Jelenlegi hely

Mozgás és egészség - Tágítsd a tudásod!

Van egy olyan mondás, miszerint senki nem tud annyit tenni az egészségünkért, mint mi magunk. Mozgásmintáinkat és táplálkozásmódunkat, melyek kulcsfontosságúak az egészségmegőrzésben, gyerekkorunktól kezdve meghatározzák azok a minket (jó esetben) segítő, velünk foglalkozó szakemberek, akik körülvesznek minket.

A pedagógusoknak, gyógypedagógusoknak, oktatóknak, edzőknek, tanácsadóknak -  emberekkel foglalkozó szakemberként - hatalmas felelősségük van abban, hogy a megfelelő tudást átadják. 

Kedves szakemberek! Ti vagytok azok, akikre a gyerekek, “átlagemberek” rábízzák magukat, akik utat mutatnak, akikre jó példával járnak elöl. Közös feladatunk, hogy lépést tartsunk a tudomány fejlődésével, hogy folyamatosan bővítsük a tudásunk a legújabb ismeretekkel, hogy azt a tudást adhassuk át, és használjuk munkánk során, amivel leginkább szolgáljuk a kezünk alá kerülő emberek javát/egészségét. 

Jelentkezz szakmai konferenciánkra, melynek célja az itt élő emberek, szakemberek és az itt működő szervezetek tapasztalatszerzésének elősegítése az egészségtudatos életmód támogatása területén. 

Az előadásokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz és a jelenleg hatályban lévő 264/2021 (V.21.). értelmében védettségi igazolványhoz kötött. 

Programok:

Péntek:

15.00 Mozgásra születtünk - Fókuszban a hosszútávú, funkcióját ellátni képes emberi szervezete felépítése, megtartása - előadás

16.30 Alapvető emberi mozgásaink és tanításuk - workshop

Nagy Bálint - funkcionális edző, KSG tréner DEPOFit

Bálint egyik fő célja a funkcionális edzés hatékonyságának szélesebb körben történő megismertetése, mellyel nagymértékben javíthatjuk a mindennapi életünk minőségét.

Pár szó Bálintról

A modern kor egyik fő hozománya a mozgásszegény életmódból fakadó problémák elterjedése. Egy régi mondás alapján abban leszel jó, amit minden nap gyakorolsz. Ha a tested a nap döntő részében inaktív, akkor ebben lesz professzionális, azonban ez hosszú távon számos diszfunkció kialakulásához vezethet, Ezek jelenthetik a teljesítmény csökkenését, a sérülések magasabb kockázatát, de akár egészségünk állapotának romlását is. Sok esetben a fájdalom érzékelése csupán a jéghegy csúcsa, a megoldáshoz mélyebbre kell ásnunk. Vissza kell adni testünknek azt a lehetőséget, hogy az egyik fő feladatát ellássa, jól mozogjon!

Szombat:

9.30 Tényleg azt hiszed, tudod, mitől fáj a páciens dereka? - Degeneratív gerincfájdalmak okai és konzervatív megoldási lehetőségei - előadás

11.00 A gerinc "stabilitásának" fékjei - és ezek feloldása - workshop

  • A gerincet merevítő izmok megerősítése fontos a gerinc stabilitásához.
  • meg kell tanulni izoláltan aktiválni a core izmokat, hogy egészséges lehessen a gerinced
  • a mobilitást kell fokozni, hogy....

és még végtelen sok városi legenda, amit évtizedek óta igaznak tartunk - csak épp nem jutunk vele túl messzire...
De vajon tényleg ez kell az egészséges ágyéki gerinchez? Ezt nézzük át ezen a workshopon

13.00 A nyaki gerinc helyzete - mint az izületeink egészségének az egyik kulcsa - workshop

Két test együttműködése esetén általában az alkalmazkodóképesebb igazodik a stabilabbhoz.   
Ha egy monitor vagy a szélvédő az egyik test, és a nyakad a másik, akkor az utóbbi alkalmazkodása hosszú távon nem biztos, hogy szerencsés. 
Ennek a mintának az egyszerű korrekciójáról szól ez a workshop.

Bene Máté - gerincspecialista gyógytornász

A fitness világ és a gerinc konzervatív terápiájának témaköre tele van széles körben elterjedt, de teljesen alaptalan koncepciókkal. Evidenciának vesszük, hogy erősíteni kell a gerinc körüli izmokat annak érdekében, hogy fájdalmmentesen élhessünk, és teljesen biztosak vagyunk abban, hogy nyújtanunk is kell, hogy jól működjenek az ízületeink.

Ugye mekkora közhelyek? 

Nem feltétlen - ugyanis a közhely általában igaz - a fenti állításokról viszont évtizedek óta tudjuk, hogy alapvető tévedések!
Olyan tévedések, melyre mégis egy iparág módszerei épülnek rá. 

Sejthető, hogy milyen eredményességgel!

Ma a felnőttek 60%-a, a tinik (!) közel 30%-a valamilyen mozgásszervi problémával küzd. 
Valamit tehát nagyon rosszul csinálunk, vagy nagyon rossz helyre tesszük a fókuszt. 

Ezért ideje letenni a prevenciós dogmákat, és felcserélni őket valódi tudományos alapokkal rendelkező, népszerű hitek helyett tényekre épülő megközelítésekre...
Hiszen ha pontosan tudjuk, hogy mi miért történik az emberi testben, akkor sokkal célzottabban és erőteljesebben tudunk hatni a rendszerre - és megelőzni / megjavítani a gerinc és egyéb civilizációs eredetű ízületi problémákat. 

 

Pár szó Mátéról

Gerincspecialista gyógytornász, közel 20 éve kizárólag műtét előtt álló, súlyos degeneratív gerincproblémákkal - sérv, szegmentális instabilitás - foglalkozik.
Elve, hogy ezeket a szinte mindenkit érintő problémákat kizárólag modern és hiteles TUDÁS birtokában lehet elkerülni.
porckorong.hu alapítója, ahol a közérthető oktatóvideóit több millióan látták, a cikkeit több százezren olvasták.
Szakmai továbbképző iskolájában a Bene Gerincakadémián (BGA) eddig több, mint kétezer prevenciós szakembert képzett a rohamosan fejlődő terület ismereteire. Gyógytornászokból és orvosokból álló terápiás csapata az ország minden részében modern szemléletű segítséget nyújt az érintetteknek, speciális elvek szerint képzett prevenciós kollégái pedig olyan edzéseket tartanak, melyek nem csak állítják, hanem tényleg hozzá tudnak járulni a gerincproblémák elkerüléséhez. Máté emellett rendszeresen nyilatkozik gerinc témában a médiában, és ad elő meghívott tanárként egyetemek és kórházak szakmacsoportos továbbképzésein.

Vasárnap:

9.30 Táplálkozás a sportban és a mindennapokban - Hogyan edukáld a tanítványod, hogy az egészségtudatos utat válassza - előadás

11.00 Legyen az ételed a gyógyszered! - Okostányér és testösszetétel elemzés - workshop

Wolf Luca - dietetikus, táplálkozási tanácsadó

Felde Rebeka - funkcionális tréner, táplálkozási tanácsadó

Rebeka és Luca célja, hogy megtanítsák azokat az alapelveket, amiket betartva valóban hosszú távon tudsz fejlődni. Testünk esztétikus formálásán túl már olyan problémákra is megoldást kell találnunk, mint az emésztőrendszeri zavarok felismerése és orvoslása. A rossz minőségű és nem megfelelő élelmiszerfogyasztás emésztőrendszeri zavarokhoz pl: (puffadás, alvászavar, hormonrendszer felborulása, ételérzékenység) vezet. 

A felgyorsult hétköznapok és a stressz felborítja hétköznapi rutinunkat, biológiai ritmusunkat,és alvásminőségünket, ami mind a felsorolt emésztőrendszeri problémákhoz vezet és hatással van súlyunkra, közérzetünkre. Helyes táplálkozással és megfelelő mozgással megelőzhetőek, vagy gond esetén jelentősen javíthatóak a fent említett problémák.

Ismerd meg Lucát és Rebekát!

Visnyei-Wolf Luca vagyok, dietetikus és sporttáplálkozási tanácsadó. Tanulmányaimat a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán végeztem, majd rögtön a diploma megszerzése után dolgozni kezdtem a szakmámban. Mindennapi munkám során számos betegséggel találkozom, amelyek kezelésében és megelőzésében jelentős szerepet tölt be a táplálkozás.

Az egészséges táplálkozás terén, csakúgy, mint az élet más területein az a legfontosabb, hogy megtaláljuk az arany középutat, hiszen csak így érhetünk el tartós, életre szóló eredményt. Azt vallom, hogy koplalás nélkül, szélsőséges diéták kerülésével, ugyanakkor változatos és finom ételekkel lehet ezt hosszútávon megvalósítani. 

Felde Rebeka: A téma kimagasló jelentőségű, nagy szívügyünk, hiszen egy olyan, létező statisztikákkal mérhető eddig megoldatlan témát feszeget, mint a fiatalkori elhízás jelensége. Úgy gondoljuk, az egészségtudatosság kommunikálása a kulcs a fiatalok felé, olyan módon, információkkal amik valóban motiváciot és segítséget adnak számukra. A kamaszok között az otthonról kapott minta mellett nagy szerepet tölt be a közösség befolyása is. Fontos tehát a gyerek közösséget egy ilyen útra terelni a pedagógusok együttműködésével.


A rendezvény az Együttműködés az egészségért és a tehetségekért című TOP-7.1.1- 16-H-ESZA-2020-01587 azonosító számú projekt keretében valósul meg a Kaposvári Közhasznú Egyesület szervezésében. 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Ugrás az oldal tetejére