Jelenlegi hely

Látásromlás a terhesség alatt – Aggodalomra semmi ok!

Sok várandós nő tapasztalja a terhessége során, hogy homályosabban lát. Ez egy természetes változás, ami több okra is visszavezethető. Szerencsére a homályos látás legtöbbször csak időszakos, ezért nem kell megijedni, ha látásromlást tapasztalunk ebben az áldott időszakban.

A várandósság alatt bekövetkező látásromlás okai

A várandósság egy gyönyörű időszak, ugyanakkor rengeteg kellemetlenséggel is jár. A hangulatingadozások mellett számos olyan fizikai tünettel kell számolnunk, ami átmenetileg kellemetlenné teszi a mindennapokat. Az egyik ezek közül az időszakos látászavar, amely a következő okokra vezethető vissza:

  • A terhességi hormonok hatására csökken a könny termelődése, ami szemszárazsághoz, irritációhoz vezethet és felelhet akár a gyengébb látásért is.
  • Ugyancsak a hormonok felelősek azért, hogy folyadék halmozódik fel a szemekben, ugyanúgy, ahogy a bokák és a lábak is megduzzadnak. Ez növekvő szemnyomást eredményez, ami a szemek görbületének változásához vezethet. Ilyenkor a szaruhártya vastagsága is változhat, ami érzékenyebbé teheti a szemet. Ilyenkor a kontaktlencse is kényelmetlenebb lehet, ezért sokan mellőzik ebben az időszakban.
  • Senki sem tudja biztosan, hogy a várandós nőknek miért csökken időnként a perifériás látásuk, de elég valószínű, hogy ebben is nagy szerepet játszik a megváltozott hormonháztartás. Nem kell aggódni, ha kismamaként ezt a tünet is tapasztaljuk, hiszen ez is normalizálódik a szülés után.
  • Az átmeneti homályos látás a terhesség alatt gyakran jelentkező szédülés melléktünete is lehet, amely a gyors mozgás és a helyzetváltoztatások következtében jelentkezhet.

Mi a teendő, ha nem javul a látás szülés után? – Szemvizsgálat Budapest optikai szaküzleteiben

A szülést követő hat hétben még gyakori, hogy marad a homályos látás. Azonban előfordul, hogy ezt követően sem áll vissza a rend – ilyenkor szükséges a látásvizsgálat. A néhány egyszerű és fájdalommentes lépésből álló vizsgálat nem tart tovább 30 percnél és az azonnali eredmény kiértékelése alapján már meg is tudhatjuk, hogy mire van szükség ahhoz, hogy látásunk élesebb legyen.

A szemvizsgálat ára optikai szaküzletenként eltérő lehet. Egyes boltokban eleve ingyenes szemvizsgálat van, de ez többnyire azzal jár, hogy azonnal meg is kell rendelnünk a szükséges terméket, melyek ezekben az üzletekben általában drágábban elérhetőek, mint azokban az optikákban, ahol fizetni kell az alapos látásvizsgálatért cserébe. Azonban azokban a szaküzletekben, ahol egyébként fizetni kell, időnként az akció keretein belül igénybe vehető ingyenes látásvizsgálat, ami – az első verzióval ellentétben – valódi kedvezményt jelent.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Habcsók az ágon, csillagszóró, képeslapok, Rubik kocka, bakelit lemezről szóló „Mennyből az angyal” és a szülői ház karácsonyfadíszei… Múltidézés retro képekkel.
SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY - Adventi tippek, ingyenes nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony megint egy kicsit más lesz: tudatosabb, pazarlásmentesebb, visszafogottabb, talán bensőségesebb is. Már most is érezzük, ha ránk is zúdul minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról-boltra, meggondoljuk, átgondoljuk és még egyszer, vagy ezerszer végiggondoljuk. Pont ezért hoztuk létre ezt a tervezőt, hogy ezzel is segítsük a tudatosabb jelenlétet.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható Eta néni elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaháza

Eta néni 2022-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére