Jelenlegi hely

D-vitamin, kulcs az Élethez!

A D-vitamin egy zsíroldékony "vitaminszerű anyag", amelynek szerepe az emberi szervezet egészséges működésében egyre inkább felértékelődik.

Vitamin vagy hormon?

Bár nevében vitamin, valójában sokkal inkább hormon. Szerkezete hasonló az emberi szervezet által termelt steroid hormonokéhoz. Hormonként fejti ki hatását a szervrendszerekben is, hiánya ( a többi hormonhoz hasonlóan) meghatározó fontosságú. Két fajta D-vitamint ismerünk. A D2-vitamin a növények fotoszintézise során keletkezik, táplálék útján jut be a szervezetünkbe, ahol D3-vitaminná alalkul.  a D3-vitamin a bőrben képződik az ultaribolya sugárzás hatására koleszterinalapú élő anyagokból, melyet a szervezet a májba, ezt követően pedig a vesékbe szállít. 

Mi is a feladata? 

Elsődleges feladata, hogy a megfelelő kálcium- és foszforfelszívódást segítse a vékonybélben. Fenntartja a kálcium egyensúlyát, erősíti a csontozat sűrűségét, és egyensúlyban tartja a vér kálcium szintjét. Erősíti a fogakat, csökkenti a szuvasodásra való hajlamot, illetve hatékonyan állítja meg a fogínysorvadás következtében kiakalult csontvesztést.  Lecsökkenti az allergiás tüneteket okozó fehérjék szintjét, és növeli az allergén anyagokkal szembeni toleranciát. 

Hatásos lehet még az alábbi eseteben: 

  • szívbetegség megelőzésében
  • véd a csontritkuláéstól, a magas vérnyomástól,  az autóimmun betegségektől
  • csökkenti a cukorbetegség, a rák, és a depresszió kockázatát

Elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges vérműködéshez. Központi szerepe van a csontok és érrendszer egészségében, a sejtek közötti kommunikációban: szabályozza a sejtműködést a sejtek vándorláésát, szaporodását, elhalását. Támogatja az immunrenbdszer működését.és gátolja a krónikus gyulladásokat. Enyhítheti a pikkeléysömör tüneteit, vagy teljes mértékben gyógyítja azt. Kisgyermekekenél  alacsony D-vitamin szint esetén nem fejlődik megfelelően a csontozat, nem alakul ki erős vázrendszer, ami a későbbiekben meghatározza a csont sűrűséget. Magzati és csecsemő- illetve kisgyermekkori D-vitamin hiányban az I. tipusú cukorbetegség kockázata fokozódik. A D-vitamin-hiány a fogantatás is kedvezőtlenül befolyásolja. 

A D és a K vitamin kapcsoltata...

A D-vitamin K-vitamin nélkül keveset ér. Egymást erősítő két vitamin hatóanyagainak tartós szintje megelőzi az érelmeszesedést, sőt képes visszafordítani a már kialakult folyamatot is. A kor előrehaladtával a tápanyagok felszívódása romlik, ezért a két vitamin gyakorlatilag túladagolhatatlan. A K2-vitamin nélkülözhetetlen a kálcium hasznosulásához, és a kálcium-egyensúly fenntartásához. A kálcium nem megfelelő hasznosulása, hiánya esetén a szervezet a csontok lebontásával válaszol, és a lágyszövetek elmeszesednek. A K2-vitamin csökkenti a meszesdést és segít a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében is. Folyamatosan a csontokban tartja a kálciumot, így megelőzi a kálcium lerakódását az érfalakban. Hiánya gyors csontritkuláshoz, meszesedéshet vezethet. A szívkoszorúér meszesedése pedig erősen növeli a szívinfarktus veszélyét.

A D3K2 kombinált nyelv alatt oldódó (cseresznyés izű) vitamin felhasználási javaslata:

Gyerekeknek és felnőtteknek napi 1 tabletta elszopogatva.
Napi 1000 NE-től rövid ideig  (egy-két hétig, célzott esetben) akár napi 10000-18000 NE is engedélyezett. 

Részletekért keress bizalommal!

Tóth Gabi - Kaposvárimami
0620 479 5380
ggabber@gmail.com

 


Tóth Gabriella

Gyakorló édesanyaként napi szinten szembesülök a gyerekek egészségére leselkedő veszélyekkel. Törekszem arra, hogy a minket körülvevő közösség figyelmét is felhívjam az egészséges életmód fontosságára. Hiszem, hogy apró lépésekkel is jelentős változást tudunk elérni!

Csatlakozz a facebook csoportunkhoz és tudj meg még többet arról, hogy kerülhetsz Harmóniába önmagaddal!

 

 

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Amikor jön a kérdés: Tényleg van Mikulás?

Mindannyian szembetaláltuk már magunkat ezzel a kérdéssel. Első alkalommal, mikor mi magunk szerettük volna tudni, most meg a ló másik oldalán állva. Amennyire gyerekként szerettük volna tudni, épp annyira szeretnénk most elkerülni a válaszadást.
Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Ugrás az oldal tetejére