Jelenlegi hely

Terheléses vércukor, NST - Tudod, mit jelentenek?

Korábbi cikkeimben már írtam néhány vizsgálatról - most befejezzük ezt a témát.

A várandósgondozás fontos része a rettegett terheléses cukorvizsgálat. Viszonylag sokakat érint várandósan az anyagcsere átmeneti megbillenése, ami befolyással van a baba fejlődésére is. Ha nem derül ki, hogy egy várandós nő „terhességi diabétesz”-ben szenved, úgy a babája túl nagyra nőhet, a baba érfalai gyengék lehetnek, ami hüvelyi szülésnél fokozza az agyvérzés lehetőségét és születés után könnyen leesik a baba vércukorszintje, ami számára veszélyes állapot. Nagyon fontos, hogy senki gyermekével ne történjen ez meg, ezért fontos a vércukorszint ellenőrzése és eltérés esetén a szigorú, szakember által javasolt diéta betartása - ami egy új szokásrenddel teljesen élhető.

Egészséges ebéd

A vércukorszint szűrése több formában történhet. Orvosi ajánlás a terheléses vércukor vizsgálat, amikor éhgyomorra vesznek vért az anyától, majd 75 g cukorszirup elfogyasztását követően intézményenként eltérő protokollal 60, vagy 90, vagy 120 perc múlva (általában egyszer, általában 120 perc múlva) megismétlik a vérvételt. Kellemesebbé tehető a szirup elfogyasztása egy citrom levével ízesítve - ez nem befolyásolja az eredményt. Van olyan labor, ahol a terhelést 1 zsemle, 2 dl tejjel végzik, tehát cukorszirup helyett ezt kell efogyasztania a kismamának - ez egy kellemesebb formája a vizsgálatnak.

Egyes szakemberek - én is - azt javasolják, hogy a várandós a 24.-26. héten egy általa megszokott, normál étkezést követően 90-120 perc múlva mérje meg a vércukrát házi vércukormérő készülékkel. Ha az eredmény 7,8 alatt van, akkor nincs szükség a terheléses vizsgálatra. 7,8-tól mindenképp javallott a terheléses vizsgálat elvégzése és szükség esetén a diéta betartása. Megfelelő diétával megelőzhető a baba állapotának veszélyeztetése. Akinek diétáznia kell, a helyileg illetékes diabetológián szakszerű, pontos tanácsokat kap és biztosítják számára a rendszeres ellenőrzéseket.

A babavárás során három laborvizsgálatra kap a kismama beutalót. A vizsgálat eredménye mindig egy relatív vashiány. Ez azért van, mert várandósan felhígul a vérünk, azaz a „szárazanyag” aránya kevesebb lesz a több folyadékban, míg a laborérték a nem várandós felnőttek átlagértékére van kalibrálva. Szinte rutinszerűen kap minden várandós receptet vas tablettához. Azt kevesen tudják, hogy a vas és magnézium aránya egymás függvénye. Ha egyikből sok van, csökken a másik. Várandósan nagyon fontos a magnézium, hisz hiányában fokozódik a görcskészség. Ám a magnézium-kalcium kölcsönhatása sem elhanyagolható...

Összességében nem jó egy adott anyag szervetlen formában történő bevitele, csak akkor, ha a hiánya valódi hiánytünetekkel jelez, és akkor is szerves ásványként jó bejuttatni. Manapság már kaphatóak szerves ásványi anyagokat tartalmazó készítmények. A bonyolult egymásra hatás miatt jobb a komplex pótlás, amiben nagy szerepe van az olajos magoknak, zöldségeknek, gyümölcsöknek, aszalványoknak. Általában pont azokat az ételeket kívánjuk, amikre nagy szükségünk van. Az extrém csoki-vágy lehet magnéziumhiány jele, mint a lábikragörcs is - ilyenkor szükséges magnéziumpótlásról gondoskodni, lehetőleg szerves formában, a többi ásványi anyaggal együtt.

A rendszeres vizeletvizsgálat és vérnyomásmérés fontos tudás egy gyermeket váró nő állapotáról. A „terhességi toxémia” nagyon korán felismerhető velük és megfelelő kezeléssel egy életet veszélyeztető állapot előzhető meg. Bár nem az a szokványos, hogy ilyen kórkép fellépjen, de előfordul, ezért fontosak ezek a vizsgálatok.

Azt első laborvizsgálat során mindenkit szűrnek olyan fertőző betegségekre, ami a babát veszélyeztetné. A vércsoport meghatározása a következő baba szempontjából fontos: Rh negatív alcsoportú anyáknak, ha Rh pozitív apától Rh pozitív gyermeke fogan, akkor az anya teste ellenanyag termelésbe kezd, ami a következő baba befogadását akadályozza. Ilyen esetben a szülést követően egy injekció adható be, ami „elaltatja” az ellenanyagokat.

A fogászati és  belgyógyászati vizsgálat (EKG) is része a várandós vizsgálatoknak. Utóbbit a háziorvos végzi.

Kismama farmerban

Korábban említettük az NST vizsgálatot. Arról még nem beszéltünk, hogyan is néz ki a gyakorlatban. A vizsgálatot a 35.- 37. héttől szokták javasolni. Az édesanya hasára egy „tappancsot” rögzítenek gumiszalaggal, ami a baba szívhangjait méri és egy papírra kiírja a szívfrekvencia görbéjét (amennyit dobban egy perc alatt a baba szíve - ez 120-140 dobbanás percenként, ha minden rendben van). A várandós nő a kezébe kap egy érzékelőt, amin egy gomb van - ha érzi, hogy mozog a babája, megnyomja a gombot. A papíron megjelenik a jelzés, amikor mozgott a baba és a mozgás- szívfrekvencia egymás kölcsönhatásában kiértékelhető. Ha jó az eredmény, tudhatjuk, hogy a lepény még rendben ellátja a feladatát, a baba jól van. A vizsgálat általában 20-30 percig tart.

Ami fontos a vizsgálatkor:

  • Nem jó hanyatt fekve végezni, mert a baba így ráfekhet az anya hasi aortájára, elnyomva azt és meggátolva a jó véráramlást. Ezért sok várandós nő nem is érzi jól magát, ha hanyatt kell feküdnie - légszomj, rossz közérzet miatt elfordul. Oldalt fekve, vagy ülve jó NST-t végezni.
  • Éhesen, szomjasan nem célszerű NST-re menni.
  • Mivel időpontra kell menni a vizsgálatra, a baba pedig lehet, hogy épp alszik és nem mozog, a vizsgálat nem mindig végezhető el. Sok baba ébreszthető csokival, vagy a pocak finom megmozgatásával. Az NST vizsgálatot végző szakember sokszor az utóbbit használja a baba ébresztésére. Ha nem zavar anyaként, hogy megmozgatja a hasad, nincs gond - ha azonban rossz érzéssel tölt el, kérd, hogy ne tegye, vagyis ne engedd. Mozgasd meg Te, vagy menj vissza a vizsgálatra akkor, mikor a baba ébren van - lehet, hogy egy séta is elég hozzá.

 

A cikksorozat előző részeit itt találod:

Szülünk, születünk...

A nagy kaland kezdete, avagy mesél a bába

Szülés - Élmény vagy trauma?

Szülés fájdalom és gyógyszerek nélkül - lehetséges?

Szexszülünk

Mikorra vagy kiírva? Fontosabb, mint gondolnád!

"Ti még mindig egyben vagytok?!"

Kell-e nekünk Down-szűrés?

Segítség, faros a babám!

 

 

Szerző: Bóni Tünde - független bába

Kedves Imamit olvasó anyák, apák, gyermeket váró párok!

Egy cikksorozatot indítok csak itt, amiben végigvesszük a baba foganásától az élete első hónapjaiig zajló változásokat. Olyan szempontokat szeretnék fókuszba helyezni, amiről keveset, vagy nem hallottatok. Ha kérdésetek, ötletetek merül fel, kérjek írjatok az info@bonitunde.hu -ra, hogy a következő írásaimban reagálhassak a bennetek felmerült témákra - így valóban Nektek, Rólatok szólhatnak a cikkeim.

Szeretettel várom a gondolataitokat, kérdéseiteket.

 

http://bonitunde.hu

Facebook: @szulunkszuletunk

Győri bábák: www.babafogado.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Habcsók az ágon, csillagszóró, képeslapok, Rubik kocka, bakelit lemezről szóló „Mennyből az angyal” és a szülői ház karácsonyfadíszei… Múltidézés retro képekkel.
SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY - Adventi tippek, ingyenes nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony megint egy kicsit más lesz: tudatosabb, pazarlásmentesebb, visszafogottabb, talán bensőségesebb is. Már most is érezzük, ha ránk is zúdul minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról-boltra, meggondoljuk, átgondoljuk és még egyszer, vagy ezerszer végiggondoljuk. Pont ezért hoztuk létre ezt a tervezőt, hogy ezzel is segítsük a tudatosabb jelenlétet.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható Eta néni elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaháza

Eta néni 2022-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére