Jelenlegi hely

Lehetőségek a turizmuson túl – állás Kaposvár városában

Hazánk gazdasága szempontjából a balatoni turizmus kifejezetten fontos szegmens. Épp ezért sokan hajlamosak azt hinni, hogy az érintett megyék álláslehetőségei kizárólag erre a szektorra korlátozódnak. Bőven akadnak azonban más területek is, Kaposvár pedig erre is jó példa.


Kiemelt gazdasági szerep

A legtöbb ország, így hazánk életében is a turisztikai szektor kifejezetten fontos a gazdaság egésze szempontjából is. Magyarország számos ilyen jellegű desztinációt rejt, ám ha a főváros mellett még egyet kellene kiemelni, az mindenképpen a Balaton lenne. A vendégéjszakák számát tekintve a part menti települések, sőt, a Balaton-felvidék területei is kiemelkednek a hazai turizmusban. Tény azonban, hogy ez kifejezetten szezonális tendencia, hiszen leginkább a nyári hónapokra korlátozódik.

Kitüntetett szerepének köszönhetően a Balaton nagyban meghatározza az őt körülvevő három vármegye gazdaságát is, de leginkább Veszprém és Somogy vármegye érintett. Tény, hogy a turisztikai bevételek e területeken kiemelkedően magasak és a szektor rengeteg munkalehetőséget teremt, melyek sokszor országos szinten is keresettek. Túlzás lenne azonban azt állítani, hogy az álláslehetőségek szempontjából nem terem itt más babér.

Kaposvár például egy olyan város, mely megyei szinten érintett a balatoni turizmusban, ám földrajzi távolság révén inkább más szektorok területén tevékenykedik. Ennek ellenére képes volt önerőből a régi egy meghatározó városává válni. Ebben nagy szerepe van az itt tapasztalható kedvező ipari tendenciáknak, mely természetesen az életszínvonalnak és az elérhető munkalehetőségeknek is jót tett. Egy állás Kaposvár területén tehát egyáltalán nem biztos, hogy épp a turizmushoz kapcsolódik.

Fejlődő ipari tendenciák

Kaposvár értelemszerűen kevesek fejében kapcsolódik össze a Balatonnal, de ez jól is van így, hiszen Somogy vármegye székhelye más területeken veszi ki a részét az ország gazdaságából. A Kapos folyó mentén elterülő város évszázados múltra tekint vissza, de gazdasági és munkaerőpiaci szempontból mégis inkább a 19-20. század évtizedeit érdemes górcső alá venni. Ekkor indult el ugyanis a legjelentősebb ipari fejlődés.

Természetesen napjainkban már ez a szektor is egészen más képet mutat a környéken, de továbbra is elmondható az, hogy számos állás Kaposvár ipari szereplőinek köszönhetően létesül errefelé. Ebben jelentős szerepet vállal a hagyományosan is erős élelmiszeripar. Jó példa a szektor erejére, hogy mára hazánk egyetlen cukorgyára is itt működik. Már önmagában ez a tény is erős pozíciót biztosít a város gazdasága számára a hazai élelmiszer piacon.

Az ipari szereplők palettája persze nem áll meg itt, a felhozatal kifejezetten színes. Tejüzem, húsipari vállalat és villamossággal foglalkozó nagyobb cég is működik a városban. Ennek köszönhetően ténylegesen sok állás Kaposvár különféle nagyvállalatainak kötelékében tölthető be. Ez is kiválóan mutatja azt, hogy a város az idők során képes volt a saját lábára állni és a régióban jellemző tendenciákkal szemben inkább az iparban találta meg az érvényesülési lehetőséget.

Munka egy városban

Jól látszik tehát, hogy a kaposvári és környékbeli munkavállalók lehetőségei nagy mértékben összeforrtak a különféle ipari szereplőkkel. Ettől függetlenül az is igaz, hogy Kaposvár egy hatékonyan működő, hazai szinten is tekintélyes méretű város. Ezt a működést pedig valamilyen formában biztosítani kell, melyért a helyi intézmények, vállalkozások tehetik a legtöbbet. Így tehát számos állás Kaposvár hétköznapibb szegmenseiben érhető el.

E szempontból mindenképpen érdemes kiemelni a különféle városi intézményeket, szolgáltatókat, a különböző kereskedelmi egységeket vagy épp az oktatás területét. A városban működő Kaposvári Egyetem is kiváló lehetőségeket tartogat, ha valaki e területen szeretne elhelyezkedni. Egy állás Kaposvár területén tehát kifejezetten sokszínű lehetőségeket tartogathat, érdemes tehát minden elérhető opciót felfedezni.

Az online megoldásoknak köszönhetően ez ma már bárki számára pár kattintással megtehető. Az állásportálok keresőinek használatával akár földrajzi alapon is böngészhetők az elérhető álláshelyek. Mivel a legtöbb állás Kaposvár ipari szereplőihez köthető, lehet, hogy kicsit mélyebbre kell ásni a többi lehetőségért, de mindenképpen érdemes megtenni ezt. Az álláshirdetéseket böngészve világossá válik majd, hogy a Balatont övező vármegyékben a turizmuson túl is léteznek opciók.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére