Jelenlegi hely

Fogínygél - Milyen gélt használjunk baba fogzásra

A fogzás időszaka nem könnyű, de ma már hatásos praktikákhoz nyúlhatunk, mint például a különböző gélek baba fogzásra. A fogak kibújása kellemetlen a babáknak, sőt, sok esetben fájdalmas is. A fogzásra való gélek, ínyzselék, fogínygélek segíthetnek a fájdalom mérséklésében, a fogak kibújásának elősegítésében. Valamelyik hűsítő érzést biztosít a feszülő ínynek, míg mások a bekent területen csillapítják a fájdalmat, duzzanatot.

fogínygél

Fogzásra gél - Milyet használjunk

A babák fogzási időszaka a szülőknek és a gyermeknek sem könnyű. A fájdalmas, kellemetlen, feszítő érzéssel járó napok, hetek, hónapok átvészeléséhez sok türelem, kitartás kell, de mindemellett ma már rendelkezésre állnak célzott készítmények is. Ezek közül a legismertebbek a fogínygélek, melyek hatásos segítséget nyújthatnak a babáknak és családjuknak is a keserves időszak alatt. Nem csak nappal, de éjjel is használhatók, megnyugvást hozva a babának és lehetővé téve a pihenést a családtagoknak is.

Ha a gyermek síróssá, nyűgössé válik, esetleg a testhőmérséklete is megemelkedik, gyanakodhat a fogzásra, de a házi praktikák alkalmazását mindenképpen előzze meg egy látogatás a gyermekorvosnál! Gyermekeknél sok egyéb más is állhat a hőemelkedés, nyűgösség, sírás, esetleg az étel elutasításának hátterében, ezért nem szabad elodázni a helyzetet azzal, hogy biztosan fogzik. Lehet, de ezt a gyermekorvos meg tudja erősíteni, vagy ki tudja zárni.

Fogzásra gél babáknak

A fogzás, amikor a fogcsírák növekedni kezdenek, és fokozatosan a felszín felé haladva előbb-utóbb áttörik az ínyt és kibújnak. Általában a babák 4-7 hónapos kora között kezdődik, az első fogak 6 hónapos korban szoktak megjelenni, de egyéni eltérések időben pro és kontra lehetnek. Az általános tapasztalat, hogy a gyermek 3 éves korára kibújik mind a 20 tejfog.

A fogak mozgolódásának erőteljes tünetei lehetnek, mint a hőemelkedés, orrfolyás, hasmenés, híg széklet, étvágytalanság, piros arc, orrfolyás, fülek piszkálása, sírás, nyugtalanság. Van, amikor csak néhány napig tart a „neheze” és van, amikor heteken át jelen vannak a problémák, és megoldást kell keresni.

A babák fogzására hűsítő, fájdalomcsillapító vagy érzéstelenítő gélekhez is nyúlhatunk, vény nélkül kaphatóak, és érdemes próbálgatni, ha az egyik nem is vált be, talán a másik segíthet a fogzást átvészelni.

Baba fogzásra hűsítő gélek

Léteznek olyan, különböző gyógynövényes hűsítő hatású fogíny gélek, amelyeket a baba, gyermek ínyére lehet kenni. Helyileg hatnak és édeskés ízük miatt szívesen is fogadják a csecsemők.

Érzéstelenítő gél fogzásra

Míg a hűsítő gélek legtöbb esetben gyógynövényt tartalmaznak, az érzéstelenítő gélek már valamilyen érzéstelenítő szert is magukban hordoznak, mint például a lidokain. Ezeket a fogíny géleket csak rövid ideig szabad használni, szigorúan betartva az előírásokat. Vannak, akik az érzéstelenítő tartalmuk miatt ezeket nem szívesen használják, ugyanakkor előfordulhat, hogy 1-1 erőteljesebb fájdalom során érdemes bevetni, hogy megnyugvást hozzon a babának és legalább néhány órát tudjon pihenni a szenvedő gyermek.

Fájdalomcsillapító gél: Hogyan és miként használható fogzásra

Többféle fogzásra való gél, fogzást könnyítő zselé, fogínyzselé, fogínygél, ecsetelő kapható, amiket a baba fogínyére lehet kenni a fogzás időszakában a tünetek enyhítése céljából. Vannak olyan fogíny gélek, amelyeket a hűtőbe is be lehet tenni használat előtt és hűsítik is az ínyt, és vannak, amelyek érzéstelenítő hatóanyagot tartalmaznak.

Fontos, hogy mindig teljesen tiszta kézzel kell benyúlni a baba szájába, mikor ezeket a fogínygéleket alkalmazzuk. Körkörös mozdulatokkal kell eloszlatni a baba ínyén a fogzásra való gélt. Egyes fogíny gél termékek napjában többször is használhatók, étkezések után vagy lefekvés előtt, míg az érzéstelenítőt tartalmazó készítmények csak korlátozott mértékben, hiszen ezek a baba nyelvére, torkára jutva zsibbasztó érzést váltanak ki, ez félrenyeléshez vezethet, ami miatt csínján kell bánni velük.

Ezeket a fájdalomcsillapító géleket akkor érdemes használni, mikor tetőzik a fájdalom, vagy az őrlőfogak bújnak kifelé. Ezek ugyanis méretük miatt is komolyabb fájdalmat okozhatnak a babának.

Fájdalomcsillapító gyógyszer, ha a fogínygélek hatástalanok

Kivételes esetben előfordulhat, hogy olyan erőteljes fájdalommal jár a baba fogzásakor az íny áttörése, hogy a gyermek szinte elviselhetetlen fájdalmat érez. Hangosan sír, nem jó semmi, piros az arca, nyugtalan. Ilyenkor szükség lehet fájdalomcsillapító szirupra vagy kúpra. Ilyen esetben is egyeztessen a gyermekorvossal, egyrészt, hogy biztosan csak a fogzás áll- e a tünetek hátterében, másrészt pedig, hogy a gyermek korának, súlyának melyik fájdalomcsillapító a legoptimálisabb és milyen dózisban.

fogínygél - rágókák

Fogzási fájdalom és rágókák

A különböző fogínygélek mellett a babák fogzásánál hatékonyak lehetnek a hűthető rágókák vagy a rágócumik. Sokan nem adnak cumit a babának, és ha korábban nem szokott rá, nincs értelme a fogzásnál rászokatni, bár a rágás ilyenkor nyugtatólag hat a babára. Ebben az esetben is választhatók a hűthető rágókák, melyek desztilált vízzel vannak töltve, hűtőbe kell tenni használat előtt, és a baba akár egész nap rágcsálhatja, ha jólesik neki. Nincs mellékhatásuk és a rágással, az íny koptatással elősegíthetik a fogacskák kibújását.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Habcsók az ágon, csillagszóró, képeslapok, Rubik kocka, bakelit lemezről szóló „Mennyből az angyal” és a szülői ház karácsonyfadíszei… Múltidézés retro képekkel.
SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY - Adventi tippek, ingyenes nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony megint egy kicsit más lesz: tudatosabb, pazarlásmentesebb, visszafogottabb, talán bensőségesebb is. Már most is érezzük, ha ránk is zúdul minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról-boltra, meggondoljuk, átgondoljuk és még egyszer, vagy ezerszer végiggondoljuk. Pont ezért hoztuk létre ezt a tervezőt, hogy ezzel is segítsük a tudatosabb jelenlétet.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható Eta néni elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaháza

Eta néni 2022-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére