Jelenlegi hely

Mi a manó?

Ukkmukkfukk! – harsogná egyszerre sok kaposvári gyermek és szülő.

Hol találkozhatunk ezzel a manócskával, és miért ennyire népszerűek ezek a foglalkozások?
Ezekre a kérdésekre keressük a választ, interjút készítettünk Béres Erikával, a Manó múzeum megálmodójával.


 

Hogyan indult, honnan jött az ötlet?

Amikor elkezdtem tartani a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban a baba klubot, a Múzeum akkori igazgatója, Költő László felvetette, hogy mi lenne, ha kitalálnék egy „múzeumba szoktató” programot is, piciknek. Bementem a Múzeum Természettudományi Kiállítására, és ahogy jártam a vitrinek között, rájöttem, hogy az állatokkal kapcsolatban lehetne egy játékos, környezetismereti foglalkozás... Így lett a Manó múzeum. Ez kb. 9 éve volt már...


Van ilyen máshol is az országban?

Ilyen program nincs. Pécsen tartottam egy ideig, de családi okok miatt le kellett mondanom.


Miért pont Manó?

Manó, mert gyerekekhez szól. Manó, mert a központi szereplő egy kis manócska, Ukkmukkfukk.
Egy olyan csintalan, kópé figura, akivel a gyerek könnyen tud azonosulni. Ő köszönti a gyerekeket, ő indítja el a témáját a programnak majd a végén ajándékot ad és elköszön.


 

A foglalkozások célja, hogy a gyerekek játszva ismerjék meg a természetet és vele együtt a múzeumot. Hogy éred el ezt?

A kicsik még csak az állatokra figyelnek, a dalokra, a versekre, ill. a manócska figurájára. A nagyobbakat már az állatokhoz kapcsolódó ismeretanyag is érdekli, amit persze nagyon játékosan adok át és játékként (nem tanulásként) élnek meg. Varázsolunk, eljátsszuk az állatok szokásait, állat hangokat hallgatunk, stb. Amelyik gyermek rendszeres Manó múzeum látogató, megszereti, felismeri és megismeri az állatokat: könnyebben fogja tanulni a környezetismereti tantárgyat is. Rengeteg érdekességet is bemutatok az állatokkal kapcsolatban, pl. amikor a fülesbagolyról „tanultunk”, nemcsak rácsodálkozhattak az állatra, hanem megvizsgálhatták a tollaikat, bagolyköpetet nézhettek stb.


Milyen tematikára épül? Hónapról hónapra újat tanulhatnak a gyerekek?

Igen, minden hónapban más a témája a Manó múzeumnak. Márciusban pl. Manócska testvére a tavasztündér látogatott el a gyerekekhez és tavaszi kertet varázsolt, majd fecskéről, mormotáról tanított meg sok mindent a gyerekeknek.

A lényeg, hogy játékosan tanítok: sok nevetéssel, dallal, verssel, belecsempészve az ismereteket.


A természet megismerésén túl miben fejleszti még a kicsiket?

Sorolhatnék sok területet, de az szerintem az olvasónak unalmas lenne :). Inkább azt tartom fontosnak, hogy a Manó múzeummal megnyithatunk, vagy tovább nyithatunk egy kaput a gyermeknek. Elkezd jobban érdeklődni az állatok iránt és rájöhet arra, hogy mennyi érdekes dologra tanítanak meg minket az állatok. Azonkívül „beszoknak” a múzeumi világba. Aki rendszeresen jön Manó múzeumba, az jönni fog Kölyök múzeumba is (nagyobb korosztály) és múzeumi táborba. Érdekelni fogja, mi van a többi teremben: régészet, néprajz, képzőművészet stb.

Ha iskolás lesz, nem úgy fog tekinteni a múzeumra, mint egy idegen bolygóra, hanem otthon érzi majd magát benne.


Milyen korosztálynak ajánlod? A szülők is tanulnak?

1-8 éveseknek ajánlom. A szülők is sokat tanulhatnak az állatokról, erdőről, ill. megfigyelhetik a munkám során, hogy milyen módszerekkel dolgozom és így otthon is tudják folytatni a munkámat, a gyermekük tanítását.


Mit gondolsz miért ennyire népszerű Ukkmukkfukk és a Manó Múzeum?

Talán a sokrétűsége miatt. Én az oktatásban komplexitásban gondolkodom... Nincs külön terület. Nincs környezetismeret külön, meg zenei foglalkozás külön. A gyermek fogékony és minden terület kapcsolódik egymáshoz. Ha rókáról tanulunk, akkor nem csak a környezetimereti infók a lényegesek, hanem a hozzájuk kapcsolódó énekek, mozgás, matematikai területek.

És mindezt úgy, hogy jól érezze magát mindenki :)

 

Várok mindenkit sok szeretettel!


A Manó múzeum programról bővebb információ:www.bereserika.hu

 

 

Elsner-Sz. Mónika - Kaposvárimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére