több mint 30 éve folyik ritmikus gimnasztika oktatás, én is már 1987 óta foglalkozom ezzel a sportággal, kezdetben válogatott tornászként, majd 15 éve edzőként. A Kaposvári Egyetem keretein belül az LSC szakosztályaként 5 éve dolgozunk azon, hogy egy jól működő, nagy létszámú, eredményes klub működjön a városban, ami sikerült is.

A leigazolt versenyzők és a tanfolyamosok létszáma évek óta 60-70 között mozog. Számos országos első helyezést értünk el egyéniben és csapatban. Minden évben a legrangosabb magyar versenyeken indulunk, és érünk el szép eredményeket, a vidéki egyesületek közül létszámban és eredményességben is a három legjobb között vagyunk. Az országos ranglistán az előkelő 10. helyen állunk.

Kik az edzők a szakosztályban?
 

  • Oláh Dóra 5 éve van mellettem, testnevelő, gyógytestnevelő diplomával rendelkezik. Elsősorban a picikkel foglalkozik, és nagy segítség a versenyeztetésben.
     
  • Feitner Bernadett, korábbi válogatott tornász egy éve nagyon effektíven segít az élsportolók felkészítésében és a pontozásban.
     
  • Mezei Edina a haladók tanfolyamát vezeti a Bajcsy teremben. 
     
  • Két volt nagyatádi tanítványom: Boros Ninetta és Kiss Pálma pedig a nagyatádi szakosztályt vették át tőlem, és néha Kaposváron is besegítenek.
    A nagyataádi szakosztály az LSC szerves része.


Mik a legszebb eredmények?

A legszebb eredmény, hogy ennyi kis-és nagylány szerette meg ezt a sportot, és jár hosszú évek óta hozzánk.

Igyekszünk mindenkinek megtalálni azt a szintet, amiben sikeres lehet, és örömét leli.Persze hazudnék, ha azt mondanám, nem számít az eredmény. Abszolút eredménycentrikus és maximalista vagyok magammal és a tanítványaimmal szemben is.

A legtöbb munka természetesen az I.osztályú versenyzőkkel van, akik nagyon szépen helyt álltak idén. Borbély Kata, Farkas Júlia, Király Gréta és Szerafin Gréta érmekkel tértek haza a vidékbajnokságról és az országos diákolimpiáról is. A II. és a III. osztályban hosszú évek óta az ország legjobbjai között vannak a mieink.

Hosszú évek óta ismét válogatott tornászt adott Kaposvár, ki is Ő?

Igen, hatalmas büszkeség, hogy Farkas Júliát az OB-n nyújtott teljesítménye alapján nyáron behívták a magyar junior kéziszer válogatottba, mellyel 2 hónapja készül Budapesten. Juli az egyetlen vidéki a csapatban, nagyon szívesen csinálja, mi pedig mindenben támogatjuk.

Mit kell tennie, aki azt szeretné, hogy ritmikus gimnasztikázzon a kislánya?
 

Szeptember 5-én, szerdán 17.00-kor tartjuk a beiratkozást az RG csarnokban. Ide várunk szeretettel mindenkit, aki szeretné kipróbálni ezt a gyönyörű sportágat.
De egész évben lehet csatlakozni hozzánk. Korosztályokra bontva folynak az edzések két helyszínen is a városban: a kisebbek ( 2010-2014) az RG csarnokban, a nagyobbacskák (2009-) a Bajcsy utcai tornateremben készülnek.


 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére