Jelenlegi hely

Dobjuk fel a napot! Tippek a családi hangulatfelelősnek!

Kicsit nehezen indul ez a tavasz. Az előszobai fogasunk egyáltalán nem úgy néz ki, mint máskor május elején, a téli kabátok még mindig elől vannak...

Ha a hó épp nem esik, akkor az esőre kell készülni, de múlt héten, amikor kivételesen egyik reggel sütött a nap, megkérdezte az 5 éves kisfiam, hogy vegyen-e kesztyűt, amin jót derültünk. 

A nagyobbik fiam nem kezeli ilyen humorral ezt az időjárás mizériát, neki sokszor készülök fejben valamivel, hogy jó kedvre derítsem a reggeli ébredezés közben. Mert az ugye egyáltalán nem mindegy, hogy van-e aznap fociedzés és ha van, éppen milyen időre lehet számítani. Van, amikor vicces dolgot sikerült kitalálnom és van, amikor nem annyira. Legalábbis szerinte.

Szóval újabban van dolgom a hangulat formálásával, a pozitív életszemlélet kialakításával. És persze magammal is mindeközben. De tudom az ügyfeleimtől, sok más édesanyától, hogy a család hangulatának felelőse máshol is szinte mindig az anyuka.

A reggeli ébresztések, a hétköznapi vagy akár a hétvégi közös reggelik, hogy milyen irányban alakul egy beszélgetés, meghatározzák az egész napot. Vagyis egy kellemes napindításhoz szinte elengedhetetlen, hogy jó formában legyünk, és ennek elég sok összetevője van.

Rengeteget lehet hallani az én-időről, anya-időről, amit az édesanyának arra „kell” fordítania, hogy töltekezzen, kis időt saját magával, a gondolataival, céljaival, terveivel tölthessen. Ha van időnk csak magunkra, harmóniában vagyunk önmagunkkal, sokkal könnyebb megteremteni a családban a pozitív legkört. Persze ez sem olyan egyszerű, ám ha az alábbi pár kérdést feltesszük magunknak, talán kicsit könnyebb lesz fenntartani a családi derűt.

Mire is vágyom valójában?

Bár én is egyre többször hagyatkozom az megérzéseimre, szeretem ezt tudatos odafigyeléssel kiegészíteni. Mert lehet, hogy sokszor feltesszük a kérdést magunknak: „Mitől vagyok boldog, elégedett?”, „Mi hiányzik, amitől jobban érezném magam?”, de ezekre a kérdésekre gyakran nincs meg a válasz, amíg szét nem szedjük őket apró részletekre.

Tényleg maga a testedzés hiányzik? Vagy inkább csak a hangos zene? Esetleg a jó társaság?

Ha már azt tudom, hogy mi az, amire igazán szükségem lenne ahhoz, hogy kiegyensúlyozattabbnak érezzem magam, és mellette azt is pontosan fel  tudom mérni, hogy mennyi idő áll rendelkezésemre, hogy mindezt megadjam magamnak, akkor sokkal könnyebb megtalálni a megoldást, hogy valóban be  is tudjam illeszteni azt az életembe. 

Félig teli, vagy félig üres az a pohár?

Nem lehet elégszer elmondani, hogy milyen nagy ereje van annak, ha kihangsúlyozzuk a pozitív viselkedést, eseményeket!

Ha kiemeljük a pozitív megnyilvánulásokat, akkor egyrészt a gyerekek is annak ismétlésére kapnak motivációt, másrészt így a kis dolgoknak is meglesz a maguk fontossága.

Ez utóbbiban sokat tud segíteni, ha este együtt van egy számadás a gyerekekkel a napról. Arról, hogy kinek mi volt aznap a legjobb, legnagyobb élmény, így a gyerekek eleve a pozitív történések között kezdenek keresgélni, azok fele fordul a figyelmük.

Hogy indult a napunk?

Az esti leltárt kiegészítheti egy reggeli rákészülés a napra. Ha optimistán, hittel, bizalommal indítjuk a napot, akkor könnyebb pozitív hangulatban elindulni otthonról.

Kutatások igazolják, hogy ha problémás helyzet előtt állunk, a derűlátás rendkívül sokat segít abban, hogy a nehézség megoldhatónak és ideiglenesnek tűnjön.

Célszerű kerülni a kategorikus kijelentéseket, a „mindig” illetve „soha” szavakat. A gyerekek figyelmét is hívjuk fel ezekre, és ha csak eszünkbe jut egy ellenpélda, emlékeztessük rá őket.

Mi a következő családi program?

Érdemes a gyerekekkel közösen időzítenünk bizonyos kedvenc programokat, ezeket együtt lehet várni, készülni rá – akár egy szezonnyitó közös fagyizásról legyen szó. Alapvetően tudja befolyásolni a hangulatot egy kedvelt eseményre való közös ráhangolódás.

A családi szokásoknak, ünnepeknek,  közös programoknak hihetetlen összetartó ereje van,  és mindig pozitívan hat a családtagok hangulatára.

Ha minden működő ötletemet bedobtam, és mégsincs különösebb reakció a humoromra, akkor jön az utolsó és talán a legfontosabb jótanács, amit bevallom néha nekem is nagyon nehéz betartanom: Ne vegyük a szívünkre, ha épp nem működnek az anyai praktikáink és nem  sikerül felvidítani a családot! 

Nem érdemes jókedvünket, pozitív szemléletünket elengednünk egy pillanatra sem, hiszen a jó példa ragadós, és ha épp nem is sikerült hatnunk, a vidámságunk egészen biztosan átragad környezetünkre is, csak idő kérdése.


Szabó-Máthé Hanga
életvezetési és anya coach, anyacoaching.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg másokkal is!
                               

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére