Jelenlegi hely

Alternatívák a csokitojásra

Cukordráma - gyakran ez jut eszembe a húsvéti csokikeresés és a Mikulás-csomagokkal kapcsolatban. 
Tényleg szükséges, hogy gyerekeink csokisokkot kapjanak ezeken az ünnepeken?

Néha visszagondolok gyerekkorom egyszerű, de nagyszerű ünnepeire, amikor valóban kiskosárral a kezünkben gyűjtöttük a valódi piros tojásokat nagymamám és dédim kertjében.
Ma már általánossá vált, hogy húsvétkor eszméletlen mennyiségű és nagyságú csokinyulat, csokitojást rejtünk el a kertben, lakásban. Valljuk be, az áruházak is egyre nagyobb méretben tolják az arcunkba a különböző márkájú, minőségű, nagyságú, színű húsvéti édességeket - mi magunk sem tudunk ellenállni nekik, minden vásárláskor 1-2 újabb szerzeményt csúsztatunk a kosarunkba.

De tényleg a csokin vagy a lényeg? Vagy inkább a mókán, a boldogságon, hogy talál valamit a fűben? A szokás kialakítása rajtunk múlik, bármikor tudunk változtatni az eldugott ajándékokon! Legtöbb családban a nagyobb ajándékozás nem szokás, de a kertben, lakásban elrejtett apró ajándékok keresése igen.


forrás: pixabay

Íme néhány alternatíva az ajándékkereséshez, amihez elengedhetetlen kelléke (legalábbis nálunk) a fonott kosárka. Az itt felsorolt apróbb ajándékokat kis celofánba csomagolva, esetleg masnival összekötve. 

1. Házi kuponok: már adventben is alkalmaztuk az adventi naptárakban - előre elkészthetjük színe nyomtatóval, de akár vastagabb kartonlapokra is írhatjuk kézzel. Ha szeretnénk, elrejthetjük őket egyesével, vagy kuponfüzet formájában is eldughatjuk. Ötletek, mit írjunk rá: "Kiválaszthatod, ki meséljen ma", "Ma nem kell házimunkát végezned.", "Kiválaszthatod, hova menjünk ma sétáni."

2. Buborékfújó: ára még olcsóbb is a csokitojásnál, ezt még a nagyobb gyerekek is kitörő örömmel fogadják, hónapok múltán is használhatjuk őket!

3. Bélyegző: Nagyon sok "olcsó" boltban kapni már akár darabban vagy 10-12 darabos készletben húsvéti/tavaszi/betűs öntintázó bélyegzőt - celofánban, egyenként csomagolva siker a gyerekeknél.

4. Puzzle: kisebb csomagokba vagy kindertojás sárga tojásába 2-3 darabot elrejthetünk és a végén közösen kirakhatjuk.

5. Szélforgó: Az utóbbi években az egészen kicsitől akár a méteresekig lehet kapni a különböző dekorációs boltokban. Kölcsönzőnk előtt mi is kihelyeztünk pár darabot - legtöbb gyerek magával akarja vinni. 

6. Hajcsat - lányoknak: A kislányok imádnak szépítkezni - a különböző csomagban kapható csatokat akár egyesével is elrejthetjük. 


forrás: pixabay

7. Kisautó - fiúknak: szinte kötelező darab a fiús családokban a machbox.

8. Radír: ma már fantasztikus mekkora kínálat van belőlük! Szintén az "olcsó" boltabn fedeztem fel én is nemrég a cuki mintás radírokat.


forrás: pinterest

9. Vetőmag: akár hagyományt is teremthetünk vele, ha családi házban lakunk, de a balkonládákba is kerülhetnek belőlük. A virágok hagymáit/gumóit szintén kis csomagban elrejtjük, majd húsvét után elülteve önálló növénye lehet a gyerkőcnek.

10. Matrica/lemosható tetoválás: szintén örök klasszikus a gyerekeknél. Érdemes olyan ívben megvásárolni, amin több van, majd szétvágva kis csomagokban elrejteni.

11. Ujjbábú/kinyomtaott mese: kinyomtathatunk egy rövidebb mesét (hengerbe csavarva), elrejthetjük a fűben és a mese szereplőit ujjbábok formájában összegyűjthetik a lurkók. Este aztán indulhat a közös bábszínház!

12. Fejlesztő/színező füzetek: bár nagyobbak mint egy apró csoki, mégis beleférhet a nyuszi ajándékaiba. 

13. Nyuszis szappan: Fiúknak-lányoknak egyaránt cuki ajándék egy-egy nyuszi alakú szappan - a fürdés, kézmosás is vidámabb lesz!


forrás: pinterest

14. Kreatív csomag: Mindkét nem szeret barkácsolni - a szünet napjait tölthetjük akár hajtogatással is.

15. Belépőjegy: Lehet mozi, bábszínház, koncert vagy kézműves foglalkozásra, játszóházba szóló belépő.

16. Nyuszis mézeskalács: bár ennivaló, mégis szebb, igényesebb, dekoratívabb - húsvéti vásárokon biztosan be tudjuk szerezni őket.

Ezek mögött az apró meglepetések mögött részben "közös" élmény is megbújik - használjátok ki őket, töltsetek együtt minőségi időt!

 

Szombathelyimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Van az úgy, hogy a szakember is csetlik-botlik... ;-) Elrontja, elfelejti, elbizonytalanodik, megkérdőjelezi magát, sőt segítséget is kér. Kis-Kovácsné Vancsa Barbara írása.
A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ásd bele magad!

Ásd bele magad!

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 15.Korcsoport: 9. - 12. osztályos diákoknak
Ugrás az oldal tetejére