Jelenlegi hely

D-vitamin, kulcs az Élethez!

A D-vitamin egy zsíroldékony "vitaminszerű anyag", amelynek szerepe az emberi szervezet egészséges működésében egyre inkább felértékelődik.

Vitamin vagy hormon?

Bár nevében vitamin, valójában sokkal inkább hormon. Szerkezete hasonló az emberi szervezet által termelt steroid hormonokéhoz. Hormonként fejti ki hatását a szervrendszerekben is, hiánya ( a többi hormonhoz hasonlóan) meghatározó fontosságú. Két fajta D-vitamint ismerünk. A D2-vitamin a növények fotoszintézise során keletkezik, táplálék útján jut be a szervezetünkbe, ahol D3-vitaminná alalkul.  a D3-vitamin a bőrben képződik az ultaribolya sugárzás hatására koleszterinalapú élő anyagokból, melyet a szervezet a májba, ezt követően pedig a vesékbe szállít. 

Mi is a feladata? 

Elsődleges feladata, hogy a megfelelő kálcium- és foszforfelszívódást segítse a vékonybélben. Fenntartja a kálcium egyensúlyát, erősíti a csontozat sűrűségét, és egyensúlyban tartja a vér kálcium szintjét. Erősíti a fogakat, csökkenti a szuvasodásra való hajlamot, illetve hatékonyan állítja meg a fogínysorvadás következtében kiakalult csontvesztést.  Lecsökkenti az allergiás tüneteket okozó fehérjék szintjét, és növeli az allergén anyagokkal szembeni toleranciát. 

Hatásos lehet még az alábbi eseteben: 

  • szívbetegség megelőzésében
  • véd a csontritkuláéstól, a magas vérnyomástól,  az autóimmun betegségektől
  • csökkenti a cukorbetegség, a rák, és a depresszió kockázatát

Elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges vérműködéshez. Központi szerepe van a csontok és érrendszer egészségében, a sejtek közötti kommunikációban: szabályozza a sejtműködést a sejtek vándorláésát, szaporodását, elhalását. Támogatja az immunrenbdszer működését.és gátolja a krónikus gyulladásokat. Enyhítheti a pikkeléysömör tüneteit, vagy teljes mértékben gyógyítja azt. Kisgyermekekenél  alacsony D-vitamin szint esetén nem fejlődik megfelelően a csontozat, nem alakul ki erős vázrendszer, ami a későbbiekben meghatározza a csont sűrűséget. Magzati és csecsemő- illetve kisgyermekkori D-vitamin hiányban az I. tipusú cukorbetegség kockázata fokozódik. A D-vitamin-hiány a fogantatás is kedvezőtlenül befolyásolja. 

A D és a K vitamin kapcsoltata...

A D-vitamin K-vitamin nélkül keveset ér. Egymást erősítő két vitamin hatóanyagainak tartós szintje megelőzi az érelmeszesedést, sőt képes visszafordítani a már kialakult folyamatot is. A kor előrehaladtával a tápanyagok felszívódása romlik, ezért a két vitamin gyakorlatilag túladagolhatatlan. A K2-vitamin nélkülözhetetlen a kálcium hasznosulásához, és a kálcium-egyensúly fenntartásához. A kálcium nem megfelelő hasznosulása, hiánya esetén a szervezet a csontok lebontásával válaszol, és a lágyszövetek elmeszesednek. A K2-vitamin csökkenti a meszesdést és segít a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében is. Folyamatosan a csontokban tartja a kálciumot, így megelőzi a kálcium lerakódását az érfalakban. Hiánya gyors csontritkuláshoz, meszesedéshet vezethet. A szívkoszorúér meszesedése pedig erősen növeli a szívinfarktus veszélyét.

A D3K2 kombinált nyelv alatt oldódó (cseresznyés izű) vitamin felhasználási javaslata:

Gyerekeknek és felnőtteknek napi 1 tabletta elszopogatva.
Napi 1000 NE-től rövid ideig  (egy-két hétig, célzott esetben) akár napi 10000-18000 NE is engedélyezett. 

Részletekért keress bizalommal!

Tóth Gabi - Kaposvárimami
0620 479 5380
ggabber@gmail.com

 


Tóth Gabriella

Gyakorló édesanyaként napi szinten szembesülök a gyerekek egészségére leselkedő veszélyekkel. Törekszem arra, hogy a minket körülvevő közösség figyelmét is felhívjam az egészséges életmód fontosságára. Hiszem, hogy apró lépésekkel is jelentős változást tudunk elérni!

Csatlakozz a facebook csoportunkhoz és tudj meg még többet arról, hogy kerülhetsz Harmóniába önmagaddal!

 

 

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Ugrás az oldal tetejére