Jelenlegi hely

Kaposvári Úszó SE - egy jó választás

Augusztus végén, szeptember elején elárasztják a szülőket a különórák és tanfolyam lehetőségek. Makatics Péterrel, a Kaposvári Úszó SE vezetőjével beszélgettem, hogy segítsünk egy kicsit a szülőknek, jól dönteni.

Miért az úszást válasszuk? Miért fontos és mit fejleszt?

Az úszás alap sportág, amit mindenkinek meg kell ismernie. Az erre való törekvés keretein belül dübörög országszerte, így városunkban is a Minden gyermek tanuljon meg úszni óvodás, és iskolás program, ami ezt hivatott elősegíteni. Az úszás az egyik, ha nem a leghasznosabb sportág, legyen szó az egészség megóvásáról, vagy épp annak helyreállításáról, vagy csak szimplán a szabadidő hasznos eltöltéséről, hiszen mindent fejleszt. Legyen szó izomzatról, tüdőről, mozgáskoordinációról. Ezért is szokták javasolni az orvosok az úszást asztmára, gerincferdülésre, tölcsérmellkas-tyúkmell esetén, vagy sérülés utáni rehabilitációra.

Hány éves kortól érdemes az úszás tanulást elkezdeni?

Az úszás az egyik olyan sport, amit már egész fiatalon lehet, és érdemes is elkezdeni. Általában 3,5-4 éves kortól szoktuk javasolni a sportággal való megismerkedést.

Az úszó tanfolyamok közül miért éppen a Kaposvári Úszó SE-t válasszuk?

Egyesületünkben nem kimondottan úszótanfolyam működik. Legalábbis nem úgy, mint amit esetleg a klubok nyaranta szerveznek, hetes, két hetes turnusokkal. Alapvetően utánpótlás nevelő műhelynek nevezném magunkat, aminek első, de talán legfontosabb lépcsőfoka a gyermek úszásoktatás, mely nálunk egész évben elérhető, 3,5 éves kortól. Ebből indul ki minden nálunk. Innen aztán rengetegféle lehetőséget tudunk biztosítani a gyermek fejlődésével párhuzamosan, legyen szó szabadidő sportról, verseny sportról, de akár az uszonyos úszás rejtelmeivel is meg tudjuk ismertetni a vállalkozó kedvű jelentkezőket. 

Mióta tanítasz úszni és miért pont gyerekeket?

2008-ban kezdtem edzősködni, saját klubomat, a Kaposvári Úszó SE-t pedig 2010-ben hívtam életre. Gyerekekkel foglalkozni igazán szép, és egyben kihívást jelentő feladat, sok megoldandó teendővel. Szeretem a kihívásokat.

Szigorúnak, következetesnek, ellentmondást nem tűrőnek kell lenned, hiszen hogy máshogy tudnál fegyelmezni ennyi elkalandozó kis csemetét. Hogyan éred el mégis, hogy szeressenek és jó legyen a hangulat?

Valóban nem egyszerű fenntartani a fegyelmet, figyelmet, érdeklődést egyszerre, de ez a megoldandó feladat is a szakma szépségei közé tartozik. Ha mindez megvan, az biztosítja a jó légkört. Teljesen más ezt megoldani mondjuk egy 4 éves kezdőnél a tanmedencében, és egy 10 éves versenyzőnél a 2 órás edzése közepette. Sokrétű feladat az edzőé, még ha sokan azt is gondolják rólunk, csak sétálgatunk a parton fel és alá, aztán fújjuk a sípot. Azért ez nem ilyen egyszerű. :-)  

Személyes, szomorú tapasztalatom, hogy az óvodai úszásoktatáson gyakran csak a tanév végén derül ki, hogy a gyerek nem hogy úszni nem tanult meg, de még vízbiztos sem lett. Miért fordulhat elő és hogyan kerülhető el az ilyesmi?

Nem fogok mellé beszélni. Az óvodás úszásoktatás program nem arra van kitalálva, hogy valós úszás tudást szerezzenek a gyerekek. Nem azért, mert nincsenek jó oktatók, vagy nem jó az uszodai eszközpark. Egyszerűen azért nem, mert heti 1 órára eljárva mindösszesen fél év alatt - hiszen utána korcsolyára váltanak a gyerekek, illetve akik addig koriztak, jönnek úszni - nem lehet valós úszás tudást szerezni. A program arra megfelel, hogy a gyerekek, szülők megismerkedjenek a csoportos úszás oktatás mikéntjével, és eldönthessék, esetleg szeretnék-e gyermeküket egyesületi keretek közt, valóban megtaníttatni úszni. Valamint az egyesületek (már akik részt vesznek ebben a programban, mi például nem)  is kiválaszthatják esetleg, az órai tapasztalatok alapján ígéretesnek ítélt úszópalántákat és visszahívhatják őket saját foglalkozásaikra. Erre a célra valóban alkalmas a program, csak lehet, hogy ezt kicsit pontosabban kellene kifelé kommunikálni, és akkor a szülőket nem érné kellemetlen meglepetés a félévek végén.

Mi az a csoportlétszám és korösszetétel, amivel érdemes dolgozni, hogy a gyerek tényleg megszeresse a vizet és megtanuljon úszni?

A csoportbeosztás, a csoportösszetétel megfelelő összeállítása nagyon fontos. Nem is elsősorban a korosztály, hiszen általában a tanmedencében jól kalkulálható, 3,5-6 éves gyerekek járnak, hanem a tudásszint szerinti szelektálás. Rendkívül fontos, hogy közel azonos tudású gyerekek legyenek egy csoportban, a zökkenő mentesebb, eredményes haladás érdekében.
Nálunk kezdő, haladó csoportok vannak kialakítva. Csoportonként úgy gondolom, 10-12 gyerek rutinos oktatókkal, kezelhető létszám.

Szerencsés, ha bent van a szülő a foglalkozáson és végigköveti gyermeke haladását, vagy zavaró a szülők jelenléte? Ti engeditek, hogy a szülők bent legyenek az órán?

Szülő a medencetérben nem tartózkodhat, az órát kintről, a medence üvegfalán keresztül követheti. Az, hogy lekösse a gyermek figyelmét, illetve elterelje azt a kint tartózkodó szülőről, és az óra anyagára terelgesse azt, az már az oktató feladata. Engem ebben a formában nem zavar a szülői jelenlét, sőt amennyiben esetleg a gyermeknek mosdóba kell mennie, kimondottan jól is jön, ha kint van a szülő és ebben segíteni tud.

Hol zajlanak a foglalkozások?

Óráink a Kaposvári Virágfürdő tanmedencéjében zajlanak ami a gyermek úszásoktatást illeti. Emellett mély vizes csoportjainknak a Virágfürdő 50m-es medencéjében, és a  Klebersberg Kollégiumban is tartunk foglalkozásokat. 

Milyen segédeszközöket használtok?

Eszköz park terén azokat a felszereléseket részesítjük előnyben, és használjuk gyakran, amiket a többi klub is. Ebben a témakörben van a legkevesebb eltérés szerintem az egyesületek között, aztán hogy az eszközökkel milyen új fajta gyakorlatokat végeztetünk, az már oktatói-edzői fantázia kérdése. Ebben előfordulhatnak különbségek. Minden csoportunk számára olyan eszközök használatát szorgalmazzuk, ami az adott csoport szakmai anyagának elsajátításához segíti hozzá a gyerekeket. 

Mikor vannak az edzések?

Az órákat szombat és vasárnapi napokon 9.00-10.00 óráig tartjuk.
Tanmedencés oktatásainkon felül, szeptember 25-től, a már úszni tudó gyermekek számára szabadidős sportolási lehetőséget is tudunk biztosítani csütörtökönként 16.30-18.00óráig, péntekenként 14.00-15.00 óráig, és vasárnaponként 8.00-9.00 óráig, a Virágfürdő 50m-es medencéjében.

Hol jelentkezhetnek az érdeklődők?

Jelentkezni a 06 70 775-9418-as telefonszámon és a makatics.peter@gmail.com email címen lehet.

Mennyibe kerül havonta?

A foglalkozások ára - a tagsági díj -  8.000 Ft/hó/fő. Testvérkedvezményt 3 gyermek esetén tudunk biztosítani.

Milyen felszerelést kell/érdemes magukkal vigyenek az úszásra?

Semmi extra felszerelésre nincsen szükség. Úszósapka, úszószemüveg, fürdőruha, papucs, törölköző, esetleg hajszárító. Szóval csak a szokásos :-) 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére