Jelenlegi hely

Meddőség, a pszichológus szemével

Nagyon nehéz helyzet az, ha az ember, vagy inkább a két ember gyereket akar, de nem jön össze. Magyarországon a párok 10-18%-a meddő*, tehát semmiképpen sem tekinthető ritkán előforduló problémának.

"Nem kell annyira akarni"

Olyan világban élünk, amiben azt tanuljuk meg már gyerekkorunkban, hogy ha valamiért igazán megdolgozunk, akkor az biztosan sikerül. Hát, a gyermekáldás, nem ilyen.

Lehet érte dolgozni szorgalmasan, de ha valamilyen szervi vagy pszichés ok miatt akadály gördül elé, akkor a kézzelfogható eredmény várat magára.

Ezzel a „ha akarod sikerül”-elvvel némileg ellentmondásban áll a rövidebb-hosszabb ideje próbálkozóknak kéretlenül tanácsot adók kedvenc mondata, a „Nem kell annyira akarni, majd akkor sikerül”.

Aha… mondjuk ezt annak, aki túl van minimum 1 éven át a havonta újra és újra megismétlődő csalódáson, ezt követően számtalan kivizsgáláson (a nő egy csomó vérvételen és a férfi több spermavizsgálaton…), esetleg műtéten vagy egyéb beavatkozáson, jó pár „most kell” szeretkezésen, x darab inszemináción, y számú lombikon.

Nem kell annyira akarni, peeersze…

De, kell.

Ha nem akarja, nem tesz érte meg mindent a pár mindkét tagja, akkor lehet várni a csodára, igen. És van is, amikor bekövetkezik a csoda, hiszen sok történetet hallani, amikor már lemondtak a babáról, és véletlenül mégis összejött.

Valószínűleg a legfontosabb hatótényező ebben tényleg a görcs és akarás eltűnése, de ide azért nem könnyű eljutni, mert inkább feladásnak tűnik a szülőjelöltek számára.

És azt is fontos hozzátenni, hogy ezek a csodák leginkább funkcionális meddőség esetén fordulnak elő, amikor nincs kimutatható orvosi oka a meddőségnek (az esetek 5-15%-a).

Okok a háttérben

Biológiai okok
A meddőségnek számtalan biológiai/orvosi oka lehet, erről elég sok tájékoztatást és információt kaphatunk, most csak a teljesség igénye nélkül felsorolok párat:

 1. Hormonális okok: magas prolaktin szint, alacsony progeszteron szint, policisztás ovárium szindróma, a petefész(k)ek működésének elégtelensége, hormonális működésből adódó méhnyaknyák problémák, alulműködő pajzsmirigy, férfiaknál a tesztoszteron működésének problematikája
 2. Genetikai okok: eltérés a nemi kromoszómákban
 3. Szervi okok: kismedence gyulladás, a méh helyzeti rendellenességei (pl. hátrahajló méh), a méh felépítési problémái (pl. szeptált méh, amikor egy sövény „vágja ketté” a méh üregét), endometriózis, férfiaknál rejtettheréjűség, herevisszér-tágulat, spermium-fejlődési problémák, prosztata problémák
 4. Vetélést okozó problémák: a 12. hétig: a magzat genetikai, fejlődési rendellenességei, hormonális problémák; a 12. hét után: a méhnyak kinyílása, fertőzések, immunológiai okok

Pszichés okok

A meddőség hátterében álló pszichés okokat két nagy csoportra lehet osztani:

A pár valamelyik tagjának egyéni problematikájából adódó okok:

 • stressz a meddőség hátterében, stressz a meddőség következményeként: a fokozott stressz megterheli a testet/lelket, ezáltal nehezítheti a teherbeesést. De azt is el kell fogadnunk, hogy a meddőség egy krízis, a teherbeesés sikertelensége tovább növeli a stresszt…
 • szorongás: generalizált szorongás, fóbiás szorongásos zavarok, pánikbetegség formájában jelenhet meg
 • depresszió (kimutatható testi hatása: alacsonyabb petesejtszám, kevésbé mozgékony hímivarsejtek), leginkább abban az esetben, ha generációk óta öröklődik a depresszióból fakadó tehetetlenség-érzés
 • anyai/apai minta elégtelensége: a pár egyik vagy mindkét tagjának saját szüleivel való korai és jelenbeli kapcsolatából, az általuk nyújtott nem megfelelő mintákból fakadó tudattalan gátló tényezők
 • korai anya-gyerek kapcsolat problémája, a kötődés nehézségei bármelyik félnél
 • konfliktus-megoldási nehézségek
 • korábban, akár egy előző kapcsolatban elveszett gyermekkel kapcsolatos, fel nem dolgozott gyász
 • kártékony szülői mondatok gyerekkorban, és azok hosszú távú hatása (pl. „A gyermekeimért feláldoztam az életem.”)

Párkapcsolati nehézségekből adódó okok:

 • saját magával, a másikkal, a párkapcsolattal való elégedetlenség
 • kételyek a párválasztás helyességét illetően
 • az elköteleződés nehézségei
 • félrelépés a múltban, és az ebből fakadó bizalmatlanság, bizonytalanság
 • gyakori konfliktusok, működő konfliktus-megoldási stratégiák nélkül
 • kommunikációs problémák a pár között
 • generációkon átívelő családi titkok, melyek nem derülnek ki, és valamilyen formában érintik a gyermekvállalás kérdését (pl. gyakori csecsemőhalál, bántalmazó nagyszülők, dédszülők)

A pszichés segítség lehetőségei

 1. A stressz csökkentése, életmódváltás, stressz-kezelő technikák elsajátítása (relaxáció, mindfulness technikák, jóga, stb.)
 2. A szorongás vagy depresszió kezelése terápiás technikákkal, szükség esetén gyógyszeres támogatással
 3. Egyéni pszichológiai tanácsadás, terápia a pár egyik vagy mindkét tagja számára: krízisintervenció, mélylélektani terápiák, kognitív terápiás technikák alkalmazása
 4. Párterápia segítségével:
 • a párkapcsolat erősségeinek feltérképezése
 • a krízissel járó érzelmek feldolgozása
 • egymás jobb megértése, támogatása
 • a kommunikáció, az együttműködés és a konfliktus-megoldási stratégiák javítása

Pszichológusként hiszek abban, hogy a tünetek mögött fontos megtalálni az okokat. Kicsit nehezebb ez, ha ezek az okok tudattalanok, számunkra sem világosak. Ezek felismerésében segíthetnek a bemutatott terápiás technikák, így én jó szívvel bíztatom a párokat, akik hosszabb ideje várnak gyermekáldásra, hogy ne csak az orvosi problémáknak járjanak utána, hanem a lelkieknek is, lehetőség szerint szakember segítségével.

* Forrás


Szigeti Mónika - Kaposvár
gyermek- és ifjúsági klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus, pszichoterapeuta, gyógypedagógus

A gyógypedagógus diplomám megszerzése óta dolgozom a kaposvári Nevelési Tanácsadóban, kezdetben gyógypedagógusként, majd pszichológusként. Lassan 20 éve foglalkozom különféle magatartási és pszichés problémákkal küzdő gyermekekkel, felnőttekkel, családokkal. Sok pozitív tapasztalat, sikeres terápia erősítette meg a hitem abban, hogy a szülőkkel való együttműködés, a család egészének változása segít a gyerekek problémájának megoldásában, éppen ezért az egyik leghatékonyabb terápiás technikának tartom a családterápiát. Családterápia mellett tanultam és dolgozom több módszerrel, így autogén tréninggel, dinamikus szenzoros integrációs terápiával, játék- és bábterápiával, gyermek-pszichodrámával, integratív hipnoterápiával és kutyás terápiával is segítem a hozzám fordulókat.

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére