Jelenlegi hely

Múzeum? Ünnepekre? Ingyen!

Egy-egy ünnepi hosszú hétvége ajándékba kapott nap az egész családnak. Azonban sokan tapasztaljuk azt, hogy gyerekekkel nem lehet az egész napot otthon tölteni. A szabadban eltöltött órák mellett érdemes a kultúrára is időt szakítani. Néhány olyan múzeumot ajánlunk most nektek országszerte, ahol az egész család talál látnivalót, és még a belépés is ingyenes lehet.

Szerencsére ma már nem poros tárlók és besárgult könyvlapok közé kényszerítjük a családot, ha múzeumba megyünk! Egyre több olyan izgalmas hely van az országban, ahol kötelező játszani, egyenesen pacsálni, állatot simogatni vagy villámokat készíteni! És, hogy ne legyen hatalmas kiadás, összegyűjtöttük, hogyan maradhatna egy kis pénz a családi kasszában a kirándulás mellett.

1. Bálint Ágnes Emlékház
2220 Vecsés, Barcsai utca 1.
Telefon: 06-29/350-676; +36-20-383-4339
Nyitvatartás: minden hónap első vasárnapján 10-18 óráig márciustól decemberig (januárban és februárban zárva)

Ki ne emlékezne az ikonikus mesékké vált Futrinka utca, Mazsola és Tádé, Kukori és Kotkoda, Frakk, a macskák réme, Vízipók csodapók mesefilmekre és szereplőikre? A mesebeli hangulatú régi házban a földszinti szobák az írónő életét mutatják be eredeti bútoraival, használati tárgyaival, bábjaival, rajzaival. Az emeleti játékszobában az egyik lánya által gyűjtött régi játékokból nyílt kiállítás, a csodaszép babaházakat már a Fábry showban is megnézhette a közönség. Az udvaron, a kertben szépidőbenjátszani is lehet: meseágyásban a rajzfilmek szereplőivel,gumiasztal, gokart, ügyességi játékok várják a gyerekeket.

2. Tihanyi Babamúzeum
8237 Tihany, Visszhang utca 4.
Nyitvatartás: március 15 – október 23.

Egy babagyűjtő hölgy hobbijából vált mára a régi karácsonyok gyerekjátékainak, babák, macik, pléhautók közötti nosztalgikus séta helyszínévé a múzeum. Az épület előtti kilátás a Belső-tóra, Tihany utánozhatatlan hangulata egyedülálló helyszín a családi kiránduláshoz. A Belső-tó mellett szabadidőpark, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park mezején a ürgekolónia meglesése, a Levendula ház Látogatóközpont újabb lehetőségek rácsodálkozni a Félsziget szépségeire.

3. Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely
6000 Kecskemét, Gáspár András utca 11.
Nyitvatartás: egész évben

Állandó kiállításán játéktörténeti és nemzetek játékai, arisztokrata családok hagyatékai, bűvésztörténeti ritkaságok láthatóak. Műhelyében folyamatosan új és új témákkal, kézműves foglalkozásokkal, társasjáték nappal várják a kicsi és nagy látogatókat egyaránt. Idén 35 éves a múzeum!

4. Óbudai Múzeum: Játéktörténeti kiállítás
1033 Budapest, Fő tér 1.

„Játék a városban” címmel nyílt új állandó kiállítás az Óbudai Múzeumban. Budapest egyetlen állandó játéktörténeti kiállítása a város témakörében mutatja be a hazai polgári játékokat, felhagyva a hagyományos lány-fiú tematikával.

5. Szentendrei Skanzen
2000 Szentendre, Sztaravodai út

Nyitvatartás: április 1 – október 30; Márciusban hétvégenként és március 15-én nyitva.

Hatalmas területén a magyar tájegységek jellemző épitészete és épületei adnak hátteret a Kárpát-medencében élők mindennapjainak, életmódjuk és tárgyaik bemutatásának. Hogy mitől nem naftalinszagú mégsem? Az élő múzeumi helyszíneken kipróbálhatja mindenki a cipósütést, gyertyamártást, kötélverést, bőrműveskedést, a vízimolnárkodást. A Mesekert, bábszínház, gyerekgazdaság, fotóműhely, csodacsűr élménypontok felkeresése bérelt szekéren, rolleren, bicajon, vonaton… hát lehetne ez unalmas?

Tipp: Aki megőrzi a 2017-ben vásárolt belépőjegyét, annak felmutatásával második látogatása alkalmával a teljes árú belépőjegy adott napi árából 30% kedvezményt kap!

6. Szolnoki RepTár
5000 Szolnok, Indóház u. 4-6.
Nyitvatartás: egész évben nyitva

2016 őszén nyitotta meg kapuit, ráadásul október 23-án ide is ingyenes a belépés. Muzeális értékű hadirepülőgépek, helikopterek, haditechnikai eszközök, akadálypálya, játszótér, kávézó, 4D mozi, repülőgép szimulátor.

Tipp: hétvégenként ingyenes idegenvezetés egyéni látogatóknak 11 és 15 órakor!

7. Hetedhét játékmúzeum
8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4. (Hiemer-ház)
Nyitvatartás: egész évben nyitva

Gazdag játéktörténeti gyüjtemény, mely egy gazdagból szegénnyé vált kislány játékaival kezdődött. A múzeum nemcsak a játékok bemutatására vállalkozik, de elérhetővé is teszi azt a kicsiknek: a látogatás ideje alattöltöztetős baba, felhúzható kisvonat bérelhető, kikölcsönözhető a Rejtély a babaházban című társasjáték, melyet a Játékmúzeum számára Pierrotkészített.Akit pedig megérint a múzeum, haza is vihet egy darabot belőle, örökbe fogadva egy játékot.

8. Mesemúzeum
1013 Budapest, Döbrentei u. 15.
Nyitvatartás: egész évben nyitva

A „Magyar tündérmese világa” című állandó kiállításban mese utat járhat be a látogató: a meseindító üveghegyen átkelve, próbákat teljesítve, akadályokat leküzdve juthat az áhított „felekirályságig”. Báb és színházi előadások, árnyjátékok, vetítések várják a kicsiket. A gyerekek rengeteg mesekönyv közül válogathatnak, beülhetnek a hallgató-kuckóba, kipróbálhatják magukat a színpadon vagy elkészíthetik saját mesefilmjüket. 

9. Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont
9200 Mosonmagyaróvár, Szent István király út 142.
Nyitvatartás: téli időszakban (november 7 . március 31) hétfő-szerda zárva, kivétel március 15., nyári időszakban minden nap nyitva

Interaktív kiállítás, a négy szinten a négy őselem, a víz, tűz, levegő és a föld titkait fedezhetjük fel.Vízi terepasztalon lehet gátat építeni, vizet duzzasztani, vízipisztollyal lőni. Felsorolhatatlan, a sok-sok kipróbálható lehetőség a Tesla transzformátorral generált mesterséges villámlásoktól kezdve az előadásokig. Planetáriumában virtuális űrutazás, Pániklabor szabaduló játék…

Tipp: 2017. április 1-től emelkednek a belépőjegyek árai. Március 31-ig előre vásárolható a régi árakon Élménycsomag, melyet postán küldenek el és június 30-ig fel lehet használni!

10. Gyulai Almásy-kastély
5600 Gyula, Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont a Várfürdő mellett
Nyitvatartás: hétfő zárva, kedd - vasárnap 10.00 - 18.00

Hogyan világítottak és fűtöttek egykor a kastélyokban? Ki mosta a szennyest és hogyan öltözködött egy grófnő? Mit tálaltak a kastély lakóinak reggelire? Megannyi ismeretlen titok, melyet a történelem névtelen szereplői, a szobalányok, inasok és lakájok oldottak meg. Az ő titkos világukat és az arisztokraták életének mindennapi, de eddig láthatatlan apróságait leshetjük meg a felújított Almásy-kastélyban.

+1 Pannon Csillagda
8427 Bakonybél, Szt. Gellért tér 9. (bejárat a Petőfi u. felől)
Nyitvatartás: hétfő zárva, kedd - vasárnap 10.00 - 18.00; éjszakai programokra előzetes bejelentkezés szükséges

Állandó kiállítása a csillagászat és űrkutatás történetét mutatja be, de igazi szenzációja a Planetárium, az egyetlen Ultra HD felbontású digitális technikával rendelkező Közép-Európában. Mellette Távcsőparkja lehetővé teszi a nappali és éjszakai megfigyeléseket egyaránt.
 

Mikor ingyenesek a múzeumok?

A legtöbb múzeumban a nemzeti ünnepeken ingyenes a belépés: március 15-én, május 1-jén, augusztus 20-án és október 23-án. Az ingyenes belépés az időszakos tárlatokra is vonatkozik!

Múzeumonként rengeteg lehetőség adódik még az ingyenes vagy kedvezményes belépők váltására, ezt az adott múzeum oldalán ellenőrizhetjük.

Ingyenes belépésre van lehetősége az állandó kiállításokra és az időszakos kiállításokra is:

  • 6. évét be nem töltött kiskorúaknak;
  • a 70 év fölötieknek;
  • a fogyatékossággal  élőknek és maximum egy fő kísérőjüknek;

díjtalanul látogathatják a múzeumok állandó kiállításait:

  • 18 év alatti gyereket kísér max. 2 fő közeli hozzátartozó;
  • a 26 év alatti személyek minden hónap egy, a múzeum által meghatározott hétvégéjén.

Múzeumonként rengeteg lehetőség adódik még az ingyenes vagy kedvezményes belépők váltására, ezt érdemes a múzeum oldalán ellenőrizni.

Általában ilyen kedvezményes napok még pl. a Magyar Kultúra Napja, (január 22.) vagy a Kulturális Örökség Napjai, (szeptember 20-a körül)

ADL - Debrecenimami

Fotó: obudaimuzeum.hu; skanzen.hu; reptar.hu

#csaladiprogram #imami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.
Ugrás az oldal tetejére