Jelenlegi hely

7 tipp a tartalmas, otthoni vakációhoz

Mindannyian vártuk a nyarat, hogy végre szabadságra menjünk. A vakáció sajnos nem mindig azt jelenti, hogy el tudunk utazni bárhova, van, hogy csak otthoni időtöltést takar. Ez ugyanúgy lehet izgalmas, pihentető és akár hasznos is. A lényeg, hogy okosan osszuk be jól megérdemelt szabadidőnket. Az alábbi lehetőségek segítenek, hogy az itthon maradás is ugyanolyan tartalmas legyen, mint egy hosszabb utazás.

1. Gasztronómia, főzés

Ha már vakációról beszélünk, eszünkbe jut a tengerparti, egzotikus tájak gasztronómiája. Olasz, spanyol, francia, görög, török és a többi mediterrán konyha, amit nyaralásunk alatt kipróbálhatunk. Nincs ez másképp itthon sem, csupán egy alapszinten felszerelt konyhára és receptekre van szükségünk, melyeket az internetről is letölthetünk, és megfőzhetjük magunk a különlegességeket. Vásároljunk hazai húst, idényzöldségeket és -gyümölcsöket a kiválasztott receptnek megfelelően, és egy hét alatt számos, különböző ország ízeit kipróbálhatjuk! Ha pedig nagyon nem megy a főzés, még mindig elmehetünk étterembe vacsorázni.

2. Ruhatár frissítése                                                                                       

Mi a legjobb alkalom kikopott ruhatárunk frissítésére, ha nem a szabadságunk? Nem kell csúcsidőben menni vásárolni, mehetünk akkor, amikor mindenki más dolgozik. Az üzletekben élvezhetjük a klímát, de otthonunkat sem kell feltétlenül elhagynunk. Ha pontosan tudjuk méreteinket, az interneten keresztül is vásárolhatunk, s a megspórolt időt más, hasznos dolgokra fordíthatjuk. Leghamarabb talán felsőink, pólóink szoktak elhasználódni, a megfelelő weboldalon pár kattintással ezeket is beszerezhetjük.

3. Lakás felfrissítése, elhasznált bútorok lecserélése

Ruhatárunkhoz hasonlóan, otthonunk szépítgetésére is fordíthatjuk szabadságunk idejét. Szinte minden házban akad olyan bútor, amely már egy ideje elromlott, eltört, megrepedt, kiszakadt, stb. és cserélni kellene, vagy éppen soha sem rendelkeztünk még vele és hiányzik. Mégis, egyéb teendőinkre hivatkozva ezt a cserét sokáig halasztottuk. Amikor végre van időnk, járjunk utána, hol lehet a kívánt berendezési tárgyat jó minőségben, olcsón megkapni! Interneten is nézelődhetünk, így szintén időt spórolunk, például a Favi.hu ajánlatait is átböngészhetjük.

4. Háziállattal foglalkozás

Természetesen a jó gazdi nem csak szabadsága alatt, hanem minden nap, munka előtt és után is foglalkozik kedvencével. Sokszor azonban, épp csak akad időnk megetetni, megitatni az állatot, s kutya esetében rövid időre sétálni vinni. Most, hogy több időnk lesz, pótoljuk be a külön töltött órákat, kutyatartás esetében kifejezetten! A kutyák nagyon hűséges és ragaszkodó lények, s minél többet vagyunk velük, annál boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek. Hasznos lehet ilyenkor új dolgokat tanítani vagy a régebbieket átismételni velük, ami a jövőben megkönnyíti, esetleg megfűszerezi közös életünket.

5. Mozgás a szabadban, aktív pihenés

Korábban folyton elhalasztottuk az edzést a munkában való kifáradásra vagy egyéb, háztartási tevékenységre hivatkozva? Most, hogy szabadságon vagyunk, már ne legyen több kifogásunk! Nem kell konditermet sem fizetnünk, nyár van, irány a szabadba! Öltsünk megfelelő ruházatot és menjünk el futni, biciklizni, kirándulni és túrázni, vagy telepedjünk egy jógamatraccal tornázni kertünkbe vagy egy közeli parkba! A nagy melegben csobbanjunk egyet! Ha tudunk úszni, keressünk fel egy uszodát, strandot, tavat vagy folyót. Ha nem tudunk, sekélyebb vízben ugyanúgy tornázhatunk. Arra alkalmas mozgásformánál, ha van, kutyánkat is vigyük magunkkal, élvezni fogja.

6. Kertészkedés

Szintén egy tevékenység, amit munkaidőszak alatt hanyagoltunk. Most bepótolhatjuk az elhalasztott teendőket, s ennek hála talán őszre saját zöldséget, gyümölcsöt ehetünk. Ha nincs kertünk, sokféle dolgot ültethetünk erkélyre vagy teraszra is, például paradicsomot, paprikát, metélőhagymát vagy fűszernövényeket.

7. Otthoni filmezés, olvasás

Mindig van az a film vagy sorozat, amit már szeretnénk megnézni vagy könyv, amit elolvasnánk, de valahogy sosem akadt időnk rá. Vagy egyszerűen még ahhoz is túl fáradtak voltunk. Egy forró napon a hűvös, besötétített lakásban dőljünk hátra a kanapén és fogjunk hozzá a filmezéshez, olvasáshoz! Akár egy sorozat több évadján vagy több egész köteten túljuthatunk a napok legmelegebb, kora délutáni óráit kihasználva, míg a reggeleket és estéket más, izgalmas dolgokkal töltjük.

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 17 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

Vajon mennyire figyelünk oda, hogy tele legyen a saját és társunk szeretettankja? Mennyire befolyásolják a külső események, hírek a saját szerelmi életünket? Mit tehetünk azért, hogy boldogan éljünk, szeretetben? Van még ilyen? – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Nem sok közöm volt valaha a gördeszkás sporthoz, persze hogy deszkás fiatalokról szóló könyvet sem olvastam. Ahogy felnőttként kamaszoknak szólót se. Így igazi üdítő könyves kaland volt Egressy Zoltán új, (nem csak) kamaszoknak szóló könyve, A virágot jelentő deszkák.
Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Kamaszoknak mesélni? Kell nekik egyáltalán a mese? És a felnőtteknek? Zalka Csenge Virággal beszélgettünk a mesélés titkairól. Csenge maga is egy tüneményes mesélő. Főállásban mesevilág uralkodónője, mellékállásban pedig A MESEVILÁG nagykövete.
Ugrás az oldal tetejére