Jelenlegi hely

Szívesen dolgoznál otthonról? A teljes igazsághoz ez is hozzátartozik!

Otthonról dolgozni ráadásul a saját vállalkozásodban álom. Pláne nyáron, amikor reggel csak kiülsz a teraszra a bögre kávéddal, péksütivel, nincs rohanás a munkába, nincs dugó, nincs idegesítő főnök, nincs kétpercenként megszólaló telefon, nincs “csak egy gyors kérdés”-t neked szegező kolléga, és nincs időrabló értekezlet. Viszont van madárcsicsergés, friss levegő, inspirálódás, nyugalom, szabadság és örömteli munkavégzés. Gondolnánk! 

Persze a valóság azért ennél jóval árnyaltabb, van jó pár hátránya és veszélye is az otthoni munkának, ezeket is vedd számításba mielőtt belevágnál!

1, Magad vagy, de nagyon! 

Ha valaki társaságszerető ember, az első és legnehezebben megszokható dolog az otthoni magánzásban az egyedüllét. Nagyon hamar elkezdenek hiányozni a munkahelyi cimborák, és velük együtt a munkahelyi sztorik, a nevetések, a közös ötletelések, egyszóval a csapat. Aki dolgozott valaha is jó társaságban, valószínűleg érti miről beszélek. Csapatban dolgozni, segítséget kapni és adni, osztozni az örömökön és a bosszúságon jó! Ha egyedül dolgozol ezt a fajta osztozást elfelejtheted. Minden a tiéd, beleértve a problémákat és a sikereket. Időbe telik, míg átállítod magad erre, és megtanulod, hogyan ne érezd magad egyedül akkor sem, ha nem vagy szorosan körülvéve kollégákkal.

2, Nincs munkaidő, vagyis: nincs a napnak kezdete és vége!

A tapasztalt home-office-osok tudják, hogy ha nincs napirended, de legalábbis egy körübelüli napi rutinod, akkor bukta. Akár az egész napod elúszhat, mert nagyon könnyű belecsúszni a lébecolásba, a “még 5 percet alszom, inkább tovább fennmaradok” időhúzásba, vagy épp a “még ezt az egy levelet megválaszolom” , “még őt felhívom, aztán hajat mosok” típusú csapdákba. Ilyenkor jön az, hogy délután 4-kor belenézel a tükörbe és konkrétan megijedsz, majd eszedbe jut, hogy nem hogy nem ettél aznap semmit, de még csak fel sem öltöztél, ráadásul nem is azt a munkát csináltad meg, amit aznap be kellene fejezned. Szerencsére szabad vagy, így minden lemaradást pótolhatsz éjjel… És szép lassan végtelenné válnak a napok, te meg nem érted miért vagy fáradt. Szóval, lehet, hogy közhely, lehet hogy unalmas, de az egyik legfontosabb, hogy keretezd a napjaidat. Legyen eleje, legyen vége, és legyen pihenés és szabadnap is.

3, Minden látszat ellenére az otthoni munka is munka! 

Nem árt, ha veszel, vagy csinálsz egy “Hahó emberek, én tényleg dolgozom!” táblácskát, amit a lakás több pontján, a kertkapun, és az e-mail aláírásodban is elhelyezhetsz, mert a család, a szomszédok, a barátok, postás, ovis szülőtársak … és a többiek számára nem mindig esik le azonnal, hogy attól mert otthon vagy, te még uganúgy nem érsz rá, mint ők. A “kis szívességektől” kezdve, mint például délelőtt beugrani a patikába, és elhozni papa gyógyszerét, a nagyobb vállalásokon át, úgy mint megvarrni az ovis csoport fellépő ruháját, szép lassan kúszik be az életedbe a felismerés, hogy a minden - és szó szerint minden- korábban közösen vállalt családi logisztikai teendő már csak egyedül a te feladatod, mondván te úgyis otthon vagy egész nap. Ha hagyod a környezeted ebben a tévhitben, akkor mindez így is marad. Jobb az elején tisztázni, hogy a munkavégzésed helye változott csak, a munka attól még munka, amit ugyanúgy el kell végezned és lehetőség szerint napi 8 órában.

 4, A tunyaság örvény

Az otthoni munka könnyen csaphat át önkéntes lakás-fogságba, amikor már akkor sem mozdulsz ki, amikor lehetne. Gyorsan meg lehet szokni, hogy nem kell kiöltözni, jó az otthoni futkosós szett is, nem kell ing/blúz, minek vasalni a polót, a hajmosás is igazából időveszteség, megvár az holnap is, főzni egy főre felesleges, a pizza is tökéletes, dobozból is finom, sőt, hidegen is, és másnap is… Sportolni meg ugye minek, ha úgysem jársz sehová. Ha nem akarod, hogy végleg lehúzzon a tunyaság örvény, ne is csússz bele. Nem kell itt sem nagy dolgokra gondolni, már az is jó, ha heti egyszer-kétszer kimozdulsz és együtt ebédelsz a barátaiddal, vagy ebéd után sétálsz egyet, szervezel egy-egy mozit, figyelsz, hogy heti rendszereséggel mozogj valamit, egyszóval odafigyelsz, hogy legyen ÉLETED a négy falon kívül is!

5, Csapatépítő, utalvány, céges ajándék és karácsonyi buli nincs!

Ha most azt gondolod, ez mind nem is hiányozna, hisz soha nem jártál szívesen a céges bulikra, a karácsonyi ajándék meg évről-évre egyre nevetségesebb, lehet, hogy meg fogsz lepődni. Minden, amit korábban megszoktál, hiányozhat. Fura mód még a kevésbé jók is, és idő kell, míg hozzászoksz az új élethez, akkor is, ha az összességében jobb és szabadabb. Sőt a legvégén még az is simán kiderülhet, hogy hiába jobb, ezt az egészet egyszerűen nem neked találták ki. Na, és akkor mi van? 

Szerző: Vági-Tóth Lilla - Budapestimami

Hozzászólások

ÁÁÁ pont a 3. pontnál jártam, amikor teljes átszellemülésben bólogattam az íróval, mintha csak az én családomat írná le a történetben, amikor hirtelen belémnyilalt az érzés, "ha már úgy sem dologzom ugye elviszem a papát ma 1 órakor a pulykákért" projektről elfelejtkeztem, kapkodva ránéztem az órára és még csak 13:08 volt..., hú ha nincs ez az írás, most hallgathattam volna megint, hogy ráérek, de ...
köszi:)

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Ugrás az oldal tetejére