Jelenlegi hely

Január 18-ig adható be az iskolakezdés halasztásához a kérelem!

Amikor behozták, hogy 6 évesen kötelező iskolába menni, sok szülő érezte úgy, hogy elvették tőle a döntés lehetőségét. De szerencsére az első viharfelhők elmúltak, és van lehetőségük mégis a szülőknek kérvényezni, hogy 1 évre oviban maradhasson a gyermekük, viszont nagyon figyeljetek a határidőre, mert ha lejár, már nincs mód kérvényezni!

Amennyiben a szülő (gyám) valamilyen okból úgy látja, hogy tanköteles korú gyermeke még nem érett az iskolakezdésre, úgy az OH-hoz (Oktatási Hivatalhoz) nyújthatja be kérelmét december 28-tól 2022. január 18-ig. Természetesen ez fordítva is lehetséges. Ugyanitt nyújtható be a kérelem annak a szülőnek (gyámnak), akinek még nem tanköteles a gyermeke, de szeretné, ha szeptemberben az megkezdené az iskolát.

De ki a tanköteles?

Az a gyermek, aki abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik. Indokolt esetben a szülő kérheti további egy nevelési évig, hogy gyermeke óvodában maradhasson, de kizárólag egy alkalommal és egy nevelési évre lehet kérelmezni. 

Ha a Pedagógiai Szakszolgálat bizottsága javasolja szakértői véleményében, hogy a gyermek további egy nevelési évig óvodai nevelésben részesüljön, a szülői kérelem benyújtására nincs szükség! Ilyenkor a szakértői véleményt az óvodában kell bemutatni, az óvoda pedig annak alapján berögzíti az óvodában maradás tényét. De ha ez a szakértői vélemény január 18-ig nem készül el, akkor természetesen a szülő is kérelmezheti!

Az Oktatási Hivatal az eljárása során azt vizsgálja, hogy a gyermek értelmi, lelki, szociális és testi fejlettségének állapota eléri-e az iskolába lépéshez szükséges szintet. A kérelemhez nem kötelező mellékletet csatolni, de ha a szülő nem mellékel kérelméhez igazoló dokumentumot, vagy azokból nem lehet minden kétséget kizáróan megállapítani a gyermek fejlettségi szintjét, az Oktatási Hivatal pedagógiai szakértői bizottság kirendeléséről gondoskodik.

Hogyan küldhető be?

Az Oktatási Hivatal honlapján már elérhető a kérelmezést támogató formanyomtatvány, amely valamennyi szükséges adatot tartalmaz, és amelyet a szülők ügyfélkapun vagy postán is eljuttathatnak az OH-hoz. A dokumentum ITT érhető el, további bővebb tájékoztatást pedig ITT találtok

Figyeljetek a határidőre, mert lejárata után már nem kérvényezhetitek az ovódában maradást!

Makai Marianna - Kecskemétimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Ugrás az oldal tetejére