Jelenlegi hely

Spórolási tippek - ahogy mi csináljuk

Az elmúlt hetek állandó kérdése: fogjuk majd tudni fizetni?
A háztartásunkban régóta alkalmazott praktikákat szeretnénk Veletek megosztani a teljesség igénye nélkül.

Tervezzük meg a bevásárlást!

A spórolás sohasem magától jön, hanem szigorú és észszerű tervezés eredménye!
Vásárlásnál:

  • nézzük át és pontosan tartsuk számon, milyen élelmiszerek, takarító szerek vannak otthon – mi ennek a listáját  a hűtőn tartjuk és vásárlás előtt átnézzük
  • a kedden/szerdán érkező akciós újságokat lapozzuk át és írjuk össze, mi az, ami akciós - ezek az akciós újságok elérhetőek már az áruházak honapjain ill. az applikációban, de mi is összegyűjtöttük Nektek
  • a kedvező áru alapanyagok figyelembe vételével tervezzük meg a következő heti menüt és ez alapján állítsuk össze a heti menüt – főzzél otthon! Nagyon sok pénzt tudsz megspórolni azzal, hogy minél kevesebbszer rendelsz ételt vagy beülsz menüzni!
  • ne menjünk minden nap „nagybevásárolni”, mert ezek mindig plusz kiadásokat is jelentenek vásároljunk be előre 1 hétre így biztos, hogy sok pénzt és rengeteg időt spórolunk meg
  • A boltban szigorúan tartsuk magunkat az összeállított bevásárló listánkhoz – ne térjünk el tőle, pipáljuk, folyamatosan figyeljük, mi kerül a kosarunkba!
  • Ne legyünk szégyenlősek, az élelmiszerboltok többségében létezik ÁRCSÖKKENT pult – nézzük át, ha szükséges, gyorsan fejben logisztikázzuk át a heti menüt. DE! Óvakodjunk a spontán, felesleges, impulzus vásárlástól! A leértékelt termékek közül is tényleg csak azokat vásároljuk meg, ami szükséges. Kiválóan lehet ilyenkor pl. húst vásárolni, amit a fagyasztóba betéve még több hétig eltarthatunk
  • saját márkás termékek – a saját márkás termékek nagyon sokszor olcsóbbak, egyszerűbb csomagolásúak, de a minőségük szinte egyenlő a legtöbb márkás termékkel – a legtöbb drogériának, élelmiszer láncnak van ilyen termékcsaládja
  • Nézd meg az alsó sort is! Bármilyen hihetetlen, de régi marketing trükk: a drágább termékeket mindig szemmagasságban helyezik el az üzletekben – és általában „rá is nyúlunk”. Nézz le és fel! Az olcsóbb termékeket szeretik eldugni a legalsó vagy a legfelsőbb polcokra.
  • Vásárláskor mindig nézd az egységárat! Az EU-s szabályozásnak köszönhetően ma már minden terméknél fel kell tüntetni, hogy mennyibe kerül a termék kg-os ill. l-es ára. Ezt érdemes megnézni, hogy valójában az olcsóbbak tűnő termék tényleg olcsóbb-e.
  • Használj vászontáskát – bár már eléggé elterjedt szokás a sajátbevásárló táska, még mindig találkozom olyannal, hogy 2-3 műanyag vagy papír bevásárlótáskát vesz valaki a boltban. Tényleg komoly összegeket spórolhatunk meg és még a környezetet is védjük, ha magunkkal visszük a saját táskánkat!

Válts ki törzsvásárlói és pontgyűjtő kártyákat, kuponozz!

Biztosan sokan láttátok már a TV-ben az amerikai kuponozókról szóló műsort. Bár nálunk ekkora kedvezményekkel biztosan nem találkozhatsz, mégis érdemes nézni a lehetőségeket. Több üzletben már vásárlói kártyák kiváltásával, applikáció letöltésével pontokat gyűjthetünk, kuponokat érvényesíthetünk, kedvezményeket szerezhetünk. Egyes cégek az ún. klubtagsággal állandó kedvezményeket biztosítanak – nézzünk utána, ne utasítsuk őket vissza!
Mi is több kártyán gyűjtjük a pontokat, amivel jelentős kedvezményekre tehetünk szert.
Vigyázz azonban! A kuponok egy része valójában nem ad kedvezményt, vagy csak nagyon speciális esetben (pl. hotel kupon: csak főszezonon kívül, csak hétköznap, csak a legdrágább szobára...). Ha interneten eladásra kínálnak hotelutalványt, ne dőlj be azonnal - a kupont a felhasználó általában ingyen kapta, ezért érdemes rákérdezni az eredetéről - csak nagyon komoly feltételekkel "váltható" be.

Vásárolj használtan!

Használd ki az internet adta lehetőségeket és az internetes portálok, közösségi oldalak adta lehetőségeket és nézz körül! Számos esetben tudsz vásárolni alig használt, jó minőségű termékeket az új árnál olcsóbban. Pénztárca kímélésként keress elsősorban a lakóhelyeden eladó termékeket, így a postaköltségen is spórolsz!
A turkálókban egyre jobb minőségű ruhaneműket is kifoghatsz, a legjobb, ha kg-os turikba mész.

Add el a felesleges dolgaidat!

Biztos van olyan tárgy a háztartásotokban, amit duplán kaptatok meg, nem tetszik, nem jó a mérete, vagy csak egyszerűen meguntátok. Add el a neten! Készíts róla jó minőségű fotót, töltsd fel és tegyél szert plusz bevételre!

Kölcsönözz, bérelj!

A nyugati országokban egyre jobban terjed a környezet és pénztárcakímélő szemlélet, a kölcsönzés. Egy szoba felcsiszolásához miért vennél csiszológépet, ha 1-2 napra is kölcsönözhetsz, 3 hónapnyi használatért miért vennél babamérleget, ha kölcsönözhetsz is?  

A könyvek növekvő ára miatt érdemesebb a könyveket a könyvtárból kivenni. Remek családi program is lehet, ha gyerekeiddel elmész a könyvtárba, ahol sokszor különböző foglalkozásokon is részt tudtok venni.

Óvatosan az internetes vásárlással!

A csak ma, csak most akciók helyévé vált az internetes kereskedelem. Nagyon sokszor visszaszámlálókkal stresszelnek minket a gyors döntésre. Ne higgy nekik! Mielőtt végleg megrendelnél valamit, nézz körül hasonló oldalakon, hasonlítsd össze az árakat és vedd figyelembe a szállítási költséget is! Legtöbbször rájössz: nem biztos, hogy az első webáruházban megtalált termék van a legjobb áron.
Legjobb, ha vársz másnapig és alaposan átgondolod, tényleg szükséged van-e a kiszemelt árura.

 

Hasznosíts újra!

- Óvakodj az egyszerhasználatos dolgoktól! Bár 2021. nyarától tilos az egyszerhasználatos műanyagok árusítása, még mindig bőven találkozunk a papírból készült testvérükkel.  Óvakodjunk ezektől, vásároljunk többször használatos műanyag tányérokat, poharakat, evőeszközöket, amiket évekig használhatunk.
- A legtöbb kozmetikai cég már árul utántöltős kozmetikai termékeket, figyeljünk ezekre, töltsük újra mosószerünket, tusfürdőnket!

- Az ételt, italt hordjuk újra hasznosítható csomagolásban! Próbáljuk kiküszöbölni a papírszalvétát, folpackot, alufóliát. Használjunk helyette inkább „újraszalvétát”, szendvicses dobozt. Az ebédünket szintén ne eldobható műanyag dobozban, hanem erre rendszeresített éthordóban vigyük magunkkal.

Újraszalvéta az Ökosan kínálatából

Ne vegyünk naponta 500 ml-es PET palackban innivalót, ásványvizet, hanem a szükséges folyadékot újratölthető palackban vigyük magunkkal. Ha a munkahelyünkön csak automatából van lehetőségünk kávét venni, termoszban vigyük magunkkal – sok kicsi sokra megy! A gyerekek az iskolai büfében se vegyenek üdítőt, főzz nekik reggel teát, készíts limonádét, azt vigyék magukkal.

Nézd át az előfizetéseidet!


A legújabb módszer, hogy az internetes és telefonos szolgáltatók telefonon keresnek meg és kötnek veled új csomagot. Sokszor lehetőségünk sincs átgondolni, végig számolni. Én mindig megkérem az ügyintézőt, hogy legyen kedves az ajánlatot e-mailben elküldeni, hogy átnézhessem, majd másnap hívjon vissza. Óvakodj az azonnali döntéstől!
Nézd át, hogy a már megkötött előfizetéseid valóban mit tartalmaznak! Minden plusz csatornát néztek? Nem elég egy kisebb csomag? Biztosan kell a leggyorsabb szélességű internet?
Az újságelőfizetéseknél gondold át, hogy tényleg elolvassátok-e az újságokat vagy csak félredobjátok?

Tedd félre a jutalmakat, plusz bevételeket!

Sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy a pluszban kapott pénzt azonnal elköltjük. Ilyen az év végi jutalom, 2022-ben a családi adóvisszatérítés, a családi adókedvezmény.
Érdekesség: több kereskedelemmel foglalkozó ismerősöm mesélte, hogy a családi adóvisszatérítések idején rendkívül megnőtt a forgalmuk, az emberek számolás nélkül vásároltak, akár 100.000 Ft értékben vettek sorsjegyet.
Próbáljunk ellenálli a gyorsan jött, gyorsan megy gyakorlatnak. Tegyük félre, tartalékoljunk – akár nyaralásra, de ha hitelünk van vagy közüzemi számla elmaradásunk, egyszerűbb visszafizetni, vagy a gyerekek részére megtakarítást indítani belőle.

Nézd át a banki szolgáltatásaid díjait!

A legtöbben átsuhanunk a banki szolgáltatásaink díjain. Többször veszünk fel készpénzt, fizetünk az sms értesítésekért, nem elektronikusan kérjük a havi értesítőt.
Ahol tudsz, fizess kártyával – de kapcsoltasd ki a pénzmozgások utáni sms értesítést – én magam kb. 1 éve szembesültem azzal, hogy a korábbi 5 Ft-os sms díjjal ellenétben az új tarifa 38 Ft (időközben az eredeti számlacsomag megszűnt, új csomagba soroltak át). Ha naponta 2 alkalommal fizetsz kártyával, annak az sms díja 2x38 Ft, havi szinten 20 munkanappal számolva 1520 Ft, évi szinten 18.240 Ft! Inkább ellenőrizd rendszeresen applikációban vagy netbankon a pénzmozgásokat!


Számlacsomag  átkötésekor nézz meg minden apró költséget, mert éves szinten több tízezer forinttal növekedhet meg a díj.
A legtöbb bank a papíralapú havi számlatörténet nyomtatásnak és postázásának díjat visszaterheli az ügyfélre – ha ezt elektronikusan kéred, spórolhatsz.

Legyen első a csekk, a közüzemi díj és a hitel befizetése!

Többen hajlamosak arra, hogy az egyéb kiadásokkal kezdik a fizetés megérkezésének napját és a legvégére hagyják a maradékból a számlák, hitelek rendezését. Tegyük fordítva! Ez is a tervezés része. Kezdjük mindig a számlák befizetésével. Ha csúszunk vagy teljesen elmaradunk a közüzemi számlák, hitelek befizetésével, annak külön plusz kiadásai lesznek! A szolgáltatók ránk terhelik a felszólítási levelek díjait, ha behajtóhoz kerül az ügy, annak díja akár 100.00 Ft is lehet, de az áram, gáz visszakapcsolásának díja is jelentős (30.000-50.000 Ft), plusz az elmaradások után napi késedelmi kamatot kell fizetnünk. Egy idő után nehéz ebből a spirálból kikerülni, ezért ne tologassuk, ne sakkozzunk a befizetésekkel!
Tipp: ha csoportos beszedési lehetőséget aduk a szolgáltatóknak, a cég automatikusan levonja a számlánkról a közüzemi díjat, így biztosan nem felejtjük el.

Váltsatok zuhanyzásra, állítsátok alacsonyabb hőfokra a bojlert!

Bár a kisgyerekeket általában fürdetjük, fokozatosan térjünk át a zuhanyzásra, ami negyedével csökkenti a vízfogyasztást. A bojlerek hőfokának alacsonyabbra állításával is jelenetős energiát spórolhatunk (van olyan ismerős család, ahol a melegvíz 60 fokra van állítva…).

Mosás – teli mosógép, alacsonyabb hőfok

Néha elcsábulunk és féltötettel vagy 1-2 ruhadarabbal indítjuk el a mosógépet – figyeljünk erre is! Kizárólag teljes töltettel működtessük a mosógépet!
Nagyon kevés ruhának van szüksége magas hőfokon való mosásra, általában elég a 30 fok. Ha nem muszáj, nem moss magas hőfokon, a víz felmelegítséhez szükséges energiát megspórolhatod, ill. gyakran elég a rövidebb program is. Az állandó magas hőmérsékleten való mosás ráadásul tönkreteszi a ruhákat is.

  

Spórolás az árammal

Sok olyan műszaki cikk van, ami bár nem használunk állandóan, mégis állandóan az áramkörben vannak. Ilyenek általában a TV, média eszközök – kössük őket kapcsológombos hosszabbítóra és ha nem használjuk őket, az elosztót kapcsoljuk ki. Tegyünk ugyanígy a konyhapulton is: a mikrót, kávéfőzőt, dagasztógépet, vízforralót kössük egy hosszabbítóra, csak akkor adjunk áramot az elosztóra, ha valamelyiket használni akarjuk.
 

Cikkünk nem kívánt teljeskörű lenni, saját családi tippjeinket szedtük össze és írtuk le – ha további ötleteitek vannak, e-mailben várjuk szívesen!

Vizaverné Horváth Zsófia
Szombathelyimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére