Jelenlegi hely

Zöldnek lenni trendi! – Új sorozat indul, tarts velünk!

Zöldnek lenni trendi. Igen, szerintem az! És költséghatékony is. Meg kreatív és ösztönző, no meg szuper is!

Egy dolgot sajnálok: az elmúlt években cunamikként végigsöprő marketinghadjáratok lerombolták a szó valódi értékét.

Mára odáig jutottunk, hogy sokan, ha meghallják azt a szót, hogy "zöld", fejvesztve menekülnek, elkapcsolnak, lapoznak, kattintanak- hangos segélykiáltások közepette, hogy „Ne, csak ezt ne!”.

És az a helyzet, hogy sok esetben igazuk van. Mert mindent, még a legértékesebb és legnemesebb ügyeket is túl lehet tolni.

És a felelősen gondolkodó, fenntartható életvitelt, a környezetünkkel való békés együttélést bizony túl is tolták.

Ezzel pedig a legnagyobb kárt okozták, amit csak lehetett: aktív, elkötelezett, változni képes és változni akaró embereket veszítettek el. 

Épp ezért szeretném egy kicsit más, egy kicsit kevésbé elcsépelt köntösben visszahozni hozzátok a felelős mindennapok élményét, a harmóniát, kiegyensúlyozottságot.

Mivel várlak?

 • kreatív megoldásokkal,
 • többszáz éves praktikákkal,
 • az idő- és költséghatékony háztartás apró trükkjeivel,
 • az ”Egyszerű, de nagyszerű!” mindennapos örömeivel.

Mutatok is mindjárt egyet:

Tippek, hogy a krumplihéj többé ne a kukában landoljon:

 • Süss belőle chipset! Nem kell mást tenned, mint a megmosott, és vékonyan meghámozott krumpli héját ízlés szerint megfűszerezned, és olajban vagy sütőben kisütnöd! Ízletes, ropogós, és nem utolsó sorban sokkal egészségesebb alternatívája a bolti zacskósoknak…
 • Pucolj vele ablakot! Igen, jól olvastad! Áztasd forró vízbe, várd meg, míg langyosra hűl, és egy szűrőn átengedve töltsd a sprickába! Cseppmentes, ragyogó ablakaid lesznek tőle!
 • Fényezd vele cipődet! A „krumplis” felével dörzsöld át kifakult cipődet- persze csak miután megtisztítottad- hagyd megszáradni, és utána töröld át egy ronggyal. Meglepődsz, milyen csodákat művel!
 • Varázsold fényessé a hajadat! Forrázd le, hagyd állni, szűrd le, majd kend a hajadra! Minél több időt hagyd magadon, akár száradásig. Utána mosd meg hajadat a szokásos módon. Világos hajúak vigyázzanak, enyhe mértékben színezheti a hajat!
 • Mosogass vele! Nem baj, ha kicsit odakapott a tejbegríz! Tedd a krumplihéjat az edénybe, öntsd fel forró vízzel, hagyd állni- sokkal könnyebb lesz utána elmosogatni!
 • Sebhelyek vagy elszíneződött térdek- a krumplihéj ebben is segíthet! A megpucolt héjból egy kendő segítségével nyomkodd ki a nedvességet, és kend be a sebhelyet, vagy az érintett bőrfelületet! Segíti a sebhelyek és a bőrhibák halványítását- ehhez viszont becsülettel, naponta alkalmazd!
 • Fáradt szemek. Nemcsak az uborka, a krumpli is segít a fáradt szemek életre keltésében! Tedd szemhéjadra, pihentesd, és máris más embert látsz a tükörben!
 • Zsíros foltok: áztasd be a makacs foltokat szódabikarbónás meleg vízbe, és tegyél bele egy marék héjat! Ha eleget ázott, dörzsöld át a foltot a burgonya héjával, és mosd ki a szokásos módon! Volt folt, nincs folt...:)
   

Szeretném megmutatni, hogy egy másik szemüveget felhúzva egészen új világot fedezhettek fel, ami tele van izgalmakkal, motivációkkal, eredményekkel és sikerélményekkel. És ezekre mindannyiunknak nagy szüksége van!

Előre leszögezem: eszemben sincs téríteni! Nem akarom megmondani a tutit, nem fogok számháborúzni, és végképp nem fogok észt osztani.

Távol áll tőlem....hiszen életem első 25 éve úgy repült el, hogy fogalmam sem volt róla, mi az élet.

Zacskós levest ettem, látvány alapján vásároltam, simán égve hagytam a villanyt, egy flakon Domestos-t lőttem el hetente, és az orrfolyást is antibiotikummal gyógyítottam.

Aztán megtanultam élni. Hogy hogyan? Ha velem tartasz, megtudod! :)

Melyikünknek ne lenne szüksége a mai túlhajszolt, rohanó világban egy kis lassításra, feltöltődésre? Ahol kinyílik a világ, ahol hasonló érdeklődésű embereket ismerhetünk meg, ahol a széthúzás helyett összetartunk, ahol a „nem megy” helyett „Sikerülni fog!”, ahol a való élet, a mi életünk kapja a főszerepet. Egy élhető, felelős, tudatos választás, a mi közös választásunk!

Pusztán két dolgot adok: lehetőséget és támogatást.

Lehetőséget az igazi élet felfedezésére, és támogatást, ha szükségetek van rá!

Jól hangzik? Akkor nézzük, hogy is fog ez kinézni!

Most írhatnék arról, hogy milyen tematika szerint érkezem majd, mik lesznek vagy nem lesznek az írásaimban… De fordítok egyet!

Mert arról szeretnék írni, ami IGAZÁN érdekel Téged!

Amit nem tudsz kitől megkérdezni, amit nem mersz megkérdezni, vagy ami még meg sem fogalmazódott Benned. Mutatom a kínálatot!

Sokat tudok mesélni:

 • pénztárcabarát háztartásról,
 • időspróroló tarkarításról
 • maradékmentes főzésről,
 • hulladékkezelésről,
 • zero waste-ről,
 • vegyszermentességről,
 • természetes bőrápolásról,
 • műanyagmentességről,
 • környezetvédelemről,
 • energiaforrásokról,
 • ősi praktikákról,
 • gyógynövényekről és fűszekről,
 • nagyanyáink receptjeiről,
 • bűbájokról és varázsigékről...

Na jó, az utolsó csak vicc- a többi viszont nem az!

TÉGED MELYIK TÉMA ÉRDEKEL?


Bogi vagyok. Hivatalos nevemen Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka.

Három fiúgyermek édesanyja, feleség, háziasszony, egy vegyszermentes gazdaság vezetője, egy hulladékmentes műhely alapítója, egy zöldhulladék átvevőhely üzemeltetője, egy odútelep fenntartója, önkéntes, aktív civil, és egy örök álmodozó.

Voltam szociológus, kommunikációs szakember, társadalomkutató, szappankészítő és gyertyaöntő, családi együttélés tanácsadó és babajóga oktató, de még babamasszőr is. Hosszú útkeresés után megalapítottam a BT Regiment Kreatív Műhelyt és családi gazdaságot, ahol a saját magunk által vegyszermentesen termelt növényeket dolgozom fel a legkreatívabb módokon, hulladékmentesen.

Gazdaságunkban ősmagyar gyümölcsöst, bogyós termő ültetvényt, több mint 100 különböző fajta fűszer- és gyógynövényt és számos zöldségkultúrát termesztünk és gondozunk a legnagyobb odafigyeléssel, gyermekeink aktív részvételével. Találkozhattatok velem a Tudatos Vásárlók Egyesülete ÖkoKörein, az Európai Hulladékcsökkentési Hetek programsorozatain, a Lélegző Liget közösségi ültetésein, és olvashatjátok írásaimat az Egy.hu online magazinban is.

De ami a legfontosabb: közösségi ember vagyok. Hiszek az összefogásban, és hiszek a mosoly erejében is. Szabadidőm nagy részében olyan programokon dolgozom, amelyek közelebb hozzák a kiegyensúlyozott mindennapokat a modern kor emberéhez, amelyek úgy csempészik be a régi értékeket mindennapjainkba, hogy azzal alapot adnak a jövőbeli építkezéshez is. Kedvenceim a maradékmentes főzés, a natúrkozmetikumok, a költségcsökkentő háztartási megoldások, a fűszer- és gyógynövények, nagyanyáink receptjei és praktikái, az időspóroló takarítás, és természetesen minden, ami zöld!

 - Bogi, az Imami hivatalos zöldítője -

Bátran elküldheted nekem a kérdéseidet, javasolhatsz témákat, de akár fényképeket, recepteket, saját praktikákat, sikertörténeteket is küldhetsz!

Lehetsz a rovat következő heti főszereplője, mindegy, hogy már régóta ezen az úton jársz, vagy lelkes (újra)kezdő vagy!

Együtt fogunk építkezni, egymástól fogunk tanulni, és egymást fogjuk motiválni egy élhetőbb holnap reményében. 

EZ JÓ, ÍROK BOGINAK!

  Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

  Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  Neked ajánljuk!

  Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

  Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

  Mindannyian szembetaláltuk már magunkat ezzel a kérdéssel. Első alkalommal, mikor mi magunk szerettük volna tudni, most meg a ló másik oldalán állva. Amennyire gyerekként szerettük volna tudni, épp annyira szeretnénk most elkerülni a válaszadást.
  Szeretethiányban felnőni

  Szeretethiányban felnőni

  Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
  Csomagolj zölden karácsonykor!

  Csomagolj zölden karácsonykor!

  Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
  20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

  20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

  Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
  Ugrás az oldal tetejére