Jelenlegi hely

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 18.

A család számára minden nap (kétszer) valami viszonylag újat kell az asztalra tenni, amit meg is esznek és ami egészséges is. Írtam egy listát a reggeli/vacsora ötletekről – hátha segítséget jelent másnak is.

2020. április 24.

Mi legyen a reggeli?

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem sokszor nagyon nagy kihívás a reggeli és a vacsora.
Na, nem az jelent nehézséget, hogy megkenjek egy-egy szelet kenyeret vagy rántottát készítsek. Inkább az a szépsége a dolognak, hogy minden nap (kétszer) valami viszonylag újat tegyek az asztalra, amit meg is esznek és ami egészséges is.

Gondoltam összeírok egy listát a reggeli/vacsora ötletekről – hátha segítséget jelent másnak is:
- kenyér felvágottal / lekvárral / mézzel / mogyorókrémmel /vajkrémmel / májkrémmel / szendvicskrémmel
- ugyanezek kiflivel, zsemlével
- tojáskrémes kenyér
- csirkepástétomos kenyér
- zsíroskenyér
- bundáskenyér
- melegszendvics
- kenyér felvágottal, sajttal sütőben megpirítva
- rántotta / tükörtojás / lágy tojás / kemény tojás
- ham and eggs
- omlett sajttal / hagymával / baconnel
- szalonna / kolbász / tepertő
- joghurt
- turmix
- müzli
- tejberizs
- tejbegríz
- gyümölcstál
- virsli (sütve / főve / salátában)
- virsli levelestésztában
- krumplilángos
- héjában sült krumpli
- lángos
- pizza
- hot dog
- hamburger
- gofri
- fánk
- grillezett cuccok (kolbász, sajt, hús)
- palacsinta
- amerikai palacsinta
A lista szabadon bővíthető.
Én kiakasztottam a hűtőre egy papírra, így mindig szem előtt van, amikor ötletre van szükségem.

Nálunk ma pizza készült.
A gyerekek tették rá a feltétet, így igazán olyan lett, amilyet szerettek volna.

2020. április 25.

Fárasztó éjszakánk volt.

Reggel azt se tudtam, merre van előre.
Pedig most hétvége van! Nem kell tanulni, (tegnapról maradt ebédünk) nem kell főzni. Semmi gondom, dolgom a világon.
Muszáj összeszednem magam!

Kell egy kávé. De nem olyan gyorsan megivós, rohanós. Olyat szeretnék, ami a legnagyobb bögrémet is kitölti, tetején tejszínhabbal, rajta egy kis fahéj szórás. Igen.

Ez kell nekem. Ez most jár nekem!
Irány a konyha. Jaj, hol a bögre? Az a nagy, amibe pont egy ilyen álom-kávé való?
A kupac alján. Oké. Lássuk be, van némi mosogatnivalóm. De, hála a tervezőnek, valaki kitalálta a mosogatógépet. Gyorsan belepakolok. De mégsem. Aki kitalálta a gépet, nem úgy fejlesztette ki, hogy ki is pakoljon magából, ha végzett. Jó, jó. Gyorsan megcsinálom, mehet bele a szennyes edény. De ha elindítom, akkor a reggeli edényeket is belerakosgatom. Azok csak ne maradjanak már ki!

Juj, mosogatótabletta is kéne. Mászok a polc tetejére. Micsoda por van itt! Tabletta a gépbe! Elindít.

Gyorsan elszaladok egy rongyért, ilyen porosan csak nem hagyom a szekrény tetejét!
Megvagyok! Kávét akarok! Hova is tettem a bögrét? Megvan. Tej kell.

Jaj, a pulton az elkészített reggeli maradványai. Elpakolom a zöldséget, kenyeret, vajat. Tiszta a pult és az étkezőasztal is.
Hol is jártam? Ja, megvan! A tej! A piros lábasban melegítem. Vagyis melegíteném. Hol a fenében van az az edény? Konyha? Nincs. Ebédlő? Nincs. Gyerekszoba??? Megtaláltam!! Mi a fenét keres ez itt? Ja, tényleg tegnap zenekarost játszottak. Gyanítom, hogy az egyik hangszert tartom a kezemben.
Rendben, megvagyok. De, mi ez a fene nagy rendetlenség?!? Gyorsan, gyorsan, ágyat bevetem, játékokat összeszedem, asztalon rendet vágok. Ruhákat összegyűjtöm és hajtogatom. Illetve csak hajtogatnám… Mi ez a fura folt rajta? Gondolom a tegnapi ebéd lenyomata.
Be a mosógépbe. Ennyivel csak nem indítom el a programot! Bekukkantok a kicsi szobájába is. Ott is „kincstári rend”! Jaj! Gyors, nagyon-nagyon gyors pakolás! Ruhák összeszedése. Mehet ez is a mosógépbe!
De hova fogok teregetni? A fregoli tele van! Mint a villám, lekapkodom a cuccokat!
Mi a fenéért van a kezemben ez a lábas??? Ja, persze! Kávé! Konyhába be, tej elő! Melegedjél, kicsi tejcsi, isteni kávét csinálok belőled! Dudorászom, mint valami félbolond!
Előveszem a 3 az 1-bent. Most ezt szeretem. Ebből lehet csak igazi jó, habos kávét csinálni!!! Dobnám ki a papírját. Oh, ne! Tele van a kuka. Amíg felforr a tej, addig gyorsan kiszaladok a szeméttel. Basszus, mi a fene ez??? Tollasütő?? Felnézek. Jaj! Jó pár játék szanaszét az udvaron. Oké, összeszedem! De gyorsan ám! Vár a kávém!

Rohanok be. Naná, hogy a tej kifutott. Tűzhelycsutakolás. Közben sípol a mosogatógép. Jelzi, hogy elmosogatott. Klassz. Kipakolom.
Tejet újra melegítem! Akkor is kávézni fogok!!!!!
Hallom a mosógép centrifugáz. Bedugom a fülem. Nem akarom hallani!!!
Már kavarom is a kávém. Leülök. Igen, megcsináltam!!

Ebben a pillanatban kivágódik a nagyszoba ajtó! Három mosolygós lurkó dugja be a fejét!
- Anya, hétvége van! Ugye most nincs semmi dolgod és játszol velünk?
- Persze – felelem fáradt mosollyal.
A kávét este találom meg a polcon … kihűlve.

2020. április 27.

Anyák napjához közeledve

Többször eszembe jutott ma (is) hogy egy anyuka mennyi szerepet tölthet be egy nap során.

Reggel ÉBRESZTŐÓRA. Azt hiszem nem kell ecsetelni, hogy milyen „hálás” feladat is életre kelteni reggelenként egy gyereket. Különösen így karantén idején, amikor is ott a megdönthetetlen érv: ma nincs is suli, mindegy mikor kelek, úgyse látja senki.

SZAKÁCSNŐ. Reggeli és vacsorakészítés, ebédfőzés. Sok-sok különböző igényt figyelembe véve. Anyáét is. Akinek a legnagyobb igénye, hogy gyorsan és olcsón tudja abszolválni a feladatot.

CUKRÁSZ. Ugye senki nem gondolja, hogy egy csapat kiskorú – és egy édesszájú férj – kibírja hetekig süti/torta/puding és valami kis nassolnivaló nélkül?

TAKARÍTÓNŐ. Nem hiszem, hogy ez bővebb magyarázatra szorul. A lakás egészét meg kell próbálni valahogy élhető területté tenni. Külön kihívást jelentenek a gyerekszobák, a fürdő és a konyha. Na, meg a folyosó, a nappali, a WC és az előszoba.

MOSÓNŐ. Jó, tudom, a mosógép mos. Anya csak szétválogatja a szennyest, kifordítja a gombócba gyűrt ruhákat, bepakol a gépbe, mosóport és öblítőt adagol. Programot elindít. DE a mosógép mos. Anya csak kiszed, tereget, leszed, összehajt.

VASALÓNŐ. Nagyfokú érzelmi érintettség okán, nem vagyok hajlandó erről bővebben írni. (ha esetleg tudtok róla, hogy valaki feltalálta a vasalógépet, poszt alatt írjátok meg az elérhetőségét!)

TANÁR. Megvolt az oka, hogy annak idején miért nem a tanári pályát választottam. Az utóbbi 6 hétben találtam még 2564 okot rá.

FODRÁSZ. Ha lánya van az embernek, akkor napi szinten bogoz, fésül, húz hajat. Fon, köt, old, göndörít és vasal – igénytől függően. A bátrabbak – jelen esetben jómagam is – hajat is vágnak. Férjnek, lánynak, fiúnak, lassan a kutyának is.

KOZMETIKUS. Kamasz gyermeket nevelők többlet kompetenciákkal rendelkeznek. Arclemosás, radírozás, pakolás, nyomkodás, nyomkodás okozta katasztrófa elhárítás.

VARRÓNŐ. Tegye a szívére a kezét mindenki! Ugye, hogy legalább egyszer volt az elmúlt másfél hónapban egy-egy kósza próbálkozás zokniállatkákkal kapcsolatban. Nem? Lyukas zokni stoppolás? Azonnal-hercegnő- akarok-lenni óhajra jelmezkészítés? Nem? Semmi? Nem baj! Ami késik, nem múlik. Tapasztalat.

DÖNTŐBÍRÓ. Aki több gyereket nevel, az a karantén végére ledoktorálhat mediátorkánt, vagy sikeresen abszolválhatja a békebírói vizsgát. A döntőbíró egyes esetekben dönthet boxmeccseken, pankrátori mérkőzéseken is. A gyermekek vérmérsékletétől függően.

PSZIHOLÓGUS. Ebben a helyzetben különösen fontos az ifjonti lelkek ápolása. A megoldandó feladatok széles palettán mozognak. A mindennapos „rosszat álmodtam”-tól a „mindmeghalunk a vírustól”-ig bármi előfordulhat. Különös szakértelmet igényel a „de a tesómat/kutyát/macskát/apát jobban szereted nálam” fóbia kezelése.

A lista szabadon bővíthető eseti szerepekkel:
BIBIGYÓGYÍTÓ, KERTÉSZ, KREATÍV FOGLALKOZÁS VEZETŐ, MOTIVÁTOR, STYLIST, NARRÁTOR – mesék alatt, PROGRAMSZERVEZŐ, LOGISZTIKUS, SZERETŐ (18+)
SZERELŐ
Kihagytam valamit: Nagyon örülök, hogy van segítségem, egy Társ, aki hiányzik a listából.

A következő hetekben (hónapokban?) igyekszem a saját tapasztalataimat, ötleteimet megosztani veletek, hogy mi hogyan éljük meg a be/elzártságot három gyerekkel.

Segítsünk egymásnak!

Szerző:  Pál Veronika
- Miskolcimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Pályázat típusa:  rajz, versíró és fotópályázatBeküldési határidő: 2024. március 8.Korcsoport: általános és középiskolás diákok, akik az EDUVIZIG területén tanulnak (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom Vármegye valamint Vas és Veszprém Vármegye egy része)
„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

Pályázat típusa: rajzpályázatBeküldési határidő: 2024. április 15.Korcsoport: 8 - 15 év közötti általános iskolás diákok 2 kategóriában
Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Ugrás az oldal tetejére