Jelenlegi hely

Mikor szükséges vérvételre menni?

A vérvétel tulajdonképpen egy analitika alapján készült precíz képet mutat az egészségügyi állapotunkról. Sokan bizonyos tünetek miatt, vagy prevenciós jelleggel veszik igénybe ezt a fajta diagnosztikát, de milyen egyéb helyzetben lehet érdemes a vérvétel beiktatása? Ezekre, és más vérvétellel kapcsolatos kérdésekre is választ kapunk az alábbi cikkből!


Képek forrása: pexels

Mi a vérvétel és hogyan zajlik?

A vérvétel segít az egészségügyi állapot felmérésében, és panaszok esetén a pontos diagnózis felállításában is, emellett még prevenciós célt is szolgálhat. Amikor a tünetek mögött többféle betegség is sejthető, olyankor az orvos elsőkörben általában beutalót ad egy vérvételre. 

Maga a vérvétel igazán gyors és szakszerű eljárás, amit egy egészségügyi szakasszisztens, vagy egy képzett nővér is könnyedén el tud végezni. A vizsgálat gyakran éhgyomor típusú, így a reggeli órákban ki kell hagyni az étkezést, hiszen a bevitt tápanyagok torzíthatják az eredményeket. A vérvétel előtt lehetőleg ne szedjünk be vitaminokat és maximum 1-2 dl vizet igyunk a vizsgálat előtt. 

A mintavételkor a nővér fertőtlenítést végez a tűszúrás helyén, majd az érelszorító felhelyezése után megkéri a pácienst, hogy szorítsa ökölbe a kezét, és nyújtsa ki a karját lefelé néző irányban. Ezután az erre alkalmas helyen a megfelelő technikával megtörténik a tűszúrás, majd a vizsgálat típusától függően 3-4 fiolányi mintát vesznek. A felcímkézett fiolák ezután laborvizsgálatra kerülnek. 

A páciens ilyenkor az összesen 5-6 liter véréből körülbelül 20-30 millilitert ad, ezért szükség szerint javasolt a vérvétel után kicsit pihenni. Aki szédülősebb, annak érdemes magával vinnie egy szelet csokoládét és folyadékot is; a nap során pedig javasolt a szokásosnál több vizet inni. A minták eredményei jellemzően már aznap kiderülnek, így nem kell erre sokáig várnia a páciensnek. 

A laboreredmény és az egyéb kiegészítő vizsgálatok alapján az orvos pontosan meg tudja állapítani, hogy mi a diagnózis. Ennek tudatában beállítja a megfelelő gyógyszerezést, és esetleg életviteli változásokat is javasolhat. 

Milyen esetekben lehet szükséges a vérvétel?

A vérvétel igazán gyors és pontos eredményt adó vizsgálati módszer. Jellemzően akkor van rá szükség, amikor valamilyen rejtélyes tünetegyüttessel állunk szemben. Ilyen például a nem múló krónikus fáradtság, ami ellen hiába szedünk vitaminokat és ásványi anyagokat: tudjuk, hogy valami így sincs rendben. A vérvétellel kimutathatóak a szervezetben lévő gyulladások, és bizonyos szervek működésére utaló paraméterek alapján, a probléma forrása is diagnosztizálható. 

A Covid-19 sokak számára okozott nehéz, vagy éppen szomorú időket. Ahhoz, hogy a koronavírus ellen termelődő antitestek meglétét és mennyiségét fel lehessen mérni, szintén vérvételre van szükség. Az antitestek jelenléte jellemzően azt mutatja meg, hogy a szervezetünk találkozott-e már korábban a koronavírussal, és az immunrendszer megadta-e a szükséges válaszreakciót. Ezzel a szerológiai laborvizsgálattal kimutatható, hogy átestünk-e már a fertőzésen, és milyen mértékben vagyunk védettek: tehát mekkora mennyiségben van jelen testünkben az antitest.

Amennyiben prevenciós jelleggel fordulnánk orvoshoz, úgy a laborvizsgálaton az általános egészségi állapot is felmérhető. Jellemzően ekkor egy kislaborra kapunk beutalót, így biztonyos értékeket csak elnagyolva láthatunk. Amennyiben valahol kiugrás tapasztalható, ott érdemes további, részletesebb vérvétellel is utána menni a problémának. 


Képek forrása: pexels

Prevenció, kontroll és krónikus betegségek esetén is hasznos

Jellemző, hogy bizonyos prevenciós eljárások és szűrővizsgálatok is megkövetelik a vérvételt. Rendszeres időközönként érdemes ennek alávetni magunkat, hiszen akár komolyabb betegségek is kiszűrhetőek vele. 

A kislabor tulajdonképpen az általános egészségügyi állapotot, és az anyagcsere funkcióit méri fel. Krónikus betegségek vagy allergiás, intoleranciás eseteknél is szükség lehet a vizsgálatra. A vérvétel segít felfedni a szervezetben lévő gyulladásokat és fertőzéseket. Emellett ellenőrizhetőek vele a pajzsmirigy,  vese- és májfunkciók, valamint fény derülhet a koleszterin, inzulin és a cukor állapotára is. 

A nagylabor esetén viszont ennél sokkal több paramétert vizsgálnak: itt már kiderülnek a szervi és anyagcseréhez kötődő problémák is, de akár a vérképző rendszer működésére és a szervezetben lévő gyulladásokra is fény derülhet.

Amennyiben daganatos betegség gyanúja lép fel, úgy érdemes mielőbb kivizsgáltatni magunkat egy nagylabor keretein belül. Ugyanis minél előbb közbe tudunk avatkozni, annál nagyobb esély lehet a teljes gyógyulásra. Ma már az időben feltárt rákos megbetegedések nagy része gyógyítható, így nem érdemes halogatni a vérvételt. Emellett a gyógyultak számára is fontos a kontroll vizsgálaton történő részvétel. 

A vérvétel tehát sokat segíthet bizonyos betegségek kiderítésében, megelőzésében, és az aktuális vagy gyógyult állapot nyomon követésében. Beutalójával érdemes minél hamarabb felkeresni egy jó nevű magánklinikát, ahol kedves és szakképzett munkatársak fogadják!

Szponzorált tartalom

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére