Jelenlegi hely

"Az anyák nem mennek betegszabadságra."

„Nékem olyan asszony kell, aki ha beteg is keljen fel.” 

Őszi, téli időszakban különösen aktuális téma a megbetegedés. Tömérdek cikk szól kezdő, haladó, de jó eséllyel parázó anyukáknak arról, hogy mi a sürgős, fontos teendő, ha folyik a kicsi orra, vagy ha köhög. Rengeteg bölcsességet, házi praktikát, hard core orvostudományt ilyenkor a nyakunkba osztanak. Csodapárnától kezdve a mindenre jó Salvus vízig. Megoszlanak és megosztanak a vélemények arról, hogy hasznos-e a hűtőfürdő vagy csak egyszerűen gyerek (és anya) kínzás.

Azonban soha, egy szem szó sem esik arról, ha anya - aki igaz úgy néz ki ebben az időszakban, mint egy madárijesztő, ám ettől még hús-vér ember, és mint ilyen meglehetősen könnyen maga is - benyalja a vírust. Mit tegyünk és mit ne, amikor úgy érezzük, kezd leverni a lábunkról a kór? Ezzel a témával valahogy sose foglakozunk, pedig tudjuk jól, hogy a család egészsége valahol az anya egészségénél kezdődik, és nem csak a mentálisnál, hanem a fizikainál is.

Mint az köztudomású, az anyaság 24 órás szolgálat, amihez nem jár se fizetett, se fizetés nélküli, se betegszabadság. Nehéz kérdés…

Ennek ellenére a legjobbat akkor tesszük a családunknak (és magunknak), ha a kezdő tünetek alapján észhez térünk és igenis jelezzük a környezetünk felé, hogy mi bizony gyengélkedünk. Szerzünk egy azonnali helyettest, jobb esetben apát, rosszabban a saját anyukánkat – hiszen az anyaság nem csak 24 órás szolgálat, hanem életfogytiglan is. –  Ha ügyesek voltunk, akkor pár nap alatt meg tudunk inni nagyjából háborítatlanul annyi teát, amitől gyakrabban járunk majd a mellékhelyiségbe, mint megboldogult utolsó hetes terhesen, a lakás romokban lesz, az éléskamra kiürül, a mosás halmokban, a gyerekek jó kedvűek és nem különösebben betegek, mi meg gyorsan újra fel tudjuk venni a „szolgálatot”, újult erővel, tettre készen.

De hogyan is vegyük rá erre szeretteinket?

  • Előre érzékenyítsük a helyettesünket, hogy bármikor előállhat, hogy megbetegszünk és mindenkinek az lesz a jó, ha gyorsan túl leszünk rajta, és a lehető legrövidebb idő múlva újra talpon vagyunk teljes energiával.
  • Ne legyenek túl nagy elvárásaink, a realitáshoz mérten maxoljuk ki a pihenő - inkább rekreációs - időnket.
  • Legyünk irtó hálásak a helyettesnek, hogy lehetővé tette a pihenést számunkra.
  • Sose éljünk vissza a helyzettel.
  • Viszonozzuk, amikor lehet (és ha van rá igény).

Nálatok hogy szokott zajlani az élet, ha lebetegszel? Gyorsabban tudsz gyógyulni tőle? Miből lenne jó, ha több lenne a gyors gyógyuláshoz? Ki tud benne segíteni?

Sok sikert hozzá és kellemes készülődést a … farsangra! 

Blaskó Anna, Hr- és munkaügyi szakértő, közgazdász-szociológus, két gyermek édesanyja

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nőnap idézetek: Rólunk szól

Nőnap idézetek: Rólunk szól

A nemzetközi nőnapot először 1911-ben ünnepelték meg Clara Zetkin javaslatára, majd rá 2 évre március 8. lett a napja. Hazánkban 1914 óta emlékeznek meg hivatalosan is a nőkről. Virág, bombon, apró ajándékok helyett álljon itt néhány idézet, ami rólunk, nőkről szól.
Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Pályázat típusa:  rajz, versíró és fotópályázatBeküldési határidő: 2024. március 8.Korcsoport: általános és középiskolás diákok, akik az EDUVIZIG területén tanulnak (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom Vármegye valamint Vas és Veszprém Vármegye egy része)
„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

Pályázat típusa: rajzpályázatBeküldési határidő: 2024. április 15.Korcsoport: 8 - 15 év közötti általános iskolás diákok 2 kategóriában
Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Ugrás az oldal tetejére