Jelenlegi hely

Megnyitotta kapuit a megújult a Nádasdy-kastély

Augusztus 3-ától újra látogatható a legendák kastélya. Megújult a kastélypark, a csónakázó-tó, az Ősök csarnoka, az óratorony tetőkilátója. Mintha vendégségben járnánk a Nádasdy család egykori otthonában, az eredetihez hasonló enteriőrök és a digitális technológia segítségével megismerhetjük a kastély történetét, mindennapjait, használhatjuk a replika bútorokat, lapozhatjuk a korabeli újságok másolatát, kávét, sütit fogyaszthatunk az egykori ebédlőben. A gyerekeket játszószoba várja.

A Nádasdy-kastély

A Fejér megyei Nádasdladányban átadták a megújult Nádasdy-kastélyt. A hazánkban egyedülállónak számító historizáló, neogótikus, Tudor-stílusú épület – amelyet 24 hektáros tájképi kert övez, növényritkaságokkal, tóval – minden restaurált és rekonstruált részlete romantikus időutazásra invitálja a látogatót.

A korhű enteriőrökkel, a kiállítás interaktív elemeivel, a digitális tárlatvezető alkalmazással (Visual Guide) a legfiatalabbak számára is átélhető a kastély és egykori lakóinak története.

A kétezer négyzetméteres kastélyban archív fotók alapján készült el a földszinti reprezentatív térsor rekonstrukciója és berendezése. Az Ősök csarnokába restaurálás után visszakerültek az eredeti, a Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában őrzött portréfestmények, ezzel teljes egészében hitelesen helyreállt Magyarország legszebb ősgalériája. A portrékon szereplő családtagok az izgalmas élettörténetüket önmaguk mesélik el animációs filmen.

Az eredetihez hasonló enteriőrök és a modern, digitális technológia révén a látogató betekintést nyerhet a kastély történetébe, mindennapjaiba, használhatja a replika bútorokat, lapozhatja a korabeli újságok másolatát, kávét, süteményt fogyaszthat az egykori ebédlőben, mintha csak vendégségben járna a családnál.

A historizmus korának romantikus stílusú nádasdladányi kastélyát 1873-tól az 1900-as évek elejéig építtette a Nádasdy-család. Belső helyiségei közül kiemelkedőn szép a faragott bútorzatú könyvtárszoba, s a családi arcképcsarnok elhelyezésére készült, mívesen faragott faburkolattal, kovácsoltvas díszítéssel és hatalmas márványkandallóval ékes Ősök csarnoka.

A kastély és a hozzátartozó 25 hektáros tájképi kert 1945-ig volt az építtető nemesi család birtokában. Akkor államosították, és 45 évig különböző funkcióknak adott otthont. Az épületegyüttes és a park 1993-ban került a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vagyonkezelésébe, az azt követő évben elkészült a hasznosítási programterv, majd megkezdődött a felújítás.

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében valósult meg a fejlesztés.

Állandó kiállítás

A Nádasdy család 19–20. századi otthona a „A legendák kastélya”-ként jelenik meg a látogatók előtt. A kastélyt felkeresők a javasolt útvonalon egyénileg is végigjárhatják az épületet, de vezetés segítségével is megismerkedhetnek a Nádasdyak egykori lakhelyével.

Az egyéni bejárást a termekben elhelyezett rövid feliratok, ismertetők, illetve a felnőttek és gyerekek részére készülő – az információ mennyiségét tekintve rétegzett –, tableten olvasható, illetve a látogató saját készülékére letölthető visual guideok teszik lehetővé.

A festményeken szereplő ruhák másolatait felpróbálhatja a látogató, valamint a ház korszerű műszaki felszereltségét megidéző eszközöket (beszélőcső, telegráf) is használhat. A könyvtárban a kastély tervezéséhez felhasznált korabeli angol mintakönyveket és az eredeti tervrajzok másolatait lapozgathatjuk, illetve egy applikáció segítségével magunk is „megépíthetjük" a nekünk tetsző kastélyt a megadott elemekből.

Az óratorony tetőkilátója külön jeggyel látogatható, itt nemcsak a kilátásban gyönyörködhet a látogató, hanem egy kronoszkóp eszköz segítségével felülről „beleláthat" az archív fotók alapján megelevenedő századfordulós szobákba.

Korszerű múzeumshop, vetítőterem, kávézó és múzeumpedagógiai foglalkoztató is létesült az épületben.

A megújult kastélyparkban újjáéledt a park kiszáradt tava, amelyen csónakázási lehetőség és kipróbálható vitorlásmodellek várják a látogatókat.

Látogatás gyerekkel

A gyerekkel érkező családokra is gondoltak a kiállítás kialakításakor. A kisebbek figyelmének fenntartását és a szórakoztatva tanítást segítik a kiállítótérben elhelyezett, több korosztály számára készült interaktív eszközök. Az emeleti játszószobákban játékok, működő terepasztal és babaház makettek várják a kicsiket.

Emellett a kiállítási tablókon, a gyermekek szemmagaságában, valamint a digitális tárlatvezető eszközön (Visual Guide) külön nekik írt tartalom érhető el. A kiállításhoz foglalkoztató feladatlapok is kapcsolódnak, melyet a belépőjegy mellé kapnak a gyermek látogatók, illetve az ajándékboltban megvásárolható, igényes családi foglalkoztató füzet, amelynek játékos feladatai szintén a kiállításban látottakhoz kapcsolódnak.

A gyermekcsoportok részére jól felszerelt múzeumpedagógiai tér és foglalkozások állnak rendelkezésre.


Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Nyitvatartás:
A kastély keddtől vasárnapig látogatható.
Március 13. és október 31. között: 10.00 – 18.00
November 1. és március közepe között: 09.00 – 17.00

A park egész évben ingyen látogatható.

Nádasdy Kastély
8145 Nádasdladány, Kastélypark 1.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére