Jelenlegi hely

Milyenek a kórosan nárcisztikus emberek és mit tehetsz, ha családtagként, barátként érintett vagy?

Megfulladok. Egyszerűen nincs erőm. Hogy történhetett ez? Hiszen minden olyan tökéletes volt!

Szinte a gondolataimban olvastál. Mindig tudtad, mire van szükségem.

Kedves, figyelmes, odaadó voltál. Melletted csodálatosnak éreztem magam.

De most csak a hiány és fájdalom van. Nem hiszek magamban. Képtelen vagyok kimozdítani magam ebből az állapotból. Nélküled semminek érzem magam. De te már nem figyelsz rám. Nem szólsz hozzám.

A hallgatásoddal büntetsz.

Biztos valami rosszat tettem. Valamit elhibáztam. Nem figyeltem rád eléggé. Cserben hagytalak. Hiszen segítenem kell neked. Hiszen te csodálatot érdemelsz.  Hiszen nélküled senki vagyok.

Oh, de mintha megint minden csodálatos lenne! Hiszen megígérted, hogy minden jó lesz, hogy fontos vagyok neked, hogy odafigyelsz rám és az érzéseimre!

Megígérted, s most hiszek neked. Hiszen te fantasztikus, sikerre született ember vagy! Csak a sok rosszakaród folyton bánt.

De én megmentelek!

De mi lesz velem? Érzek én még egyáltalán valamit? Merek érezni bármit is?

Nehogy megbántsalak az érzéseimmel, gondolataimmal, véleményemmel… Inkább nem gondolok semmit. Nincs véleményem.

Nélküled értéktelen vagyok, csak te vagy!


A nárcisztikus kifejezés manapság lassan szitokszóvá lesz. Holott egészséges nárcizmusra, önszeretetre mindannyiunknak szüksége van.

Fontos képesnek lennünk kialakítani egészséges önbecsülésünket. Ha valamilyen bántás, frusztráció ér bennünket, akkor vagyunk képesek visszatalálni belső egyensúlyunkhoz, ha van megfelelő mértékű önszeretetünk.

De ha szétnézünk a környezetünkben, akkor láthatjuk, hogy sok a traumatikus gyermekkorral, korai sérülésekkel bíró ember.

S vannak közülük szépszámmal, akikből felnőtt korukra kórosan nárcisztikus személyek válnak.

Ők szülők, rokonok, szerelmek, barátok. Ha egy ilyen kapcsolat elszenvedői vagyunk, hosszú időbe telhet, míg felnyílik a szemünk.

Egy nárcisztikus személy sokszor nagyon lehengerlő, magabiztos, ezért vonzóak mások számára. Olyan partnert keres magának, aki csodálja, támogatja őt, megadja számára a szükséges figyelmet.

A kapcsolat elején tökéletesnek látszik. Nagyon igyekvő. Kitalálja a gondolataidat is.

De egyre többször azt érzed mikor beszélgettek, hogy nem igazán figyel rád.

Vagy magát fényezi, vagy magát sajnáltatja.

Arra vágyik, hogy állandóan dicsérd, halmozd el bókokkal, ájulj el tőle.

A kapcsolatokat (szerelmi, baráti, családi) a személyes céljai érdekében használja.

Az a fontos nekik, hogy azokat hogyan fordíthatja saját hasznára, az, hogy a másikban mi zajlik, nem fontos  a számára.

Nem képes empátiára.

Sokszor frázisokat ismétel olyan helyzetekben, mikor együttérzést kellene mutatnia, mert megtanulja mi a társadalmi elvárás, de ez a késztetés nem belülről jön.

Ha már úgy érzi, nem tudsz neki elég csodálatot adni, nem tud kellően kihasználni, kezded hallatni a hangodat, érzéseidet, akkor elege kezd lenni belőled, követelőzőnek tart.

Azt mondja, neked semmi sem elég. Félreérted. Túlmagyarázod. Túl érzékeny vagy.

Benned van a hiba.

S ezt számtalanszor közli veled: te vagy a hibás. Ő soha, semmiben.

Aztán ha azt érzi eleged van, ha felrebben a lehetősége annak, hogy kilépsz ebből a kapcsolatból, akkor startégiát vált, ígér fűt-fát, hogy megváltozik, csak maradj mellette.

Ajándékokkal halmoz el. De csak addig tart ez a viselkedése, amíg azt nem érzi, hogy megint minden úgy történik, ahogy ő akarja. Hogy ő irányít, ő a valaki.

Ha megfordult a fejedben a gondolat, hogy egy nárcisztikus kapcsolatban élsz, akkor keress fel hozzáértő szakembert, egy pszichológust, aki segít megérteni, mi is történik veled. Érdemes támogató csoportokat keresned, ahol hozzád hasonló sorsú társakkal találkozhatsz.

Árvay Zsófia - Fehér Hajnalka

szakpszichológusok

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére