Jelenlegi hely

Így készülj a középiskolai nyílt napra!

Középiskolába készültök? Menjetek el a nyílt napokra, hogy saját szemmel lássátok az iskolát, a tanárokat és az oda járó diákokat! Adunk néhány tippet és szempontot, hogy mit érdemes megtudni.

Az iskolaválasztás nem könnyű dolog, sokféle szempontot kell figyelembe venni, a tanulmányok és a felmerülő költségek mellett a közösségi életet, a szellemiséget és nem utolsó sorban az intézmény megközelíthetőséget.

Azért érdemes elmenni a nyílt napra, mert a személyes tapasztalat mindig sokkal többet jelent, mint az olvasott vagy hallott információ. Néhány helyen nyílt órákon is részt lehet venni, körbesétálhatunk az épületben, körülnézhetünk az iskolában, beszélhetünk a tanárokkal, az oda járó diákokkal. Ha szerencsénk van, a leendő osztályfőnökkel is találkozhatunk.

A legtöbb nyílt nap októberben és novemberben lesz. A nyílt napok időpontjairól az iskolák saját honlapjain tájékozódhattok, a Kaposvárimami pedig idén is összegyűjtötte a kaposvári középiskolák nyílt napjainak dátumát (link a cikk végén). Több intézmény előzetes online regisztrációt kér, erre figyeljetek. 

Írd össze a kérdéseidet!

Összegyűjtöttünk néhány kérdést és szempontot, amely segít a nyílt napok nyújtotta lehetőségek hatékony kihasználására:

 • Mi a profilja az intézménynek, milyen speciális képzéseket, fakultációkat kínál?
 • Milyen osztályra (tanulmányi területre) lehet jelentkezni?
 • A nyelvtanulás milyen keretek között zajlik (pl. osztott létszám, differenciált csoportok)?
 • Vannak-e partneri kapcsolatai az iskolának (pl. külföldi középiskola)?
 • Milyen tanulást segítő lehetőségek vannak (pl. szakkörök, tehetséggondozás, cserediák programok, nemzetközi projektek, ösztöndíjak, zeneiskola)?
 • Hogyan segítik a továbbtanulást (pl. iskolai tanácsadás, pályaorientáció)?
 • Szakképző intézmény esetén: elhelyezkedési-továbbtanulási kilátások
 • Milyen szabadidős programok érhetők el (pl. sportolás, színházlátogatás, kirándulások)?
 • Milyen az iskola felszereltsége (pl. tornaterem, sportpálya, könyvtár)?
 • Egyéb tudnivalók (pl. gólyatábor, témahetek, iskolanapok, táborok, ünnepek)
 • Van-e tandíj, ill. alapítványi hozzájárulás?
 • A választható szolgáltatásoknak vannak-e térítési díjai?

Tippek a felkészüléshez

– Tájékozódjatok a középiskolákról! Nézzétek meg a kiválasztott iskolák honlapját, itt hasznos információk találhatóak. Október 20-án teszik közzé a középiskolák felvételi tájékoztatót, amiből kiderül, hogy milyen programú osztályokat indítanak, és a bekerülést milyen felvételi eljáráshoz kötik.

– Elérhetőek statisztikák az adott iskola teljesítményéről a kompetenciamérési adatok és egyéb szempontok alapján, valamint az iskolákat összehasonlító rangsorok is érdekesek.

– Olvassátok el a Pedagógiai Programot, ami az iskolák honlapján elérhető! Ebben sok kérdésre választ kapunk és hasznos tudnivalókat találunk.

– Beszélgessetek a diákokkal is, akik a kiszemelt iskolába járnak vagy a szülőkkel, akiknek a gyereke oda jár(t).

– Megkérdezhetitek a tapasztaltabb szülők véleményét is (akik már megküzdöttek a továbbtanulással), valamint a gyerek tanáraitól is kérhettek tanácsot, hogy mit javasolnak.

– Milyen az iskola stílusa, légköre, szellemisége? Milyen az iskola hangulata, diákélete, értékrendje? Ahogy korábban említettük, a személyes benyomás fontos: gyerekünk el tudja képzelni, hogy oda járjon? Az oktatási módszer illik a személyiségéhez?

– A gyerek érdeklődési körének, adottságainak megfelelő képzést nyújt az iskola? Reál vagy humán beállítottságú, a természettudományok, a nyelvek, a művészetek vagy a sport érdekli?

– Közel vagy távol van a lakóhelytől az iskola? Mennyi időt vesz el az utazás, a napi ingázás? Elérhetőek így a különórák, a délutáni/hétvégi programok? 

A 2023/2024-es tanév nyílt napjainak listáját itt találod:

NYíLT NAPOK A KAPOSVÁRI KÖZÉPISKOLÁKBAN

(Azok a középiskolák szerepelnek a listán, akik megosztották a nyílt napjaik információit.)

Felhasznált forrás: palyavalasztas.fpsz.hu

- Budapestimami -

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

Rázva, keverve... jeges tea és kávé italok forró napokra

A nagy nyári melegben gyakran úgy érezzük, hogy könnyebb lenne egy kávéval, vagy teával. Forró helyzetekre jól jön néhány jeges korty akár mindkettőből.
Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Ugrás az oldal tetejére