Jelenlegi hely

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 19.

Az anyaság - különösen a karantén anyaság - egyik kulcspontja a rugalmasság és az újra, újra és újra tervezés.

2020. április 29.

A tanulás/tanítás is lehet élvezetes

Szívesen írnám, hogy egész nap a konyhában álltam, de valójában a napomnak csak egy nagyon kis részét töltöttem a ház eme szegletében.
Reggel magamra öltöttem a divatos kis szerelésem: gumikesztyű, szájmaszk és elrobogtam a legközelebbi drogériába. Fogytán volt ugyanis a pelenka – a legkisebb pedig még nem igazán lelkesedik a bili iránt. Bár a Bili-dalt már kívülről fújja…

Délelőtt belevetettük magunk a tanulásba. Nagyon klassz volt. Környezetből a folyékony anyagokat vettük. A tanító néninek hála pedig számos érdekes kísérletet végeztünk – persze mindent megfelelően dokumentálva a tanerő felé.
Volt vízzel töltött üvegpohár-koncert – tényleg állati jól szólt! És a folyadékok sűrűségét górcső alá vettük.

(Mézet, olajat és vizet tettünk egy üvegbe, összeráztuk és megnéztük mi történi vele 1 óra múlva. Próbáljátok ki! Nekünk nagyon tetszett.
Ebédre a mellékelt csirke készült – némi kényszerű újítással. Történt ugyanis, hogy a töltött csirke töltelékének készítésekor vettem észre, hogy fogytán vagyunk a kenyérnek – 1 szelet árválkodott a tartóban. Így a tölteléket most 1 szelet kenyérből, krumplipüréből, tojásból, pici tejből és fűszerekből raktam össze. Nagyon bejövős!

A pici alvási Idejében gyorsan megfőztem a gyurmát. Szuper recept alapján. Igaz én egyből dupla adaggal indítottam, ismerve a gyerekeimet.
Eredetiben:
25 dkg liszt
3 dl víz
2 evőkanál só
2 evőkanál olaj
2 teáskanál citromsav.
Vizet felfőzni. többi hozzávalót bele, majd összedolgozni. Több kisebb gombócba szedni és azokat ételfestékkel megfesteni.

Nem túl bonyolult. A siker viszont garantált.
A délutáni tanulás/gyurmázás után jött a jól megérdemelt takarításmosásvasalás-wellness program, aztán muszáj voltam valami vacsorára valóval is előállni. A családtagjaim leszavazták a kenyér-felvágott- zöldség kombót. Így születtek meg a mellékelt képen is látható pizzás csigák és sajtos koszorúk.

Én nem bonyolítottam túl. A kenyér receptem szerint dolgoztam, csak kicsit lágyabbra hagytam a tésztát (több vizet és olajat tettem bele). Persze vannak a neten kifejezetten pizzáscsiga receptek. azokat is bátran ki lehet próbálni.

2020. április 30.

Terv és Valóság

Az anyaság - különösen a karantén anyaság - egyik kulcspontja a rugalmasság és az újra, újra és újra tervezés.
A mindennapok során ezer és egy alkalommal szembesül vele az ember lánya, hogy “anya tervez, gyereke végez”.
Vegyük például a mai napot - vagy bármelyiket az elmúlt 12 és fél évből.

Terv: ébresztő és (fel)eszmélő után közös reggeli a családdal.
Valóság: senki nem reagált az ébresztésre. Mindenki különböző időpontban kelt, és reggelizett. Volt aki a szobájában, volt aki a kanapén még mások a konyhában állva fogyasztották el a nap legfontosabb(nak tartott) érkezését.

Terv: gyors ebédfőzés után tanulás a legkisebbel.
Valóság: elfelejtettem tegnap kivenni a fagyasztóból a húst, így nagyon-nagyon gazdag levest főztem. A tanulás délutánra csúszott.

Terv: gyors kukaürítés - ma viszik el a kukát,- utána irány az udvar.
Valóság: a gyerekszobába lépve nyilvánvaló lett, hogy több kukát is meg tudnék tölteni, ha akarnék. És én akartam. Na, persze! Végeredményként 2 zsák szemét. (Komolyan érdekel, hogy honnan gyűjtenek össze ennyit hétről hétre? Lehet a szomszédok is ide dobálják a magukét a nyitott ablakon keresztül??) Egy kosár szennyes, legalább 10 pohár, tányér, evőeszközt. (Lehet, ingyen konyhát üzemeltetnek?)

Terv: a három gyerekkel együtt szép, kreatív ajándék készítése a dédiknek és nagyiknak anyák napjára.

Valóság: Egy idő után a legkisebb elunta a dolgot. Kicsit belefirkált a nagyobbak alkotásába. A középsőnek nem úgy sikerült, ahogy eltervezte, a legnagyobbat hívták telefonon.
Szóval szaladt, ragadt az asztal egy idő után, én próbáltam befejezni a remekműveket, totális káoszban.

Terv: bolti ajándék vásárlás a női felmenőknek.
Valóság: a büdös kölkök egyesével visszaszivárogtak az asztalhoz és igazán klasszul befejezték az ajándékokat. Úgy belejöttek, hogy többféle ajándékot is legyártottak.

Terv: elégedettnek lenni, mert azért csak klassz nap volt a mai is.
Valóság: elégedettnek lenni, mert azért csak klassz nap volt a mai is.

A következő hetekben (hónapokban?) igyekszem a saját tapasztalataimat, ötleteimet megosztani veletek, hogy mi hogyan éljük meg a be/elzártságot három gyerekkel.

Segítsünk egymásnak!

Szerző:  Pál Veronika
- Miskolcimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.
Ugrás az oldal tetejére