Jelenlegi hely

Ha megbetegszik a gyerek, tényleg nem mehet 10 napig suliba, oviba? Utánajártunk!

A hírek arról szólnak (pl. ITT és ITT), hogy ha bármilyen banális fertőzést összeszed a gyerkőc, akkor 10 nap kötelező otthonlét következik, azaz nem mehet közösségbe. Hiszen nem lehet tudni, hogy a koronavírus áll-e a háttérben...

Hogy ez milyen hatással lenne a nagyszülőket és a munkahelyüket is féltő, a szabadságukat már kimerített szülőkre, abba belegondolni is rossz...

Hiszen, ha két-három testvér pár nap eltéréssel szed össze egy náthát, az zsinórban akár 3 hét otthonlétet is jelentene.

Mi Imami szerkesztők is erősen értintettek vagyunk a magunk 2-3-4 gyerkőcével,  így több fronton is utánajártunk a kérdésnek: mi szerepel a hatályos járványügyi előírásokban, és 3 nappal az iskolák megnyitása után mi a gyakorlat?

Hogy is szól a koronavírussal kapcsolatos eljárásrend?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban c. dokumentumának 2.2. a) pontja alapján

az un. "gyanús", enyhe tünetekkel bíró beteg otthoni elkülönítése kötelező.

De ki minősül "gyanús" esetnek?

Minden olyan személy, akire teljesülnek a klinikai kritériumok. (2.1.1)

És mik azok a "klinikai kritériumok", ami miatt otthon kell tartani a gyermeket?

  • láz
  • köhögés
  • nehézlégzés
  • hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya
  • kevésbé specifikus tünetek, de szintén elkülönítésre van szükség: fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés esetén. (2.1.1)

Ezek tehát azok a tünetek, amik koronavírusra utalhatnak.

Az otthoni elkülönítés (tehát a közösségbe járási tilalom) feloldásának szabályait az 5. sz. melléklet 2. pontja tartalmazza, ami így szól: 

Otthonában elkülönített beteg/fertőzött gyógyultnak nyilvánítandó, ha 

  • a beteg legalább 3 napja láztalan,
  • légúti tünetei megszűntek, és
  • a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt.
Eddig tartottak a száraz szabályok, amiből tényleg az olvasható ki: ha megbetegszik a gyerek, legkorábban 10 nap múlva mehet közösségbe.

Mi a gyakorlat?

A fenti szabályok június óta érvényben vannak, de eddig nem sok jelentőségük volt, hiszen a gyerekek nem jártak iskolába.

Még csak néhány nap telt el az intézmények megnyitása óta, így nincs sok tapasztalat, de megpróbáltunk utánanézni, hogy mi történik, ha megbetegszik egy óvodás, vagy iskolás? Meddig kell vele otthon maradni?

Kerestünk házi gyermekorvosokat, óvodákat és iskolákat, hogy megkérdezzük:

mit tudnak a 10 napos szabályról?

Volt, aki nem is hallott róla.

Olyannal is találkoztunk, aki szerint a gyerekorvos dönti el, hogy mikor engedi újra a gyermeket közösségbe.

Általában nagy volt a bizonytalanság.

Az általunk megkérdezett  oktatási és egészségügyi szakemberek közül eddig senki sem erősítette meg, hogy a "10 napos otthon maradás" most élő gyakorlat lenne, ha a fenti tünetek valamelyikét produkálja egy gyermek.

Ez persze nem zárja ki azt, hogy máshol 10 napot otthon kell töltenie a beteg gyereknek... (Ha ilyenről van tudomásod, vagy épp veletek történt meg: írd meg nekünk!)

FRISSÍTÉS:
Cikkünk hatására többen jeleztétek, hogy az orvosok igenis tudnak a 10 napos szabályról és betegség esetén alkalmazzák is azt. Köszönjük a visszajelzéseket!

Arról is kaptunk nem hivatalos információt, hogy a szakemberek dolgoznak egy olyan megoldáson, ami 

segíti a járvány terjedésének a fékezését, de ésszerű és betartható lesz szülők, pedagógusok és az egészségügyi szakemberek számára is a gyermek betegsége esetén. 

Mi már nagyon várjuk, hogy megismerhessük ezeket a megoldásokat és amint hírt kapunk róla, megosztjuk veletek!

Addig is nézzük, hogy Debrecenimami szerint mit tehetünk szülőként, hogy lehetőleg elkerüljük a megbetegedést. Természetesen amellett, hogy betartjuk az ajánlásokat: maszk viselése, gyakori és helyes kézmosás, távolságtartás...

Mit tehetünk mi szülők? 

A legnehezebb feladat a láthatatlan ellenfélre és helyzetekre felkészülni, reagálni. Szülőként ismerjük a gyermekünket, tudjuk a gyenge pontjait. Ezekről beszélgessünk vele. Mi naponta reggel megbeszéljük a kocsiban, hogy lehet akárki vagány egy szál pulóverben a hideg iskolaudvaron, de a tüdőgyulladás neki is fájni fog. És persze megesketem őket, hogy felveszik az őszi szélben a kabátot, sapkát.

Lássuk, hogy mi segíthet az immunrendszerünk erősítésében, gyermekünk és saját egészségünk megőrzésében!

Táplálkozás

Az alapja az immunrendszer egészségének.
Aki megfelelő mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget, vitamint, rostot, ásványi anyagot visz be a szervezetébe, jóval kisebb eséllyel betegszik meg. Ez tény. És az is, hogy bármennyire finom, a chips-be, a csokiba nem terem vitamin.

Ha magától nem eszi, kössetek alkut: csak akkor van a vágyott nasi, ha előtte megeszi az adott gyümölcsöt. Az első néhány alkalommal tiltakozik majd - ne felejtsük el, gyerek, ez a kötelessége - de ne add fel! Hamar megszokták a fiaim is, és ma már kérik azt az almát, szőlőt.

Öltözködés

Jelszó: rétegesen!
Lehet, hogy 25 fokot mutat az időjáráselőrejelzés, de majd maximum délben, nem a reggeli iskolába indulós órákban. Induljon hosszú nadrágban, pulóverben, azt rá lehet dobni a szék támlájára. Könnyebb is felkapni, ha szellőztetnek az iskolában. Legyen egy-egy pót ruhadarabok, egy pulóver, lányoknak a szoknya alá felvehető leggings lehet a táskában, az iskolai szekrénybe hagyva.

Mozgás, szabad levegő

Igen, a futkározás is erősíti az immunrendszert, nem csak az izmokat. Pláne ha közben ezt a szabad levegőn teszi. Iktassatok be egy-egy sétát, parkolj messzebb a céltól, rendezzetek egy futóversenyt, mászóversenyt. Napi 20-25 perc is nagyon sokat tud jelenteni.

Vitaminpótlás

Ez az, ami a legkönnyebbnek tűnik, hiszen megvesszük azt a doboz vitamint, és pipa. Ki kell ábrándítsalak, azért annyira nem egyszerű...

Mit is kellene erősíteni, pótolni? Mi legyen a vitaminkészítményben? Mennyi kellene egy nap? Csak a gumicukrot eszi meg a gyerek, vagy jöhet a kanalas is?

Megannyi kérdés... szülő legyen a talpán, aki a mostani helyzetben tudja, hogy mit és hogyan...:)

Az erő és az egészség legyen Veletek!

ADL - Debrecenimami 

Gellén Nóra - Pécsimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Iskolai zaklatások, bullying, cyberbullying - Tehetünk ellene?

Iskolai zaklatások, bullying, cyberbullying - Tehetünk ellene?

Az elmúlt hetek történései, tragédiája sokunkat sokkolta. Egyre több eset lát napvilágot az iskolai zaklatás témakörében, sajnos időnként tragikus végkifejlettel. Megelőzhető lenne a probléma? Mit tehetünk szülőként? Erről kérdeztük Szigeti Mónika, klinikai szakpszichológust, a Somogy Megyei Pedagógai Szakszolgálat főigazgatóját.
Cinkos anyák - avagy kinek a feladata a házi feladat?

Cinkos anyák - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Őszi bakancslista - pogramajánló

Bakancslista őszre: keressük a kalandokat!

Nehéz az őszre hangolódni egy ilyen ajándékba kapott csodálatos strandidővel szeptember elején. Őszi bakancslistánkra összegyűjtöttünk sok-sok kalandlehetőséget és ötletet. Kiránduljatok sokat, gyűjtsétek be az utolsó meleg napsugarakat!
Csak pozitívan - az osztályban! Ajándék letölthető plakátok iskolásoknak!

Csak pozitívan - az osztályban! Ajándék letölthető plakátok iskolásoknak!

Rosszabb pillanatokban sokat tud segíteni egy jó szó, kedves gondolat. Erősebbé tesz, ha tudjuk, hogy a felhők felett mindig kék az ég. Készítettünk Nektek egy kis ajándékot az iskolába, hogy ne felejtsétek el az ég színét a szürke napokon se!
Ugrás az oldal tetejére