Jelenlegi hely

Kedvenc karácsonyi süteményünk a mézes béles

A Nők Lapjában megjelent receptek alkotják a család szakácskönyvét, amit 1981 óta olyan sokszor lapoztam már, hogy magától kinyílik ha kézbe veszem. A mézes bélest nem csak karácsonykor készítem, mert mindenki imádja és nagyon sokáig eláll frissen ez a különleges és nem drága sütemény. Bátran kezdjen hozzá mindenki. Nem a legkönnyebb fokozat, de érdemes egy kis időt szánni az elkészítésére.

A mézes béles kb. 2 óra alatt készül el, ebből fél óra előkészítés és fél óra pihentetés, majd négy lapot sütünk 10-15 percenként. Mielőtt elkezded, a krémhez szükséges vajat, tejet, tojást legalább egy órával előbb vedd ki hűtőből.

Hozzávalók

Tésztához: 45 dkg liszt, 4 dkg vaj vagy 3 dkg zsír, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 2,5 evőkanál tej (lehet kókusztej is), 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna,

A tojást összakeverjük a zsiradékkal, a szódabikarbónával, a mézzel és a tejjel, meg a cukorral.
 

      

Gőz fölött sűrűre főzzük.

      


Még melegen belekeverjük a lisztet és összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük.


Közben készítsük el a krémet. 2 dl tejből és 3 kanál búzadarából főzzünk sűrű tejbegrizt. 20 dgk puha vajat és 20 dgk porcukrot habosra keverünk.
Amikor a tejbegríz kihűlt, összekeverjük a vajas cukorral és egy csomag vaníliás cukorral.

            

 

A mézes tésztát négy részre osztjuk, és 1-2 mm vastag lapokat nyújtunk belőlül.

180 fokon halvány barnára sütjük a lapokat.

Amikor a lapok kihűltek, kezdhetjük a rétegezést. Az első lapra kenjük a tejbegrízes krém felét. Következik a második lap.

Savanykás gyümölcs lekvárt kell rá kenni. Lehet keverni is, én 1/3 áfolya és 2/3 cseresznye lekvár keverékét használom. Aztán jöhet a harmadik lap. Erre kenjük a maradék tejbegrízes krémet, A negyedik lappal lefedjük.



Most következik a nyomtatás.
A lapok tetejére helyezzünk súlyokat. Lehet könyveket rakni, egymásra halmozva.
Vigyázzunk, hogy a teteje szép egyenes legyen a süteménynek.



Egy két napig nyomtatjuk, és ezalatt a mézes lapok beszívják a krémeket és a lekvárt. Finom puhák lesznek a lapok és kellemesen összeérnek az ízek. Csokoládémáz kerül a tetejére.

+

Gőz fölött olvasszuk fel a tortabevonó csokoládét. Tegyünk bele egy kiskanál zsírt is, mert attól szép fénye lesz a máznak, illetve könnyebben szeletelhető a sütemény.

Jó sütögetést és jó étvágyat kíván az Imami csapata!


 

Készítette: Miskolcimami - Juli Mami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Támogatás a gyermekvállalás útvesztőjében

Támogatás a gyermekvállalás útvesztőjében

Sok pár életében elérkezik az a pillanat, amikor úgy érzik: készen állnak arra, hogy bővüljön a család, és gyermek érkezzen az életükbe.
A háziasszonyok dicsérete

A háziasszonyok dicsérete

Valójában mit jelent háziasszonynak lenni? Ha be tudnánk lesni az emberek fejébe, hogy valóban az őszinte véleményüket kapjuk meg, akkor valami ilyesmit találnánk: sütni-főzni, mosni-vasalni, takarítani, rendben tartani. Hát vágyhat ennél többre egy modern, öntudatos nő 2025-ben?
11 dolog, amire az utazás tanított

12 dolog, amire az utazás tanított

Szélesebb látókör, inspiráció, problémamegoldás, mélyülő önismeret, újabb nézőpontok… Minden utazás tanít valamit.
Ingerlékeny, türelmetlen, túl van pörögve? És tessék mondani, hogy aludt?

Ingerlékeny, türelmetlen, túl van pörögve? És tessék mondani, hogy aludt?

Egyre több ismerősöm említi, hogy nem alszik jól, fáradt, türelmetlenebb, rosszabbul koncentrál, nem halad olyan gyorsan a napi feladatokkal. Ijesztőbb, hogy tinédzser gyerekeim ugyanezzel küzdenek időnként.
Ugrás az oldal tetejére