Jelenlegi hely

Egészséges zserbó és mézeskalács recept!

Sokan vagyunk úgy vele, hogy tudjuk-tudjuk, életmódot kellene váltani, de most még itt a karácsony, a szilveszter, azt még megvárjuk, majd utána… A halogatással nem megyünk semmire, vágjunk bele bátran most azonnal! Ha ilyenkor nem szedünk magunkra plusz kilókat, akkor azzal már nem is kell később megküzdenünk, ne nehezítsük hát meg a saját dolgunkat!  

Az alábbi receptekben bio tönkölybúzából készült teljes kiőrlésű lisztet használunk, de érdemes megbarátkozni a rizsliszttel, vagy zabliszttel is. Alapszabály, hogy utóbbiaknál azért érdemes legalább 1/3 arányban tönkölybúza-lisztet is használni, hogy a süteményünk biztosan jól sikerüljön. Az alábbi recepteknél mézet használunk édesítésre, de más receptekben a cukrot nyugodtan lecserélhetjük nádcukorra, vagy a Biopont kínálatában megtalálható rizs, agávé, vagy kókuszvirágszirupra, ezzel is segítve az egészséges táplálkozást.

Mézeskalács - egészségesen:

Hozzávalók:

  • 400 gr teljes kiőrlésű bio búzaliszt

  • 80 gr bio zabliszt

  • 60 gr bio zabkorpa

  • 65 gr házi vaj vagy teavaj

  • 1 tojás fehérje

  • 3 tojás sárgája

  • 410 gr virágméz

  • csipet só

  • 1 teáskanálnyi étkezési szódabikarbóna

  • 50 gr mézeskalács fűszerkeverék

Vegyünk elő egy nagy tálat, tegyük bele a kétféle lisztet és a zabkorpát. Adjuk hozzá a sót, a szódabikarbónát és a fűszereket is, majd keverjük össze egyenletesen. A vajat olvasszuk fel, hűtsük vissza langyosra, és adjuk a keverékhez. A tojásokat egy külön tálban verjük fel, majd a mézzel együtt dolgozzuk hozzá a tésztához. Alaposan össze kell gyúrni, egy nagy gombóccá. A tésztát 2-3 órát pihentetjük a hűtőben, majd lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.

Természetesen a díszítés is egészséges, ezúttal elhagyjuk a cukormázat. A sütemények tetejét kenjük meg egy kis tojásfehérjével, így könnyebben rajta marad a dekoráció, használhatunk aszalt gyümölcsöket, kókuszreszeléket vagy diót, mandulát is. A kidíszített süteményeket 180 fokra előmelegített sütőben 3-5 perc alatt készre sütjük. A kisült mézeskalácsokat takarjuk le egy tiszta konyharuhával, így megőrzik puhaságukat.

 

Zserbó - egészségesen

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg teljes kiőrlésű bio búzaliszt (lehet tönköly is)

  • 1 kávéskanál szódabikarbóna a liszthez keverve

  • 30 dkg házi vagy bio vaj

  • 10 dkg méz

  • 1 dl házi tej

  • 2 házi vagy bio tojássárga

  • 1/2 dl valódi rum

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 25 dkg méz

  • 40 dkg darált dió

  • 40 dkg sárgabarack lekvár (lehetőleg cukor- és tartósítószer mentes)

Hozzávalók a mázhoz:

  • 10 dkg 75-80%-os étcsoki

  • kevés méz

  • kevés házi vagy bio vaj

A vajat a mézzel és a tojássárgákkal kikeverjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Ha nagyon darabos, szétesik, adjunk hozzá tejet vagy kevés vizet. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, ízlés szerint lehet több lekvárral vagy mézzel is készíteni.

A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és egyesével tepsi nagyságúra (2-3 mm vastagra) nyújtjuk. Az elsőt beletesszük a tepsibe, rákenjük a töltelék felét, jöhet a második tésztalap, arra a töltelék másik fele, majd a harmadik tésztalap. Egy óra pihentetés után alacsony fokozaton 40-45 percig sütjük. Ha kihűlt, a csokit gőz fölött felolvasztjuk, belekeverünk egy kevés mézet és vajat, majd rákenjük a süti tetejére. Hideg helyen hagyjuk megdermedni, majd felkockázzuk.


Az ünnepek alatt biztosan finomabbnál finomabb sütemények vesznek körül minket, akár hozzánk érkeznek vendégek, akár mi látogatjuk meg szeretteinket. A Biopont lisztekkel nem kell lemondanunk semmilyen finomságról, a hagyományos karácsonyi süteményeket elkészíthetjük egészséges változatban is. A Biopont kínálatában szerencsére nagyon sok olyan alapanyagot találhatunk, amelyek ilyenkor karácsonykor sem hagynak el bennünket és nagyon jó szolgálatot tesznek. Ha már a lisztet lecseréljük egészségesebb változatra, gyorsabban felszívódó, rostdúsabb, kalóriaszegényebb termékekre, máris sokat tettünk egészségünkért.

Itt van mindjárt az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio tönkölybúzából készült teljes kiőrlésű liszt. A közönséges búzához képest a bio tönkölybúza magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, és aminosav tartalma is nagyon kedvező. A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, így amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak.

Forrás: Arterego

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért vízkeresztkor szedjük le a karácsonyfát?

Miért vízkeresztkor szedjük le a karácsonyfát?

A hagyomány szerint a karácsonyi időszak lezárásának napja vízkereszt, január 6-a. Ekkor búcsúzunk az ünnepi díszbe öltöztetett fától. De miért éppen ezen a napon szokás leszedni a karácsonyfát? A válasz a keresztény ünnepkörben, a népi hagyományokban és az új kezdet szimbolikájában rejlik.
Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

A hóemberek világnapját január 18-án ünnepelhetjük, és ez kiváló alkalom arra, hogy kreatívan és vidáman töltsük el a napot. Íme néhány ötlet, hogyan lehet ezt a napot emlékezetessé tenni:
Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

A hóemberek világnapját január 18-án ünneplik. Azért esett erre a napra a választás, mert a 18-as szám vizuálisan emlékeztet egy hóember formájára: a "1" a kezében lévő seprűre, a "8" pedig a két hógolyóból álló testére.
Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Tudom hihetetlen, hogy én ennyire félek tőle…, persze, mert te tudod, hogy nem bánt, látod, hogy szép és színes, és fel is készülsz rá, de én nem! Én minden felkészülés nélkül kapom ezeket a hangokat, amire nem úgy reagálok, mint egy ember, hanem szaladok… hogy hová? Nem tudom!
Ugrás az oldal tetejére