Jelenlegi hely

Babavárás koronavírus idején

A babavállalás felnőtt életünk egyik legfontosabb döntése. Sok információt gyűjtünk össze előtte, próbálunk tudatosan készülni arra, mikor szülessen meg első gyermekünk vagy bővüljön kistestvérrel a család. A koronavírus járvány miatt bizonytalan egészségügyi helyzet új kérdéseket és megoldandó problémákat vet fel, ezért összegyűjtöttük, hogy milyen kötelező és ajánlott vizsgálatokkal lehet biztosítani a nyugodt babavárást, és mennyiben változik ezek menete.

Izgalmas és boldog életszakasz, amikor egy pár elhatározza, hogy gyermeket vállal. Amíg azonban megfogan az új élet, majd 9 hónap múlva világra jön, számos vizsgálat vár a gyermeket váró párra és a magzatra. Fontos tudni, hogy ezeken a vizsgálatokon a világjárványtól függetlenül kötelező / javasolt részt venni, hiszen ezek mind azt szolgálják, hogy a baba biztonságban fejlődjön, bizonyos magzati fejlődési rendellenességek előfordulása csökkenthető, kiküszöbölhető legyen, és esetleges probléma esetén a magzat és a kismama is gyors és megfelelő segítséget kapjanak.

A fennálló járvány eltelt ideje alatt szerzett tapasztalatok szerint, a koronavírus nem jelent fokozott veszélyt sem a várandósra, sem a magzatára. A vírussal megfertőzött kismamák körében nem tapasztaltak jelentős növekedést a koraszülések arányában, és bár a fertőzött anya megfertőzheti gyermekét, a koronavírus az újszülött fejlődésére nincs hatással és a nemzetközi ajánlások szerint gondozását, táplálását nem befolyásolja.
Az egészségügyi intézmények kiemelten figyelnek az előírt biztonsági intézkedések betartására, de azért sosem árt az óvatosság. A rendelőkbe csak maszkban és testhőmérséklet ellenőrzés után, kísérő nélkül lehet belépni.
Érdemes időben bejelentkezni a vizsgálatokra, és ha csak információra van szükségünk, egyszerűbb a személyes találkozó helyett telefonon tartani a kapcsolatot a gondozó orvossal.

Családtervezési időszak

A gyermekvállalás az egyik legfelelősségteljesebb döntés az életünkben. Érdemes életünk csodálatos, új fejezetére felkészülni bizonyos vizsgálatok elvégzésével és néhány életmódbeli változtatással.

Egészségi állapot felmérés a leendő anyukánál és apukánál

A várandósságot veszélyeztető és a fogantatást nehezítő egészségügyi problémákat javasolt jó előre kiszűrni, mint például a cukorbetegség, kardiológiai, onkológiai, vérképzéssel kapcsolatos betegségek, policisztás ovárium szindróma, pajzsmirigy rendellenességek. Ezek a kockázati tényezők elsősorban célzott vér- és vizeletvizsgálattal szűrhetők, sőt azt is meg lehet állapítani, hogy a leendő édesanya átesett-e olyan fertőző betegségeken, mint például a rubeola, bárányhimlő vagy a toxoplazma, melyek a várandósság alatt veszélyt jelentenek a magzatra. Akik nem estek át korábban ilyen a fertőzéseken, bizonyos esetekben egyszerű védőoltással védekezhetnek a betegségek ellen.

Nőgyógyászati vizsgálatot, rákszűrést, cytológiai vizsgálatot is érdemes csináltatni, ahol a különböző szexuális úton terjedő fertőző betegségeket is szűrik. Ezek felismerése és kiküszöbölése nagyon fontos, mivel a meddőség egyik gyakori oka lehet valamilyen fertőzés fennállása, valamint a terhesség alatt a magzati fertőződés is gyakran előfordul.

Férfiaknak andrológiai szakrendelésre és laborvizsgálatra is érdemes bejelentkezni, az első a nemzőképességről, a második az általános egészségi állapotról ad információt.

Fontos, hogy a várandósságra készülők már kerüljék dohányfüstöt, és még fokozottabban figyeljenek erre a várandósság időtartama alatt a magzat egészséges fejlődése érdekében. A magzatvédő vitaminok fogamzás előtti, illetve a várandósság első szakaszára kifejlesztett fajtáinak szedését is ilyenkor kell megkezdeni, bizonyos fejlődési rendellenességek megelőzése érdekében.

A szülők genetikai szűrése

A genetikai tanácsadás kötelező eleme a várandósgondozásnak, ha a leendő édesanya elmúlt 37 éves. Érdemes azonban ezt a konzultációt is a felkészülés időszakában megtartani, hogy a javasolt magzati vizsgálatokat majd tervezetten, az optimális időben lehessen elvégezni. A genetikai tanácsadást javasoljuk 37 éves kor előtt is, hiszen az itt kapott információk már fiatalabb korban is felkészítenek egy tudatosabb babavállalásra.

Mára az ország számos pontján működő magzati genetikai központokban elérhető olyan korszerű vizsgálat, amellyel az adott pár leendő magzatára vonatkozó genetikai kockázatok tárhatók fel. A hordozóság szűrés segítségével egy egyszerű vérvétellel több mint 400 fajta rejtett örökletes genetikai rendellenesség kockázatát mérik fel még a fogantatás előtt. Ezt a vizsgálatot elég minden párnak csak egyszer elvégeztetni, hiszen genetikai állományunk nem változik életünk során.

A fogantatás után

A várandósság kilenc hónapja alatt kötelező és választható vizsgálatok, szűrések várnak a kismamára. A koronavírus járvány miatt sokszor hosszabb átfutási idővel kell számolni, ezért érdemes időben bejelentkezni a szakrendelésekre, a háziorvoshoz is.

Első trimeszter (1. – 12. hét)

A legelső vizsgálat az otthoni terhességi teszt elvégzése, ennek eredményét a nőgyógyász ultrahanggal erősíti meg. Ezután kell a területileg illetékes védőnőt felkeresni, aki kiállítja a várandós kiskönyvet, mely tartalmazza elvégzendő kötelező vizsgálatok listáját.

Kötelező a teljes vér-, és vizeletvizsgálat, vércsoport meghatározás, a hepatitis elleni védettség meghatározása és a szifilisz kizárása. Fogorvoshoz is el kell menni, mert a várandósság során a magzat kálciumot von el az édesanya szervezetéből, emiatt könnyebben romlanak a fogak.

Az első genetikai vizsgálatra a 11. és 13. hét között kerül sor, melynek célja a fejlődési rendellenességek kiszűrése. Ez egy kötelező genetikai ultrahang vizsgálatból és választható vérvizsgálatból áll. A hagyományos, kockázatmeghatározást végző Kombinált-teszt mellett elérhető az anyai vérben keringő magzati DNS-t analizáló korszerű vizsgálati módszer, amely már a 9. héttől közel 100 %-os biztonsággal képes kimutatni a Down-kór és egyéb más genetikai rendellenességeket. A PrenaTest-et már hazai genetikai laborban végzik, így gyorsabb eredményt ad és közvetlen kapcsolatot biztosít a várandós orvosa és a labor szakemberei között, amelynek nagy jelentősége van az esetleges további vizsgálatok meghatározásában, illetve a pontos diagnózis felállításában.

Második trimeszter (13. – 26. hét)

A második trimesztertől javasolt a védőnőt havonta meglátogatni, aki megméri a kismama vérnyomását, súlyát és hasznos tanácsokkal látja el a kismamát. A 18. és 20. hét között van a második kötelező genetikai ultrahangvizsgálat, majd a 24. és 26. hét között a cukorterheléses vizsgálat. Ahogy sokszor lehet hallani, ez a babavárás egyik legjobb időszaka, többnyire elmúlnak az esetleges rosszullétek, már érezni, látni a baba növekedését, de a gömbölyödő pocak még nem akadályoz a napi tevékenységekben.

Harmadik trimeszter (28. – 40. hét)

A várandósság utolsó szakaszában még több vizsgálat és védőnői látogatás vár a kismamára.

Kötelező ultrahang vizsgálat, mellyel a magzatvíz mennyiségét, a placenta állapotát, a köldökzsinórban történő áramlást és a baba méreteit nézik.

A 36. hét környékén megnézik, van-e bármilyen bakteriális fertőzés, ha igen, azt antibiotikum kúrával kezelik.

36. héttől hetente, 40. hét után naponta-kétnaponta végzik az ún. NST vizsgálatot (non-stress test), amely a magzat mozgását és a méh összehúzódását érzékeli és rögzíti. Az NST vizsgálatok során vérnyomásmérés és vizeletvizsgálat is történik a terhességi toxémia kockázatának felmérésére.

Sokszor előfordul, hogy egy-egy ilyen vizsgálatról már nem is engedik haza a kismamát, mert a vizsgálat jelzi a szülés megindulását. A járványhelyzet ellenére, a szükséges ellenőrző vizsgálatok elvégzése mellett, az édesapa jelenléte megengedett a baba születésének támogatására. Az anyuka és újszülött látogatására azonban nincs lehetőség.

Pandémia idején nagyon fontos a biztonsági intézkedések fokozott betartása és az óvatosság, de éppoly fontos, hogy a kismama minden olyan vizsgálatra eljusson, amely a baba egészéges fejlődését és a nyugodt babavárást
szolgálja.

További információ:
www.neweragenetics.hu


A New Era Genetics Kft-ről:
New Era Genetics Kft. (NEG) 2013-ban PrenaTest néven elsőként vezette be Magyarországon a non-invazív prenatális tesztelést (NIPT) a magzati diagnosztikába. A NEG a nemzetközi szakmai irányelvek figyelembevételével szervezte meg a
vizsgálat klinikai alkalmazásának rendszerét és a hazai szakmai körökben elismert klinikai genetikusok közreműködésével. A NEG mára több mint száz tagot számláló országos hálózatot alakított ki, amely révén biztosítja a vizsgálat elérhetőségét a várandósok számára.
2020 januárjában a NEG elsőként nyitotta meg a non-invazív genetikai laboratóriumát Magyarországon, a legkorszerűbb, teljes akkreditációval rendelkező technológia alkalmazásával.
2020 egy másik jelentős változást is hozott a New Era Genetics életében, mert augusztusban a cég által kínált genetikai vizsgálatok palettája tovább nőtt az ORIGIN hordozóság szűrés bevezetésével, és a prenatális szűrések mellett hamarosan
elindulnak a felnőtteknek szóló speciális genetikai vizsgálatok is.

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére