Nem tudom, ki hogy van vele, nálunk ilyenkor megindul a "népvándorlás". Ha hozzánk jönnek azért nagy a sürgés a konyhában, ha megyünk, akkor pedig nem akarunk üres kézzel menni. Szóval bárhogy is alakult eddig, az ünnepek előtti sütést, főzést, mindig túltoltuk. Még egy édeset, még egy sósat, az egyik ezt nem szereti, a másik azt, - így újabb és újabb fogások készültek. Persze a legnagyobb tanulság az, hogy a legegyszerűbb étkek voltak legtöbbször a legkapósabbak.
Nyúl alakú sajttorta
Ez egy igen régi recept, és amilyen egyszerű, annyira nagyszerű is. A díszítés pillanatnyi elmebaj eredménye, amibe besegített a család is... a két fülforma paprikaszelet adta az ötletet... a nyúlfogakat a kölykök ötlötték ki, apa rágókészletéből ;-)
Tulajdonképpen ez egy szendvics torta. Kell hozzá egy kerek parasztkenyér, amit megfosztunk a héjától, majd mint a piskótát elszeleteljük 5 szeletre. Szeletenként változó töltelékkel kenjük meg. Érdemes előre dolgozni, ha van ideje egy napot állni, akkor az igazi, a díszítést pedig a találás előtti órákra hagyni.
Az eredeti recept szerinte a töltelékek:
- 5 dkg vaj + 5 dkg téliszalámi (apróra vágva)
- 5 dkg vaj + 5 dkg kékpenészes sajt
- 10 dkg kőrözött túró
- 5 dkg vaj + 5 dkg reszelt trappista sajt
Kívülre ismét vaj kerül és beszórjuk reszelt sajttal. Rengeteg variációban készítettük már, téli szalámi helyett kolbásszal, tojáskrémmel (tejföl, majonéz, reszelt főtt tojás, só, bors), apróra vágott sonkadarabokkal, vaj helyett vajkrémmel, vagy tömlős sajttal, tejföllel. Sőt, a külső réteg vaj helyett is jók az előbb felsoroltak. A reszelt sajtot érdemes az utolsó pillanatban rászórni, hogy ne legyen ideje keményre száradni. Higgyjétek el, mikor a család már ránézni sem bír az ünnepi ételre (ki hallott már olyat, hogy húsvétkor csak úgy megkenünk egy szelet kenyeret?!? ;-) ), akkor örömmel tolja mindenki befelé az arcába a sajttortát.
Kaszinó tojás vs töltött állatkák
Bevallom, volt időszak, mikor rá sem bírtam nézni a sima főt tojásra. Sőt nálunk legalább 40 éve az "én csak a sárgáját/ fehérjét szeretem" bolondéria zajlik. Ellenben a kaszinótojást, a tojássalátát mindenki megeszi. Korábban rengeteg időt töltöttem pepecseléssel (és tucatnyi szűrőt, keverőt és edényt kentem össze :-) ), mire a főtt tojás sárgájából tökéletes csomómentes krémet kevertem, ma már ezt is egy kislyukú reszelővel oldom meg és nem foglalkozom az esetleges apró csomókkal.
Kaszinó tojás töltelék:
- főtt tojás sárgája
- majonéz
- kevés mustár
- só, fehérbors
Ha szeretnéd variálni, akkor egy kevés majonézes tormával ízesítsd a krémet. Hogy ne kelljen a kaszinó tojás külső mázával se szenvedni, egyszerűen vágd félbe a tojásokat és egy tortadíszítő habzacskó/ fecskendő segítségével töltsd meg. Ha pedig van kedvetek a gyerekekkel kreatívan elkészíteni, akkor miután megtöltöttétek az tojásokat, jöhetnek a sárgarépából faragott csőrök, taréjok, fülecskék.
Gutheil Gabriella - Kaposvárimami
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges