Jelenlegi hely

Vásári kalandozások a Balatonon: kézműves és termelői piacok az északi parton

Aki egy egész napos túrát tervezne, vagy szereti a mozgalmas reggeleket, kezdje a napot egy jó kis piacozással. Erre igazán nyaraláskor, utazáskor van  a legtöbb lehetőségünk. Ha van is esélyünk egy-egy piacozást beiktatni hétköznapjainkba, az bizonyára inkább a rutin, mint a felfedezések lehetősége.

Ha a Balaton északi partja közelében járunk, érdemes egy rövidebb kitérőt beiktatni az utazásba, jobbnál-jobb piacok várnak minket!

Szombaton Tihanyban, szerdán és szombaton Balatonalmádiban, illetve a füredi csarnok előtt, míg vasárnap Káptalantótiban van piac.

Balatonalmádiban hetente két napon

Nem túl nagy méretei ellenére Almádi heti kétszer is tart piacnapot, sőt havonta egyszer vasárnap használtcikk-antik piac is van tavasztól őszig. A piac mellett egy fantasztikus fagyizóval is büszkélkedhet, így a strandok mellett ez már elég vonzerő egy jó kis hétvégi kiruccanáshoz. A piacon az élelmiszertől a virágdíszekig, a kézzel készített sajtoktól a vászontáskáig széles a választék, és korántsem olyan drága, mint a Balaton mentén nyugatabbra eső társai. A piac Facebook oldalán érdemes körbenézni indulás előtt.

Tihanyban két piac egy napon

Igen a tihanyiak ebben is máshogy csinálják. Nemhiába, félsziget...

Placc, a trendi piac

A tihanyi révnél található Placc piac lenyűgöző választékánál csak az árakat író kréta nyomvonala szélesebb némelyik árusnál. A helyi borok, szörpök, gyümölcs és zöldséglekvárok, sütemények, egyedi kézműves és designékszer termékek, antikváriusok felfedezése az árnyas ligetben egy friss süteményekből, limonádéból elfogyasztott Balaton panorámás reggelivel fejedelmi indítása a napnak.

Aki igazi piacot keres, mert szeretné a hétvégi zöldésges leveshez valókat megvenni, azért ne ide menjen. A piacon van egy kisebb játszótér is, a futkározókényszeres gyerekeket a révnél lévő parkba is el lehet vinni. Szombatonként nagypiac, vasárnap kispiac.
Aki autóval indulna, korán keljen, ha közel szeretne parkolni. A távolsági busz szinte a piacnál áll meg, akár Balatonfüred, akár Tihany falu felől érkezik a látogató. A piac Facebook oldala itt található.

Domb piac, a bennfentesebbeknek

A lenti piac ellenpólusa a falu szélén meghúzodó Domb Piac, árnyas fái alatt némileg alacsonyabb árakon lehet beszerezni a hétvégi asztalra valót. Tihany festői részén, az Akasztódombon található, kilátással a Balatonra és az Apátságra. A helyben fogyasztandó gasztronómiai választék talán elsőre nem tűnik olyan szélesnek, mint a révnél, de azért itt is akad borászat (van szürkebarátjuk is palackozva!), házisüti, sajtok.

A büfé minőséget a Füredi csarnok békési származású kolbászsütödéjének tulajdonosa garantálja. Itt éli ki gasztronómiai szenvedélyét, minden hétvégén készít egy-egy kedvére való bográcsos ételt is, ne hagyjátok ki! Mellette a házisütiknél csak a házi sajtos tallér jobb, korán gyere, ha haza is vinnél! Idén ideköltözött az ország egyik legjobb lángossütödéje is, a hagyományos mellett szilvalekvárost is kóstolhatunk! A piac hangulata nyugalmasabb, beszélgetősebb, több a helyi vásárló. Facebook oldala itt található.

Balatonfüreden

A füredi Vásárcsarnok nem biztos, hogy a legszerencsésebben híresült el, köztudottan az egyik legdrágább az országban. De a csarnok egyik sarkában hétvégenként Tihanyból érkező tartósítószermentes frissen készített hal és hústermékek bújnak meg egy faházban, addig vele szembe a másik végen a sajtválaszték isteni. A csarnok mellett csütörtöktől szombatig frissen sül a kolbász, szalonna, amit természetesen akár itt is meg lehet enni.

A játékos néninél és a csarnoki gazdaboltban pedig minden kapható, ami otthon maradt induláskor: szúnyogriasztótól a műanyag klumpán át a rokon gyerekeknek szánt ajándékig. Szombatonként a választék szélesebb: a csarnokon kívül vándor ruhaárusok, kora nyárig hatalmas zöldség-, és virágpalántaválaszték, könyv és csipke, és alkalmanként egy-egy antikos.

Aki valami eredetit szeretne, keresse Pécsi Krisztit, aki a Csarnokban egész évben helyben készíti, korongolja kerámiáit, fazekas csodáit.

... és Tótiban

A káptalantóti Liliomkert kézműves piacot létrehozója saját kertjében indította el a helyi termelőknek, kézműveseknek az idegenforgalomtól független árusítási és munkalehetőséget biztosítva. A hivatalokkal szembeni küzdelem mára meghozta gyümölcsét. Neve fogalom, kiemelkedően széles választékú és mozgalmas piaccá nőtte ki magát. A kézműves piac mellett mára egy másik tulajdonosi körrel őstermelői piac is nyílt.

A zegzugos kert hangulata egyedülálló. A piac kínálatában az ékszerektől, kézműves szappanoktól, festményektől, kerámiáktól a ruhákon át az antik tárgyakig, bútorokig és könyvekig folyamatos csodák bukkannak elő a legkülönösebb standokról.

Az árusok, kézművesek Szombathelytől Veszprémen át a Krisna-völgyig (a chili pickle-jük kötelező!) Természetesen a gasztronómiai kínálat a legszélesebb: a házi szörpök, lekvárok, tojás, húskészítmények és sütemények mellett a retro paradicsomleves és napközis vagy menzatea ugyanúgy megfér. Ehetünk itt zenés felárral ’kőtt rétest’ 1200.- forintért vagy házi prószát kétszázért. Természetesen amíg anya költi a családi vagyont, apa egy sör vagy fröccs mellett nyugodtan figyelhet a körhintázó, játszó gyerekekre.

A gyerekjátszótér mellett felnőtteknek szóló kézműves programok is vannak szezonálisan, levendula koszorú készítés ugyanúgy megtalálható, mint a mandala vagy akril festmény festés. Az aktualitásokról Facebook oldalukon tájékozódhattok.

A Balaton-felvidék titkos piaca: Nivegy-liget

Szentantalfa egy kicsiny, 400 fős település Veszprém megyében, a Nivegy-völgyben. Péntekenként a falu központjában (nagy kanyarban, a faluház mögött) tartanak piacot, elsősorban a helyi termelők áruit találjuk itt. Szintén a településhez köthető a Dobosi pincészet, 1721 óta termelik organikus boraikat. A kis piac péntekenként általában 17 órakor nyit, 19 óra után már inkább a társasági élet zajlik: néha élő zenével, tánccal, borkóstolóval, sokszor igencsak az estébe nyúlóan. A piac Facebook oldalát itt találod.

Gyenesdiás halban (is) erős

A Gyenesdiási halpiac az egyetlen halpiac a Balatonnál 'Első Balatoni Hal- és Termelői Piac Gyenesdiás'néven, már ezért is érdemes körbenézni. Aki a mediterrán, tengerparti országok piaci halkínálatához szokott, ne várja ugyanazt a látványt. Halból inkább a büfék erősek, de ez ebben az alcsony halfogyasztású országban már így is erős felhozatal. Termelői nap szombatonként, a piac minden nap nyitva, hétköznap csak délután.

Vonattal könnyen megközelíthető, a vasútállomás csak 300 méter a piactól. BBQ különlegességek, halbüfé, a város bora, sok-sok környékbeli finomság, tematikus napok, és itt is akadnak kézműves, kertészeti és zenés programlehetőségek, a helyi kosár-közösség átadópontja is itt van. Nem csak piac de aktív közösségi tér is. Facebook oldalán ITT lehet a programokról tájékozódni.

ADL - Debrecenimami

Forrás: a piacok Facebook oldalai és a szerző saját képei

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Illóolajokkal a megfázás ellen

Illóolajokkal a megfázás ellen

Elérkezett az influenza és a megfázások ideje.Egyre több gyerek hiányzik az iskolából, óvodából, előfordul, hogy egy teljes osztály fele otthon lábadozik.
Ugrás az oldal tetejére