Jelenlegi hely

A legjobb start gyermekének – a Start-számlán elhelyezett, kiemelt kamatozású Babakötvény

Amennyiben olyan megtakarítási formát keres, amely értékálló és előrelátó gondoskodást biztosít gyermekének, akkor a Babakötvény a legjobb választás.

Ma Magyarországon erre a célra az egyik legkedvezőbb megtakarítás a Start-számlán elhelyezett összegből vásárolt Babakötvény. Ez a befektetés kiemelt, az inflációt* 3%-al meghaladó kamatozással gyarapodik, és a számlára történő befizetések után évi 10%, de maximum 12.000 Ft állami támogatás is jár. Babakötvénye nem csak a kisbabáknak lehet, hanem a gyermek 18. életévének betöltése előtt bármikor nyitható számára Start-számla, amelyre bárki bármekkora összeget befizethet.

A kincstári Start-számlák száma évről évre nő: közel 300.000 gyermek rendelkezik Babakötvényben megtakarítással, amelynek összege országosan eléri a 183 milliárd Ft-ot. Somogy megyében már közel 7.500 gyermeknek van ilyen megtakarítása.

Hogyan lesz az életkezdési támogatásból Start-számla?

 • A gyermeke megszületésekor 42.500 Ft életkezdési támogatást** ad a magyar állam.
 • A szülőnek a gyermek nevére szóló Start-számlát kell nyitnia, amit kizárólag a Kincstárban tud megtenni.
 • A Kincstár automatikusan átvezeti az Életkezdési támogatást a Start-számlára, és Babakötvénybe fekteti azt.
 • A Start-számlán rendszeres vagy alkalmi befizetésekkel is gyarapítható a pénzt, ami az inflációt* meghaladó mértékben kamatozik, valamint a befizetések után állami támogatás is jár.
 • Ha valaki pl. havi 10.000 Ft-ot befizet, akkor a gyermek 18 éves korában több mint
  4 millió Ft megtakarítással fog rendelkezni, ami szabadon felhasználható lesz felnőtt élete megkezdéséhez.

Miért előnyös a Babakötvény?

 • A teljes futamidőre 3%-al magasabb kamatot kap, mint a mindenkori infláció.*
 • A Start-számlára a befizetések után 10%, de maximum 12.000 Ft állami támogatás jár. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek esetén az állam az éves befizetések mértéke után 20%-ot, de legfeljebb 24 ezer Ft-ot ír jóvá.
 • Az elért kamatbevétel adómentes, és a Babakötvény vásárlás illetékmentes.
 • A tőke és a kamatok kifizetésére az állam garanciát vállal.
 • A számlavezetés ingyenes.
 • A WebKincstár és MobilKincstár alkalmazásokon keresztül bárhol és bármikor kezelheti megtakarítását.
 • A gyermek 18 éves korától szabadon felhasználhatja az összeget, kötöttségek nélkül.

A két számla várható hozama közötti különbséget az alábbi ábra szemlélteti, továbbá kalkulátor segítségével is tájékozódhat a várható hozamokról:

https://www.babakotveny.hu/#kalkulator

Hol és hogyan lehet Start-számlát nyitni?

A Start-számla megnyitható személyesen a Kincstár állampapír-forgalmazási ügyfélszolgálatain és állampapír-forgalmazási értékesítési pontjain, illetve online, Ügyfélkapun keresztül a www.magyarorszag.hu oldalon kényelmesen, biztonságosan és gyorsan.

Ügyfélszolgálatok részletes listája: http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/ugyfelszolgalatok/

* Az éves kamat mértéke a kamatbázis és kamatprémium értékének összegével egyenlő. A kamatbázis megegyezik a kamat megállapításának évét megelőző naptári évre vonatkozóan, a KSH által közzétett éves átlagos infláció (fogyasztói árindex) százalékos mértékével. A kamatprémium mértéke 3%.

** A 2006. január 1. napja előtt született gyermeknek is nyitható Start-számla, ebben az esetben azonban nem jár a 42.500 Ft állami támogatás. Számlanyitáskor kötelező bemutatni az adóigazolványt, valamint 30 napon belül befizetni a 25.000 Ft-ot.

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Habcsók az ágon, csillagszóró, képeslapok, Rubik kocka, bakelit lemezről szóló „Mennyből az angyal” és a szülői ház karácsonyfadíszei… Múltidézés retro képekkel.
SOS KARÁCSONY 2020 - Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY - Adventi tippek, ingyenes nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony megint egy kicsit más lesz: tudatosabb, pazarlásmentesebb, visszafogottabb, talán bensőségesebb is. Már most is érezzük, ha ránk is zúdul minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról-boltra, meggondoljuk, átgondoljuk és még egyszer, vagy ezerszer végiggondoljuk. Pont ezért hoztuk létre ezt a tervezőt, hogy ezzel is segítsük a tudatosabb jelenlétet.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható Eta néni elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaháza

Eta néni 2022-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére