Jelenlegi hely

Sütemények gyönyörű magyar szőlőből

Igazi különlegességeket tudunk készíteni az egyik legízletesebb gyümölcs, a szőlő felhasználásával. Nagyon finom, a lédús bogyókban számtalan értékes vitamin, rostanyag, ásványi anyag található.

Fogyasszunk szőlőt!

Rendkívüli energia - és szénhidrátforrás. Méregtelenítő, vérképzést elősegítő, vízhajtó. A szőlőt már régen is nagy becsben tartották a benne lévő értékes anyagok miatt. Kiváló szem- és bőrbetegségekre is. Együnk belőle bőven, hiszen igen fontos idegrendszer erősítő hatása van. Nagyon fontos az izmok regenerációjában is, így például izomgyulladáskor elengedhetetlen a fogyasztása. Gyulladásgátló és fájdalomcsillapító.

Ezek jó indokok, ugye, miért együnk gyakrabban szőlőt. Akár egész évben kapható szőlő az élelmiszerüzletekben, s ha netán nem tudnánk már mit kezdeni a nyers szőlővel otthon, süthetünk is valami különlegeset belőlük. A Penny akciós újságban rendszeresen szerepel jó ízű szőlő, amit idényben Magyarországon szüreteltek.

Szőlős sütemény receptek

Szőlős-olivaolajos torta - lédús vörös szőlővel készül, vanília és citrusfélék kellenek hozzá. Igazi olasz stílusú sütemény, amely tökéletes kiegészítője lehet a délutáni teáknak.

Hozzávalók:

  • 1-1 / 2 csésze liszt, plusz még a serpenyő lisztezése
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 nagy tojás
  • 2/3 csésze plusz 1 evőkanál cukor, felosztva
  • 1/3 csésze tej (az alacsony zsírtartalmú is jó)
  • 1/4 csésze olívaolaj
  • 4 evőkanál sózott vaj, megolvasztva, plusz még a serpenyő kenésére
  • 2 teáskanál citromhéj, egy citromból
  • 1 teáskanál narancshéj, egy narancsból
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 csésze mag nélküli vörös szőlő, osztva
  • 1 evőkanál cukor

Készítésének első lépése, hogy bekenjük a serpenyőt margarinnal és liszttel. 1-1 citrom és narancs héját lereszeljük, majd összekeverünk lisztet, sütőport, sót egy tálban. Egy másikban tojásokat, ⅔ csésze cukrot halvány sárgára keverünk. Ehhez adjuk a tejet, az olívaolajat, az olvasztott vajat, citrus héjakat és a vaníliát. Mixelővel összekeverjük a két tál tartalmát egy nagyobb tálban. Utána adjunk hozzá egy gumi spatulával másfél csésze szőlőt. Mindezt a serpenyőbe öntjük és rátesszük a fennmaradó fél csésze szőlőt, majd az 1 evőkanál cukrot. 50 percig kell sütni, amíg a sütemény teteje aranybarna színű nem lesz. Miután megsült, 15 percig állni hagyjuk.

Vagy jobban szeretünk videós iránymutatás alapján főzni, sütni? Íme egy videórecept a mindmegette.hu-tól.

Borászok szőlőtortája - fantasztikus illatú, lédús szőlővel készül. Nagyon finom torta, minden alkalomra tökéletes választás.

Hozzávalók:

  • liszt - 1 1/2 csésze
  • cukor - 1 csésze
  • olvasztott, sózatlan vaj - 4 evőkanál
  • tojás - 2 (szobahőmérsékletű)
  • növényi olaj - 1/4 csésze
  • tej - 1/3 csésze
  • sütőpor - 3/4 evőkanál
  • vanília esszencia - 1/2 evőkanál
  • narancshéj - 1 teáskanál
  • só - egy csipet
  • lila szőlő - 1 1/2 csésze

Melegítsük fel a sütőt 350°C-ra. Zsírozzuk meg és lisztezzük be a tortaformát. Egy tálba szitáljunk lisztet, sót és sütőport. Egy másik tálban felverjük a tojást és a cukrot egy habverővel, amíg vastag és világos színűvé nem válik. Adjunk hozzá olajat, tejet, olvasztott vajat és vanília-esszenciát. Keverjük össze. Ezután jöhet a reszelt narancshéj és keverjük össze. Lassan öntsük hozzá a lisztkeveréket a nedves keverékhez. Keverjük addig, amíg az összes liszt bele nem kerül. Fedjük be a szőlőt egy kanál liszttel. Adjuk hozzá a szőlőt a tésztához és óvatosan keverjük össze. Öntsük a tésztát az előkészített sütőedénybe és süssük előmelegített sütőben 30 percig, vagy amíg az „ellenőrző” fogpiszkáló tiszta name marad. Miután a torta teljesen lehűlt, vegyük ki a süteménytálból. Vágjuk szeletekre és tálaljuk egy pohár tejjel, vagy igény szerint.

Egy szem a süteménybe, egy szem a pocakba. Próbáltunk már gyerekekkel sütögetni? Minden bizonnyal találunk olyan munkafolyamatot, amit kortól függően kicsinyeink is el tudnak végezni. Minőségi idő és jó élmény kerekedhet belőle.

Jó étvágyat mindenkinek!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Itt a Veganuár, Te tudod mi az?

Ne nevess ki, bizonyára tájékozottabb vagy nálam. Azt hittem sokáig, hogy a Veganuár kifejezés egy, a média által kitalált frappáns elnevezés a diétás januári étkezésre. Míg ki nem derült számomra, hogy egy levédett kifejezés és egy mozgalom.
Télen is kertészkedhetünk? Friss saláták egy virágládából!

Télen is kertészkedhetünk? Friss saláták egy virágládából!

Naná, hogy télen is ehetünk friss salátát! Nem is egy növény kedveli a hűvös időt, ha van egy jó ablakpárkányod van teraszod, kertészkedj!
Az én gyerekem okosabb? Hogyan hat a gyerekekre a más gyerekekkel való összehasonlítás?

Az én gyerekem okosabb? Hogyan hat a gyerekekre más gyerekekkel való összehasonlítás?

Milyen hatással van a gyerekek önbizalmára, ha állandóan másokhoz hasonlítjuk őket? Ha szülőként te is feltetted már magadnak ezt a kérdést, ez a cikk segít megérteni, mit tehetsz gyermekeid egészséges önértékeléséért. - Szalai - Lászlók Kitti pszichopedagógus és tanulásban akadályozottak szakos mesterfokozatú gyógypedagógus, az AStOP – Auditív- Stresszt Oldó program szakértője, a ” Játszva olvass! ” megálmodója és megalkotója írása.
Miért vízkeresztkor szedjük le a karácsonyfát?

Miért vízkeresztkor szedjük le a karácsonyfát?

A hagyomány szerint a karácsonyi időszak lezárásának napja vízkereszt, január 6-a. Ekkor búcsúzunk az ünnepi díszbe öltöztetett fától. De miért éppen ezen a napon szokás leszedni a karácsonyfát? A válasz a keresztény ünnepkörben, a népi hagyományokban és az új kezdet szimbolikájában rejlik.
Ugrás az oldal tetejére