Jelenlegi hely

Nemzeti ünnep a kastélyokban

A március 15-i hosszú hétvégén a kastélyokban, műemléképületekben és parkokban sokszínű programok lesznek: tematikus tárlatvezetések, túrák, előadások, nyomozós játék és kézműves foglalkozások. Mutatjuk a 14 helyszínt Tatától Sümegig:

Tata – Nemzeti ünnep az Esterházy-kastélyban

A hétvége folyamán a kisgyermekes családok az 1848-as forradalomhoz kapcsolódó kézműves programokon vehetnek részt, amely során kokárdát és nemzeti színű forgórózsát készítenek, valamint az Esterházy huszárezred tarsolyát festik és díszítik. Mindeközben a Bécsi szalonban barokk ruhás fotózás deríti jókedvre a vállalkozó kedvű 6-12 év közötti gyermekeket. 

Mindhárom napon tematikus tárlatvezetések indulnak, illetve az érdeklődők egy kincskereső feladatlappal is felfedezhetik a kastély érdekességeit. 

2890 Tata, Hősök tere 9/A.

Bajna – Nemzeti ünnep a Sándor–Metternich-kastélyban

Az ünnepi tárlatvezetések mellett izgalmas kávéházi beszélgetések, stratégiai társasjáték és kézműves foglalkozások is lesznek.

Bajna, Sándor-Metternich-kastély, 2525 Bajna, Rákóczi Ferenc utca 1.

Dég – Nemzeti ünnep a Festetics-kastélyban

A forradalom és szabadságharc ünnepén 14 és 17 óra között kézműves foglalkozással várnak a Festetics-kastélyban, amelynek keretében hajcsatokat és nyakkendőket is lehet készíteni. Légy te is huszár, fotózkodj a kastély portikuszán, jelmezben! 11 és 14 órakor közös parkséta lesz, ahol izgalmas dolgokat hallhattok a kastélyról és környezetéről. 

Dég, Festetics-kastély, 8135, Dég, Hunyadi utca 11.

Nádasdladány – Nemzeti ünnep a Nádasdy-kastélyban

Interaktív, ünnepi tárlatvezetés korhű ruhákban, Egyed Brigitta színésznő tolmácsolásában, vezetett séta a kastély körüli park történetéről, valamint bemutatják az épület még nem felújított részeite is, ahol az egykori kápolnát és a pinceszintet is láthatják az érdeklődők. A vállalkozó kedvűeket pedig nyomozós játékra hívják.

Nádasdladány, Nádasdy-kastély, 8145 Nádasdladány, Kastélypark 1.

Füzérradvány – Ünnepi program a Károlyi-kastélyban

Március 16-án változatos programok lesznek: a reformkori hagyományokat megidéző táncbemutatókat lehet megtekinteni, a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társaság előadásában. Tárlatvezetések, időszaki kiállítás, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz köthető relikviákat mutatja be, „Forradalmi” parkséták. A kisgyermekes családoknak kézműves foglalkozást szerveznek, amelynek keretében Déryné kalapot és huszárcsákót készíthetnek.

3993 Füzérradvány, Károlyi-kastély, gróf Károlyi Ede út 1.

Majk – Hazafias gondolatok a Kamalduli remeteségben

Március 15-én pénteken, 16 órától Forgács József oroszlányi filmrendező vetítéssel egybekötött előadását nézhetik meg a látogatók „Hazafias nevelés a népi tanítói hivatásban” címmel. A kiállításon Gulyás Mária majki néptanító hagyatékát ismerhetik meg az érdeklődők.

Majk, Kamalduli remeteség, 2840, Oroszlány, Majkpuszta

Ozora – Nemzeti ünnep a várban

Tudtad, hogy Ozora Petőfi Sándor életének egyik fontos állomása volt? Vándorszínészként itt lépett fel először, 1841-ben. Emlékét a község központjában lévő Nagyvendéglő épülete őrzi, amelyet március 15-én, bővített tárlatvezetés keretében lehet meglátogatni. A kisgyermekes családokat kézműves foglalkozással várják: kokárdát, pártát, huszárcsákót készítünk együtt, a legbátrabbak a huszárvágtát is kipróbálhatják a kertben, fából készült vesszőparipán.

Ozora, Pipo várkastély, 7086 Ozora, Várhegy utca 1

Szabadkígyós – A kastély titkai: Március 15-i programok a Wenckheim-kastélyban

Programok:
„Kastély titkai - Séta a mindent tudó komornyikkal!” A túra során az érdeklődők felfedezhetik a kastély elzárt, titkos területeit, pincétől a padlásig.
Dr. Valastyán Pál jogász előadása: A Szent Korona titkai A koronakutató közel három évtizede foglalkozik a Magyar Szent Korona történetével, kialakításával és a hozzá fűződő legendákkal.

Wenckheim-kastély, 5712 Szabadkígyós, Áchim András utca 23.

Pécs – Huszár vagy szpáhi?! - Tematikus gyerekprogram a Jakováli Haszán Dzsámiban

Tematikus gyermekfoglalkozás keretében megismertetik a magyar huszárság kialakulását, és az oszmán szpáhikat. Ali és János könnyűlovasok életét játszák újra a gyerekek, miközben felfedezik a korabeli viseletet, fegyverzetet, virtusokat. A foglalkozás a huszárság kialakulásának legelső fázisára koncentrál, a keleti könnyűlovas katonaság felbukkanására, csapategységgé alakulására és az oszmán hódoltságban betöltött szerepére. 

A foglalkozás családoknak, osztályoknak, gyermekeknek, pedagógusoknak is szól. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Pécs, Jakováli Haszán Dzsámi, 7623 Pécs, Rákóczi út. 2.

Szántódpuszta – Nemzeti ünnep Hermann Róbert történésszel

Egy igazán izgalmas és rendhagyó program a történelem szerelmeseinek:

Igazi “kulisszajárás”, melynek során az egyébként nem látogatható helyeket lehet majd felfedezni:
– 1848-1865 között épült Ádám-pince teljes hosszát fel lehet fedezni, mely a kápolnadomb alá 70 méter mélyen húzódik. 
– lesz lehetőség felmenni az 1735-ben épített, majd 1820-ban felújított kápolna tornyába a korabeli falépcsőn.
– a bátrabbak egy létrán mehetnek fel a góré épületébe, ahol a 80-as években tárolták a lóversenyek kellékeit és még a mai napig is megtalálható jó pár ezek közül.
– a korábbi helytörténeti kiállítás egy egyedülálló néprajzi épületben volt látható régebben és most újra, a tervezett felújítás előtt utoljára lehet megnézni a füstös konyhát, a döngölt földű szobát.
– és a túra vége az Öregcsárda pincéje lesz, ahol egykor borozó működött, fel lett újítva és most először mutatják meg.

16.30 órától pedig Hermann Róbert történész, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc szakértője mesél majd a történelmi eseményekről az Akvárium épületében, kitérve a somogyi és szántódpusztai érintettségre.

Szántódpusztai Majorság, 8266 Szántód, Szántód puszta 1.

Komlódtótfalu – Becsky-Kossuth-kúria

Az óránként induló tárlatvezetéseken az 1848–49-es forradalom és szabadságharc legfontosabb eseményeit idézik fel. „Légy te is szabadságharcos!” nyomozós játék, ajándék kokárdáért cserébe.

Komlódtótfalu, Becsky-Kossuth-kúria, 4765 Komlódtótfalu, Kisfaludy út 32.

Somogyvár – Vezetett séták a Romkertben

Az Emlékhely vezetett sétákat szervez a Romkert területén. A tárlatot Jancsekity János fogja tartani, akitől rengeteg érdekességet hallhattok majd az egykori apátság történetéről.

Somogyvár, Szent László Nemzeti Emlékhely, 8698 Somogyvár, Besliahegy 64.

Sirok – Ünnepi hétvége a Siroki várban

Részletek hamarosan…

Siroki vár, 3332 Sirok, 0193 hrsz

Sümeg – Nemzeti ünnep a Püspöki Palotában

2024. március 15-én az állandó kiállítás ingyenesen látogatható, és további két programot ajánlanak a látogatók számára:

  • ANGYALOK KENYERE: Tematikus tárlatvezetés, melynek során első alkalommal mesélnek a barokk kor étkezési szokásairól és érdekességeiről.
  • TÁNCOLÓ FALAK – ARCHITEKTURÁLIS VETÍTÉS A BELSŐ HOMLOKZATRA (A vetítés 18:48-kor kezdődik.)

Sümeg, Püspöki-palota, 8330 Sümeg, Szent István tér 8.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére