Jelenlegi hely

Töltsd fel a szeretettankot!

Most induló cikk sorozatunkban a szeretetnyelvekről lesz szó. Az első részben egy összefoglalót hoztunk a témáról.

De mi az a szeretetnyelv?

A szeretetnyelv fogalmát Gary Chapman amerikai író, pár-és házasságterapeuta alkotta meg. Ennek lényege, hogy minden embernek megvan a maga szeretetnyelve, amivel a belső "szeretettankjait" fel lehet tölteni. Ha ezeket megkapjuk, akkor kiegyensúlyozott, boldog életet élhetünk mert azt érezzük, szeretve vagyunk. Ahhoz, hogy a párkapcsolatban, vagy szülő-gyermek viszonyban meglegyen a megfelelő harmónia, jó, ha ismerjük magunk és egymás szeretetnyelveit, mert így tudjuk, honnan közelítsünk a másikhoz, mivel járhatunk a kedvében.

Melyik az 5 szeretetnyelv? 

Minőségi idő

Akinek a minőségi idő szeretetnyelve, annak a teljes egészében rá irányuló figyelem adja meg azt a többletet, ami miatt szeretve érzi magát. Ez lehet egy közös ebéd, egy jó beszélgetés vagy közös kirándulás. A hangsúly az osztatlan és kizárólagos figyelmen van. Tehát nem oda-oda pillantva és pötyögve a telefonra, hanem teljes lényünkkel a másikra figyelve.

 • Pisti és anyukája közösen jár délutánonként kutyát sétáltatni. Útközben sok minden szóba kerül. Pisti ezektől az anya-fia alkalmaktól, mikor anyukája csak vele foglalkozik teljesen feltöltekezik.
 • Anna szereti, ha a nap végén, miután a gyerekeket lefektették, leülnek a férjével egy pohár tea mellé és elmesélheti, mi történt vele aznap.
 • Mari különösen igényli hogy anyukája minden sportversenyre kísérje el. Gyakran kikacsint a lelátóra erő merítve édesanyja mosolyából.

Elismerő szavak

Ebben az esetben egy másik embertől érkező dicsérő, elismerő szavak jelentik a legtöbbet.

 • Judit számára a kihívások teljesítése sok örömöt ad, ezt a szülői elismerés tudja még teljesebbé tenni.
 • A 4 éves Lotti minden reggel, mikor felöltözik, először az apukájához megy és bezsebeli a “jaj de csinos vagy kislányom” kezdetű bókokat.

Ajándékozás

Az ajándékozás a legkézzelfoghatóbb szeretetnyelv, hiszen ilyenkor bármilyen apró kis tárgyi meglepetés óriási örömet okoz. Legyen ez egy tábla csoki, egy csokor virág vagy egy új játék. Sosem az ajándék mérete vagy ára a mérvadó. Sokkal inkább a gesztus, hogy a másik gondolt ránk és meglepett valamivel.

 • Peti mindig izgatottan várja haza apukáját, hoz-e neki a gyűjteményébe újabb matchboxot.
 • Bori minden nap rajzol valamit a mamájának az oviban, mert tudja, hogy anyukája mennyire fog örülni neki és egy szép mappában gyűjti az alkotásokat, melyeket büszkén mutat meg a barátnőinek.

Szívességek

Aki ezen a nyelven ért, olyan felé irányuló cselekedetektől érzi magát szeretve, ami megkönnyíti az életet számára. Akár egy ebéd, amit anyukánk megfőz helyettünk, vagy ha a párunk elmosogat ebéd után.

 • Zsuzsi nagyon hálás az anyukájának, hogy heti egyszer néhány órára vigyáz az unokákra és így el tudja intézni a heti bevásárlást.
 • Lilla apró figyelmességekkel, segítségekkel fejezi ki szeretetét a szülei felé. Segít a terítésben, oda viszi a papájának a papucsát.
 • Nóri számára a legszebb születésnapi ajándék, amikor a kedvenc ételét főzi édesanyja ezen a napon.

Testi érintés

Egy ölelés, bátorító vállon veregetés vagy simogatás. Akinek ez a szeretetnyelve, őt ezek a fizikai érintések teszik boldoggá.

 • A kamasz Péter nagyon szereti ha édesapja vállon veregeti, ezzel fejezve ki összetartozásukat.
 • Anikó mindig megöleli barátnőit, ha találkoznak.

Ami az enyém, nem a tiéd. Ami tiéd az nem az enyém.

Az, hogy ki, mit érez magáénak, egyéni. Első lépés, hogy magunkban tisztázzuk, az 5 lehetőség közül, melyik tesz minket leginkább boldoggá. Ezután próbáljuk megfejteni, hogy a párunk, gyerekeink, családtagjaink vajon mitől érzik igazán szeretve magukat.

Minden gyerek és felnőtt egyedi ebben. A testvérek sem egyformák.

Szükséges megfelelő intuició és figyelmesség, tudatosság, hogy azt adjuk amire tényleg szükségük van. Megtanítjuk a gyermekeinket a nyílt kommunikációra, hogy ki tudja fejezni saját érzéseit, igényeit. Miközben azt is megtanulja, hogy nem vagyunk egyformák. Tapasztalatot szerez arról is, hogy a testvérei mást igényelnek.

Azért ne essünk kétségbe, ha nem minden sikerül úgy, ahogy az a nagy könyvben le van írva. A gyermeknek arra van szüksége, hogy "elég jó" szülők legyünk.

Nehéz helyzet, amikor a gyerek szeret odabújni, az édesanya pedig nem érzi jól magát ebben a helyzetben. Ha igazán figyelünk egymásra, akkor azt adjuk a másiknak, amitől ő igazán elfogadva érzi magát és nem, azt, amit mi kapni szeretnénk.

Gyakori hiba, hogy amit én tudok adni, azt mindenkire ráerőltetem, pedig nem biztos, hogy neki is az a szeretetnyelve. Elhalmozom ajándékokkal, miközben ő csak arra vágyna, hogy megdicsérjem az új ruháját vagy lenyírjam helyette a füvet.

Következő cikkünkben a minőségi időt járjuk körbe.

(Forrás: Gary Chapman: Egymásra hangolva)

Süttő Márta
tanár, mentálhigiénés szakember, pszichodráma vezető

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére