Jelenlegi hely

Mikor szükséges vérvételre menni?

A vérvétel tulajdonképpen egy analitika alapján készült precíz képet mutat az egészségügyi állapotunkról. Sokan bizonyos tünetek miatt, vagy prevenciós jelleggel veszik igénybe ezt a fajta diagnosztikát, de milyen egyéb helyzetben lehet érdemes a vérvétel beiktatása? Ezekre, és más vérvétellel kapcsolatos kérdésekre is választ kapunk az alábbi cikkből!


Képek forrása: pexels

Mi a vérvétel és hogyan zajlik?

A vérvétel segít az egészségügyi állapot felmérésében, és panaszok esetén a pontos diagnózis felállításában is, emellett még prevenciós célt is szolgálhat. Amikor a tünetek mögött többféle betegség is sejthető, olyankor az orvos elsőkörben általában beutalót ad egy vérvételre. 

Maga a vérvétel igazán gyors és szakszerű eljárás, amit egy egészségügyi szakasszisztens, vagy egy képzett nővér is könnyedén el tud végezni. A vizsgálat gyakran éhgyomor típusú, így a reggeli órákban ki kell hagyni az étkezést, hiszen a bevitt tápanyagok torzíthatják az eredményeket. A vérvétel előtt lehetőleg ne szedjünk be vitaminokat és maximum 1-2 dl vizet igyunk a vizsgálat előtt. 

A mintavételkor a nővér fertőtlenítést végez a tűszúrás helyén, majd az érelszorító felhelyezése után megkéri a pácienst, hogy szorítsa ökölbe a kezét, és nyújtsa ki a karját lefelé néző irányban. Ezután az erre alkalmas helyen a megfelelő technikával megtörténik a tűszúrás, majd a vizsgálat típusától függően 3-4 fiolányi mintát vesznek. A felcímkézett fiolák ezután laborvizsgálatra kerülnek. 

A páciens ilyenkor az összesen 5-6 liter véréből körülbelül 20-30 millilitert ad, ezért szükség szerint javasolt a vérvétel után kicsit pihenni. Aki szédülősebb, annak érdemes magával vinnie egy szelet csokoládét és folyadékot is; a nap során pedig javasolt a szokásosnál több vizet inni. A minták eredményei jellemzően már aznap kiderülnek, így nem kell erre sokáig várnia a páciensnek. 

A laboreredmény és az egyéb kiegészítő vizsgálatok alapján az orvos pontosan meg tudja állapítani, hogy mi a diagnózis. Ennek tudatában beállítja a megfelelő gyógyszerezést, és esetleg életviteli változásokat is javasolhat. 

Milyen esetekben lehet szükséges a vérvétel?

A vérvétel igazán gyors és pontos eredményt adó vizsgálati módszer. Jellemzően akkor van rá szükség, amikor valamilyen rejtélyes tünetegyüttessel állunk szemben. Ilyen például a nem múló krónikus fáradtság, ami ellen hiába szedünk vitaminokat és ásványi anyagokat: tudjuk, hogy valami így sincs rendben. A vérvétellel kimutathatóak a szervezetben lévő gyulladások, és bizonyos szervek működésére utaló paraméterek alapján, a probléma forrása is diagnosztizálható. 

A Covid-19 sokak számára okozott nehéz, vagy éppen szomorú időket. Ahhoz, hogy a koronavírus ellen termelődő antitestek meglétét és mennyiségét fel lehessen mérni, szintén vérvételre van szükség. Az antitestek jelenléte jellemzően azt mutatja meg, hogy a szervezetünk találkozott-e már korábban a koronavírussal, és az immunrendszer megadta-e a szükséges válaszreakciót. Ezzel a szerológiai laborvizsgálattal kimutatható, hogy átestünk-e már a fertőzésen, és milyen mértékben vagyunk védettek: tehát mekkora mennyiségben van jelen testünkben az antitest.

Amennyiben prevenciós jelleggel fordulnánk orvoshoz, úgy a laborvizsgálaton az általános egészségi állapot is felmérhető. Jellemzően ekkor egy kislaborra kapunk beutalót, így biztonyos értékeket csak elnagyolva láthatunk. Amennyiben valahol kiugrás tapasztalható, ott érdemes további, részletesebb vérvétellel is utána menni a problémának. 


Képek forrása: pexels

Prevenció, kontroll és krónikus betegségek esetén is hasznos

Jellemző, hogy bizonyos prevenciós eljárások és szűrővizsgálatok is megkövetelik a vérvételt. Rendszeres időközönként érdemes ennek alávetni magunkat, hiszen akár komolyabb betegségek is kiszűrhetőek vele. 

A kislabor tulajdonképpen az általános egészségügyi állapotot, és az anyagcsere funkcióit méri fel. Krónikus betegségek vagy allergiás, intoleranciás eseteknél is szükség lehet a vizsgálatra. A vérvétel segít felfedni a szervezetben lévő gyulladásokat és fertőzéseket. Emellett ellenőrizhetőek vele a pajzsmirigy,  vese- és májfunkciók, valamint fény derülhet a koleszterin, inzulin és a cukor állapotára is. 

A nagylabor esetén viszont ennél sokkal több paramétert vizsgálnak: itt már kiderülnek a szervi és anyagcseréhez kötődő problémák is, de akár a vérképző rendszer működésére és a szervezetben lévő gyulladásokra is fény derülhet.

Amennyiben daganatos betegség gyanúja lép fel, úgy érdemes mielőbb kivizsgáltatni magunkat egy nagylabor keretein belül. Ugyanis minél előbb közbe tudunk avatkozni, annál nagyobb esély lehet a teljes gyógyulásra. Ma már az időben feltárt rákos megbetegedések nagy része gyógyítható, így nem érdemes halogatni a vérvételt. Emellett a gyógyultak számára is fontos a kontroll vizsgálaton történő részvétel. 

A vérvétel tehát sokat segíthet bizonyos betegségek kiderítésében, megelőzésében, és az aktuális vagy gyógyult állapot nyomon követésében. Beutalójával érdemes minél hamarabb felkeresni egy jó nevű magánklinikát, ahol kedves és szakképzett munkatársak fogadják!

Szponzorált tartalom

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Pályázat típusa:  rajz, versíró és fotópályázatBeküldési határidő: 2024. március 8.Korcsoport: általános és középiskolás diákok, akik az EDUVIZIG területén tanulnak (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom Vármegye valamint Vas és Veszprém Vármegye egy része)
„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

Pályázat típusa: rajzpályázatBeküldési határidő: 2024. április 15.Korcsoport: 8 - 15 év közötti általános iskolás diákok 2 kategóriában
Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Ugrás az oldal tetejére