Hagyma, hagyma nem hagylak ma!
Ha hagyma, akkor én nem válogatok... talán egyetlen kivétel, a medvehagyma, ami nem volt szerelem első látásra, de lassan barátok leszünk. Vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma nagyobb mennyiségben van a spájzomban karanténos időszaktól függetlenül is. Bátran ki merem jelenteni, hogy a lilahagyma a kedvencünk.
Mivel vörös társával ellentétben kevéssé "szúrós," ugyancsak méltó helyet foglalhat el az ünnepi asztalon és egy "parasztvacsora" szereplőjeként is.
Szóval végy egy kisebb tepsit, vagy jénait, esetleg kerámiát, amibe a fejenként 2-3 nagyobb lilahagyma elfér.
Hozzávalók:
- lilahagyma
- zsiradék
- fűszerek

(Sajnos az elején nyersen nem fotóztam le, de talán így is látszik - remélem a profi fotók hiányát az ízek majd pótolják ;-) )
A héjától megszabadított hagymának először talpat vágunk. hogy megálljon. Ezután a egy éles késsel felülről én először félbe, negyedbe, nyolcadba vágom. Vigyázva, a kést nem engedem le az aljáig, úgy 1-1,5 cm-re a deszkától megállítom az élét. Ha fentről kész a csillag alakú bevágás, akkor a cikkeket még tovább be szoktam vagdalni. Minél sűrűbbre sikerül, annál jobban közé tudom tenni a "kencét".
Kencefice
Egy tálkába 1-1,5 dl folyékony halmazállapotú zsiradékot öntök. Ez az ízlésed szerint megint lehet bármi, napraforgó olaj, olíva, olvasztott állati zsír, vaj, pálma - vagy kókusz "származék".
A lényeg, hogy folyékony legyen. Nem szoktam konkrétan méregetni, ahogy sikerül, de számolhatsz úgy is, hogy hagymánként legalább 1-1 teáskanálnyi kell. A fűszer megint opcionális. Ami van otthon, amit szerettek. Só, bors, zöldfűszerek, vegeta, fűszerkeverékek... tényleg bármi alakalmas, amit találsz. Őszinte leszek, ami éppen a kezem ügyébe akadt azt kipróbáltam már: flekken, gyros, sültcsirke, provanszi... egyszerűen nem lehet elrontani.
A hagymákat beteszem a tepsibe és a kanálkával a tetejükbe csorgatom a fűszeres kencét. Kicsit bele is szoktam nyomkodni a kanállal a hagyma közepébe.
Ha véletlen széteseik a hagyma, akkor sem kell megijedni...
Az íze ugyanolyan pompás lesz. Sőt én a levágott talpakat is odateszem a többi mellé. És bevallom, a sütést se mindig egyformán csinálom. Tipikusan az a tétel, amit futva rakok össze. Bedobom, hol teszek rá fedést az elején, hol nem. Időnként ránézek és a tepsi aljára gyűlt lével meglocsolom.
Azt ne is kérdezd, hogy hány percig sütöm. Halványlila gőzöm sincs róla. Időnként "odaszagolok" bekukkantok. Ha bizonytalan vagy, megbökheted hústűvel, vagy ki vehetsz egyet kóstolni.
A teteje akár kicsit "kokszos" is lehet, akkor is nagyon finom. A sütési időt, általában az is befolyásolja, mennyire éhes a család, vagy a többi fogás hogy áll.
Kiváló kiegészítője egy átlagos vacsorán a héjában sült krumpli, akár vajjal, akár a lilahagyma szaftjával, de sültek mellé is pompás kísérő.
Gutheil Gabriella - Kaposvárimami