Jelenlegi hely

A lomtalanítás is lehet felszabadító erejű. Tippek, ha Te is halogatsz

Évek óta lomtalanítok több-kevesebb sikerrel. Most azonban egy óriási előrelépést tettem és büszkén megveregethetem a vállam, mert túl vagyok egy hetes „projekten”. Összegyűjtöttem a tapasztalataimat, ami Neked is segíthet, ha bármilyen okból kifolyólag nem haladsz ezen a területen.

1. Nézd meg a halogatásod okát!

Ahhoz, hogy egyáltalán nekiállj, vizsgáld meg, miért halogatsz, miért nem sikerül el sem kezdened (érdemben).

Rengeteg oka lehet, és amíg meg nem találod a „gyökérokot”, megoldást sem találsz rá nagy valószínűséggel.

Kép forrása

Az én példámnál maradva: tudom, hogy nem szeretek kidobni semmit, amíg meg nem találom neki a megfelelő helyet. Igen, ez hülyeség, és igen, ott ül a vállamon, ott duruzsol a családi kupaktanács: „Ezért valaki keményen megdolgozott, sok pénzbe került.” Egy több napot igénylő lomtalanításnak pedig egyedül képtelen vagyok nekiállni, mert kell a támogató erő, aki átlendít a holtpontokon.

2. Hozz döntést!

Rengeteg mindenről kellhet döntést hozni egy-egy lomtalanításkor. A teljesség igénye nélkül, amiket figyelembe érdemes venned:

  • Hogyan tudsz hatékonyan dolgozni: egyedül vagy inkább segítséggel? Ehhez érdemes felmérni előzetesen, hogy az adott terület mennyi időt vesz igénybe és ennek megfelelően kijelölni a napo(ka)t a határidőnaplódban.
  • Mit tartasz meg? Ha Neked is nehézséget okoz megszabadulni az értékeidtől, hozz létre kategóriákat: „Megtartom”, „Mehet a kommunális szemétbe.”, „Eladom.”, „Elajándékozom.”, „Nem tudok dönteni.”. Hidd el, mindez megkönnyíti a döntéshozatalt és csökkenti már a lomtalanítás okozta (kezdeti) stresszt is az életedben.
  • Minden szükséges eszközt, felszerelést beszereztél, összekészítettél? Gondolok itt a dobozokra, zsákokra, filcekre (feliratozáshoz), ragasztószalagra, ollóra, stb. És végül mindenre, ami a takarításhoz kell.
Tipp: Ha már minden szóba jöhető családtagnak, barátnak, ismerősnek szóltál, és még mindig maradt elajándékozandó tárgy, ne csüggedj, van megoldás. Nagyon sok ingyenes elviteles csoport van a neten, érdemes őket előzetesen felkeresni. Az olyan tárgyakat, ruhákat, amiket még mások tudnak használni, akár el is viszik a rászorulóknak.

Kép forrása

3. Cselekedj!

Ha megvan a munkamódszered, mindent megszerveztél, beszereztél, ami szükséges, ideje neki is állni a selejtezésnek.

Tipp: Értékeld, hogy milyen hatékony volt a lomtalanítás folyamata, és jegyezd meg azokat a dolgokat, amiket tanultál. Ezek a tapasztalatok segíthetnek a következő alkalommal.

Fontos, hogy ne csak egyszeri alkalommal végezd el a lomtalanítást. Próbáld meg rendszeresen átnézni a dolgaidat és megszabadulni a felesleges tárgyaktól, hogy ne gyűljenek újra össze.

Hajrá! Hidd el, felszabadító élmény lesz, ha végeztél vele!

Dr. Regősné Oláh Zsanett

- Szegedimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére