Jelenlegi hely

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 2.

A következő hetekben (hónapokban?) igyekszem a saját tapasztalataimat, ötleteimet megosztani veletek, hogy mi hogyan éljük meg a be/elzártságot három gyerekkel.

2020. március 17. 

Tegnap délután megkaptuk az első feladatokat az iskolából.

Le a kalappal a pedagógusok előtt, hogy ilyen gyorsan képesek voltak reagálni a helyzetre. Tudom - a gyerekek elmondásából - hogy néhány tanító nem az a kifejezett számítógépes guru. Most mégis tanulnak ők is, csak hogy ezen az új módon taníthassák a gyerekeinket! Innen is hatalmas köszönet nekik!!!
Szóval ma reggel egy jól átgondolt (hahaha) táblázat szerint kezdtük (volna) élni az életünket. Muszáj magamat is rászorítani az új szabályokra.
De ember tervez, Isten (gyermek, iskola, új helyzet, Kréta, korona) végez.
Úgy terveztem, hogy reggel gyorsan kiszaladok a zöldségeshez, a napi húsleves zöldségeiért. A szomszéd utcába kellett átmenni. Emberrel nem találkoztam. Az eladó megbíztatott, hogy napok kérdése és ő is bezár.
Szóval - bár nem így terveztem - feltankoltam. Répa, zeller, karalábé. Ennek egy része ment a levesbe. Szó szerint. Nagyobbik része pedig a fagyasztó mélyére vándorolt.

Ezzel el is ment egy csomó idő. A reggeli torna így elmaradt.
A délelőtt az operatív feladatokkal telt - a zöldségpucolás és a főzés meg a pici lefoglalása mellett.
Ennyit a szilárd napirendről!

Közben folyamatosan érkeztek a gyerekek feladatai. Elkezdődött az otthoni tanulás - tanítás.

Ahogy nézetem a feladatokat, rá kellett jönnöm, hogy az idealista elképzelésem, mely szerint majd együtt tanulok egyszerre a két csemetével sajnos hollywoodi álomkép marad.
Nem lehet egy hatodikost és egy másodikost egyszerre, egy helyen tanítani. Így abban maradtunk, hogy nyitunk mindenkinek egy “Házi feladat” füzetet, amibe beleírják a bejövő feladatokat tantárgyanként és ha végeztek az adott feladattal (és visszaküldték a tanárnak) kihúzzák a füzetből. Azt hiszem ez működni fog.
Ebéd után tudtunk csak nekilátni a tanulásnak. Nem mondanám, hogy zökkenőmentesen. Muszáj volt kiküldeni őket az udvarra is, amíg jó idő volt.

Vacsi előtt egy gyors süti sütés is belefért!

Levelestésztát felkockáztam, abba a gyerekek fagyasztott gyümölcsöt tettek, amit megszórtak ám vaníliáscukorral. Félbe hajtottuk, megkentük tojással és már mehetett is a sütőbe.

Holnap új nap! Megy ez majd jobban is!
Remélem,  holnap már jobban megy a tanulás, tanítás!

2020. március 18. 

Ma reggel gyorsan sütöttem egy kenyeret.

Íme a  recept, ami baromi gyors és egyszerű.
Körülbelül 2 éve nem jártam pékségben, mert egy kedves ismerősünktől kaptam egy remek kenyér receptet és azóta is aszerint sütök a családnak.
Tehát:
1 élesztő
Kb. 4 dl víz
Kb. 750 g liszt
1 evőkanál só
3 evőkanál olaj
1 csipet cukor

Az élesztőt kb 1 dl langyos vízben pici cukorral felfuttatom.
Ezután a lisztet egy nagy tálba szitálom, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, hozzáadom a vizet, az olajat és a sót. Majd (én kézzel, de akinek van használja nyugodtan a dagasztógépet) összegyúrom és dagasztom kb. 5 percig. Ezután letakarva pihenni hagyom, amíg meg nem kel a másfélszeresére. Ekkor lisztezett kézzel kiveszem a tálból. ( ettől mindig összeesik, de nem kell megijedni) és gyúrok rajta még egy kicsit. Kenyér formára igazítom és ráteszem a sütőpapírral borított tepsire.
Ekkor bekapcsolom a sütőt 200 fokra. Mire a sütő felmelegszik, a kenyér is megnő újra.
A tészta tetejét megkenem vízzel. És irány a sütőbe 30 percre.
Ha kész, újra bevizezem a tetejét. Mikor kihűlt, lehet szeletelni!

Jóétvágyat hozzá!

A következő hetekben (hónapokban?) igyekszem a saját tapasztalataimat, ötleteimet megosztani veletek, hogy mi hogyan éljük meg a be/elzártságot három gyerekkel.

Segítsünk egymásnak!

Szerző:  Pál Veronika
- Miskolcimami -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nőnap idézetek: Rólunk szól

Nőnap idézetek: Rólunk szól

A nemzetközi nőnapot először 1911-ben ünnepelték meg Clara Zetkin javaslatára, majd rá 2 évre március 8. lett a napja. Hazánkban 1914 óta emlékeznek meg hivatalosan is a nőkről. Virág, bombon, apró ajándékok helyett álljon itt néhány idézet, ami rólunk, nőkről szól.
Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Pályázat típusa:  rajz, versíró és fotópályázatBeküldési határidő: 2024. március 8.Korcsoport: általános és középiskolás diákok, akik az EDUVIZIG területén tanulnak (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom Vármegye valamint Vas és Veszprém Vármegye egy része)
„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

Pályázat típusa: rajzpályázatBeküldési határidő: 2024. április 15.Korcsoport: 8 - 15 év közötti általános iskolás diákok 2 kategóriában
Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Ugrás az oldal tetejére