Jelenlegi hely

Az étkészlet kiválasztásának szempontjai

Az étkészlet megfelelő kiválasztása nagyon is lényeges momentum, hiszen nem csak az étkezés hangulatát határozhatja meg, de egy szépséges étkészlet a lakás tulajdonosának a személyiségét és ízlését is tükrözi, ami nagyon lényeges szempont, amikor a munkatársainkat, vagy a szeretteinket hívjuk meg egy – egy ebédre vagy éppen vacsorára. Azonban akkor is lényeges, hogy szép és ízléses étkészletből együnk, amikor szűkebb körben, azaz a családdal költjük el közösen az ebédet vagy éppen a vacsorát.

A legjobb, ha rögtön két étkészletben gondolkodunk, azaz egy formális és egy alkalmi étkészletet is beszerzünk. Az alkalmi étkészletnél fontos szempont, hogy tartós és praktikus legyen, míg a formális, ünnepi étkészlet lehet színesebb, díszesebb, hiszen ez az étkészlet csakis ünnepi alkalmakkor kerül elő a szekrényből. A cikkben arról lesz szó, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe, amikor étkészletet választunk.

Az étkészlet anyaga

Ma már sokféle anyagból készítnek étkészletet. A porcelán étkészlet még mindig toplistás, hiszen ezt keresik a legtöbben. A porcelánnak előkelő a megjelenése és előnye, hogy mosogatógépbe, illetve mikrohullámú sütőbe is berakható, ha az nem tartalmaz fémes díszítést.

A kerámia étkészletet is sokan választják hétköznapi használatra. Nagyon sokoldalú a felhasználása, illetve szintén bírja a mikrohullámú sütőt és a mosogatógépet is.

Az üveg étkészlet lehet alkalmi, de ünnepi alkalmakkor is használhatjuk. Közkedvelt kisgyerekes családokban. Előnye, hogy könnyen tisztítható.

Az agyagból készített, főleg a kézműves, kézzel festett tányérok, étkészletek is nagyon népszerűek. Ezeket elsősorban formálisabb eseményeken szokták a háziasszonyok a szekrényből elővenni, de sok esetben csak dekorációként funkcionálnak, hiszen gondosan megmunkáltak és nagyon szépek.

A lakás stílusa is meghatározó lehet

Az étkészlet kiválasztásakor a lakás stílusa is meghatározó lehet. A modern lakásokba jól passzolnak a minimalista, egyszerű vonalat képviselő, kifinomult étkészletek. A skandináv stílusú lakásokkal jól harmonizál a fehér színű étkészlet, amelyen a szürke, bézs színek dominálnak. Az élénk, színes, motívumokkal ellátott étkészlet a kisgyerekes családokba és a bohém stílusú lakásokba illik igazán. Míg a vidéki stílusú házakba a színes, kerámiából készült étkészlet a legjobb választás.

Az étkészlet mérete is lényeges szempont

Amikor étkészletet választunk, akkor annak méretét is figyelembe kell vennünk. Lehet, hogy első látásra beleszerettünk egy modern, dizájnos darabba, azonban, ha nem fér be kényelmesen a konyhaszekrénybe, akkor sok bosszúságban lehet részünk. Nem csak a konyhaszekrényünkkel, hanem a mosogatógéppel és a mikrohullámú sütővel is kompatibilis étkészletben kell gondolkodnunk. Voltaképpen először ezeket a tényezőket szükséges górcső alá venni és csak aztán szűkíthetjük le a keresést az étkészlet anyagát és dizájnját illetően.

Alkalmi és formális étkészletválasztás

A cikk elején szó volt arról, hogy minden háztartásban szükség van egy alkalmi és egy ünnepi étkészletre. Mindkettőnél lényeges, hogy passzoljanak a háztartási gépeinkhez és a konyhaszekrényhez. Míg az alkalmi étkészletnél a tartósságot, addig a formális étkészletnél az elegáns megjelenést vegyük figyelembe. A fehér, egyszerű díszítéssel ellátott porcelán remek választás, ha ünnepi étkészletet szeretnénk vásárolni.

A saját és a család személyiségét helyezzük fókuszba

Amikor étkészletet vásárolunk, ne csak a lakásunk stílusát, esetenként a lakberendezési tárgyak, függönyök, falak és szőnyegek színét vegyük figyelembe, hanem a saját és a családunk habitusa, életmódja is kulcsfontosságú lehet étkészletet vásárlásnál.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére