Jelenlegi hely

Nemzeti ünnep a kastélyokban

A március 15-i hosszú hétvégén a kastélyokban, műemléképületekben és parkokban sokszínű programok lesznek: tematikus tárlatvezetések, túrák, előadások, nyomozós játék és kézműves foglalkozások. Mutatjuk a 14 helyszínt Tatától Sümegig:

Tata – Nemzeti ünnep az Esterházy-kastélyban

A hétvége folyamán a kisgyermekes családok az 1848-as forradalomhoz kapcsolódó kézműves programokon vehetnek részt, amely során kokárdát és nemzeti színű forgórózsát készítenek, valamint az Esterházy huszárezred tarsolyát festik és díszítik. Mindeközben a Bécsi szalonban barokk ruhás fotózás deríti jókedvre a vállalkozó kedvű 6-12 év közötti gyermekeket. 

Mindhárom napon tematikus tárlatvezetések indulnak, illetve az érdeklődők egy kincskereső feladatlappal is felfedezhetik a kastély érdekességeit. 

2890 Tata, Hősök tere 9/A.

Bajna – Nemzeti ünnep a Sándor–Metternich-kastélyban

Az ünnepi tárlatvezetések mellett izgalmas kávéházi beszélgetések, stratégiai társasjáték és kézműves foglalkozások is lesznek.

Bajna, Sándor-Metternich-kastély, 2525 Bajna, Rákóczi Ferenc utca 1.

Dég – Nemzeti ünnep a Festetics-kastélyban

A forradalom és szabadságharc ünnepén 14 és 17 óra között kézműves foglalkozással várnak a Festetics-kastélyban, amelynek keretében hajcsatokat és nyakkendőket is lehet készíteni. Légy te is huszár, fotózkodj a kastély portikuszán, jelmezben! 11 és 14 órakor közös parkséta lesz, ahol izgalmas dolgokat hallhattok a kastélyról és környezetéről. 

Dég, Festetics-kastély, 8135, Dég, Hunyadi utca 11.

Nádasdladány – Nemzeti ünnep a Nádasdy-kastélyban

Interaktív, ünnepi tárlatvezetés korhű ruhákban, Egyed Brigitta színésznő tolmácsolásában, vezetett séta a kastély körüli park történetéről, valamint bemutatják az épület még nem felújított részeite is, ahol az egykori kápolnát és a pinceszintet is láthatják az érdeklődők. A vállalkozó kedvűeket pedig nyomozós játékra hívják.

Nádasdladány, Nádasdy-kastély, 8145 Nádasdladány, Kastélypark 1.

Füzérradvány – Ünnepi program a Károlyi-kastélyban

Március 16-án változatos programok lesznek: a reformkori hagyományokat megidéző táncbemutatókat lehet megtekinteni, a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társaság előadásában. Tárlatvezetések, időszaki kiállítás, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz köthető relikviákat mutatja be, „Forradalmi” parkséták. A kisgyermekes családoknak kézműves foglalkozást szerveznek, amelynek keretében Déryné kalapot és huszárcsákót készíthetnek.

3993 Füzérradvány, Károlyi-kastély, gróf Károlyi Ede út 1.

Majk – Hazafias gondolatok a Kamalduli remeteségben

Március 15-én pénteken, 16 órától Forgács József oroszlányi filmrendező vetítéssel egybekötött előadását nézhetik meg a látogatók „Hazafias nevelés a népi tanítói hivatásban” címmel. A kiállításon Gulyás Mária majki néptanító hagyatékát ismerhetik meg az érdeklődők.

Majk, Kamalduli remeteség, 2840, Oroszlány, Majkpuszta

Ozora – Nemzeti ünnep a várban

Tudtad, hogy Ozora Petőfi Sándor életének egyik fontos állomása volt? Vándorszínészként itt lépett fel először, 1841-ben. Emlékét a község központjában lévő Nagyvendéglő épülete őrzi, amelyet március 15-én, bővített tárlatvezetés keretében lehet meglátogatni. A kisgyermekes családokat kézműves foglalkozással várják: kokárdát, pártát, huszárcsákót készítünk együtt, a legbátrabbak a huszárvágtát is kipróbálhatják a kertben, fából készült vesszőparipán.

Ozora, Pipo várkastély, 7086 Ozora, Várhegy utca 1

Szabadkígyós – A kastély titkai: Március 15-i programok a Wenckheim-kastélyban

Programok:
„Kastély titkai - Séta a mindent tudó komornyikkal!” A túra során az érdeklődők felfedezhetik a kastély elzárt, titkos területeit, pincétől a padlásig.
Dr. Valastyán Pál jogász előadása: A Szent Korona titkai A koronakutató közel három évtizede foglalkozik a Magyar Szent Korona történetével, kialakításával és a hozzá fűződő legendákkal.

Wenckheim-kastély, 5712 Szabadkígyós, Áchim András utca 23.

Pécs – Huszár vagy szpáhi?! - Tematikus gyerekprogram a Jakováli Haszán Dzsámiban

Tematikus gyermekfoglalkozás keretében megismertetik a magyar huszárság kialakulását, és az oszmán szpáhikat. Ali és János könnyűlovasok életét játszák újra a gyerekek, miközben felfedezik a korabeli viseletet, fegyverzetet, virtusokat. A foglalkozás a huszárság kialakulásának legelső fázisára koncentrál, a keleti könnyűlovas katonaság felbukkanására, csapategységgé alakulására és az oszmán hódoltságban betöltött szerepére. 

A foglalkozás családoknak, osztályoknak, gyermekeknek, pedagógusoknak is szól. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Pécs, Jakováli Haszán Dzsámi, 7623 Pécs, Rákóczi út. 2.

Szántódpuszta – Nemzeti ünnep Hermann Róbert történésszel

Egy igazán izgalmas és rendhagyó program a történelem szerelmeseinek:

Igazi “kulisszajárás”, melynek során az egyébként nem látogatható helyeket lehet majd felfedezni:
– 1848-1865 között épült Ádám-pince teljes hosszát fel lehet fedezni, mely a kápolnadomb alá 70 méter mélyen húzódik. 
– lesz lehetőség felmenni az 1735-ben épített, majd 1820-ban felújított kápolna tornyába a korabeli falépcsőn.
– a bátrabbak egy létrán mehetnek fel a góré épületébe, ahol a 80-as években tárolták a lóversenyek kellékeit és még a mai napig is megtalálható jó pár ezek közül.
– a korábbi helytörténeti kiállítás egy egyedülálló néprajzi épületben volt látható régebben és most újra, a tervezett felújítás előtt utoljára lehet megnézni a füstös konyhát, a döngölt földű szobát.
– és a túra vége az Öregcsárda pincéje lesz, ahol egykor borozó működött, fel lett újítva és most először mutatják meg.

16.30 órától pedig Hermann Róbert történész, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc szakértője mesél majd a történelmi eseményekről az Akvárium épületében, kitérve a somogyi és szántódpusztai érintettségre.

Szántódpusztai Majorság, 8266 Szántód, Szántód puszta 1.

Komlódtótfalu – Becsky-Kossuth-kúria

Az óránként induló tárlatvezetéseken az 1848–49-es forradalom és szabadságharc legfontosabb eseményeit idézik fel. „Légy te is szabadságharcos!” nyomozós játék, ajándék kokárdáért cserébe.

Komlódtótfalu, Becsky-Kossuth-kúria, 4765 Komlódtótfalu, Kisfaludy út 32.

Somogyvár – Vezetett séták a Romkertben

Az Emlékhely vezetett sétákat szervez a Romkert területén. A tárlatot Jancsekity János fogja tartani, akitől rengeteg érdekességet hallhattok majd az egykori apátság történetéről.

Somogyvár, Szent László Nemzeti Emlékhely, 8698 Somogyvár, Besliahegy 64.

Sirok – Ünnepi hétvége a Siroki várban

Részletek hamarosan…

Siroki vár, 3332 Sirok, 0193 hrsz

Sümeg – Nemzeti ünnep a Püspöki Palotában

2024. március 15-én az állandó kiállítás ingyenesen látogatható, és további két programot ajánlanak a látogatók számára:

  • ANGYALOK KENYERE: Tematikus tárlatvezetés, melynek során első alkalommal mesélnek a barokk kor étkezési szokásairól és érdekességeiről.
  • TÁNCOLÓ FALAK – ARCHITEKTURÁLIS VETÍTÉS A BELSŐ HOMLOKZATRA (A vetítés 18:48-kor kezdődik.)

Sümeg, Püspöki-palota, 8330 Sümeg, Szent István tér 8.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére