Jelenlegi hely

Otthon és munkahely - Anya dolgozik

Előfordult már veled, hogy megkérdezték:
- Mivel foglalkozol?
- Otthon vagyok a gyerekekkel.
- Tehát nem dolgozol?

Ezzel a bevezetéssel kezdődött az a kerekasztal-beszélgetés, amit a Millenárison rendezett Családünnepen tartottak Süveges Gergő vezetésével. Többek között arra keresték a választ, hogy: miért nem tartják sokan munkának a gyermeknevelést? Miért olyan nehéz visszatérni anyaként a munka világába?

A láthatatlan munka, amit a nők otthon végeznek, nem látványos, közvetlenül nem termel pénzt, csak akkor válik láthatóvá, amikor nincsen elvégezve. A nők viszont ritkán kérnek segítséget családtagjaiktól, idegent pedig (takarítót vagy bébiszittert) nem szívesen engednek be otthonukba. Sokan úgy érzik, az anya feladata gondoskodni a családról, tehát minden terhet egyedül vállalnak. Elhangzott, hogy a magyar nők nem szeretik dicsérni magukat, bemutatni pozitív tulajdonságainkat (ellentétben pl. az amerikaiakkal), de ha mi magunk sem tekintjük munkának az otthoni feladatainkat, akkor mások sem fogják ezt értékelni.

A beszélgetés résztvevői a maguk területén segítik a női értékteremtést.

Sembery Tünde, a ProLabora Kft. munkatársa:

A Munka és Család Audit egy szervezetfejlesztési eszköz, amely a vállalatok családbarát törekvéseit méri, támogatja, javaslatokat tesz a fejlesztésre. A családbarát munkahely elősegíti a munkából fakadó kötelezettségek és a magánélethez kapcsolódó feladatok összeegyeztethetőségét. Az audit által vizsgált fő területek:családtámogatási intézkedések, szervezeti kultúra és HR, munkaidő, munkavégzés helye, körülményei, munkaszervezés, családtudatosság kommunikációja, nők a vezetésben, stb. Szemléletmódbeli változásra törekszik a szervezetek hozzáállásában.Németországi tapasztalatok szerint az auditot alkalmazó vállalatok nagy részénél nőtt a termelékenység, magasabb lett a profit, nemcsak a dolgozóik elkötelezettek, hanem az ügyfeleik kötődése is erősebb volt.

Soltész Anikó, a Seed Alapítvány és az Otthon Segítünk Alapítvány munkatársa, kuratóriumi tagja:

Célja a női vállalkozások fejlesztése, szakmai ismereteik és készségeik bővítése, megerősítése. Ezen kívül a munkáltatókat is igyekszik meggyőzni - érzékenyítő tréningeken és egyéb módon -, hogy jól járnak, ha kismamát alkalmaznak, szerinte a családbarát gyakorlat nem csupán pénzkérdés.

Ujváry Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom munkatársa:

HR tanácsadóként a balansz.info szerkesztője, ez az oldal munka-magánélet egyensúly témában gyakorlati információkat nyújt munkáltatóknak és a munkavállalóknak.

Vida Ágnes, a kismamablog.hu és a gazdagmami.hu szerzője, segíti a kismamákat az online vállalkozóvá válásban.

Visszatérni a munka világába különösen nehéz a nők számára. A beszélgetők megegyeztek abban, hogy nem „ideális állapotról”, hanem egy folyamatról van szó, amelyben naponta törekszünk az egyensúly megteremtésére. A családon belül állandó interakció van az anya, apa, gyerekek között. Felhívták a figyelmet arra is, ha szívesen megy dolgozni anya, akkor könnyebben meg tudja teremteni az egyensúlyt, mint ha kényszerből vállal munkát. Fontos a környezet (család, ismerősök) pozitív hozzáállása és elfogadása, hogy nem „rossz anya” az, aki kisgyerek mellett a hivatásának is él.

Megoldás jelentene a részmunka elterjedése, valamint más atipikus munkavégzési formák. Nyugat-európai országokban működik az a rendszer, hogy a gyermek néhány hónapos korától az iskolás koráig fokozatosan tér vissza a munkahelyére az anya, először pl. hetente egyszer, majd kétszer 4 órában, később pedig naponta 4, majd 6 órában. Nálunk sokszor előfordul, hogy a gyes alatt 3 évig megszakad minden kapcsolat a munkáltatóval, ez is nehezíti a visszatérést. A fokozatosság abban is segít, hogy a gyerekek könnyebben szokják meg a bölcsődei, óvodai közösséget.

Az új Munka Törvénykönyve megteremtette a rugalmas munkavégzés jogszabályi kereteit, de feladat még a cégek informálása, érzékenyítése, meggyőzése ezek alkalmazásáról.

Az édesanyák visszatérésének meghatározó feltétele az is, hogy magukat értékesnek tartsák, és ezt képviseljék az állásinterjúkon is proaktívan, határozott fellépéssel. Az otthon töltött évek után sokan „ki vannak éhezve a munkára”, így elkötelezetten, hatékonyan, motiváltan, pozitív energiákkal feltöltődve végzik a feladatukat.

Kinga (Budapestimami)


 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Pályázat típusa: kreatív pályázatBeküldési határidő: 2022. április 29.Korcsoport: óvodás, általános iskolás, középiskolás
Ugrás az oldal tetejére